Ujemi kondicijo in oblikuj telesce

En moker tek skozi blatni park je lahko dovolj, da se punci sesuje načrt, da bo to pomlad izklesala svoje telo. Zato ukrepaj zdaj!

12. 4. 2013

Poleg vadbe na prostem, ko bo zunaj lepo vreme, si omisli še vadbo v telovadnicah, kjer boš poskrbela za vse mišice in za to, da te dež ne bo posedel pred TV s čipsom v rokah namesto uteži. Za vse punce, ki hočejo biti to pomlad fit, smo razčlenili najboljše programe telovadbe v zaprtem – od vedno priljubljenih do modnih muh, da boš lahko vso pomlad izbirala in kombinirala, izberi fitnes center, ki ti omogoča obiskovanje različnih vadb za tvojo mesečno karto.

BodyPump

Proučuješ spored vadb in se ne moreš odločiti, kje začeti? Začni z BodyPumpom, osnovnim programom v telovadnicah.

Telovadba: 60-minutna ura Body­Pumpa se osredotoča na vse velike skupine mišic. Res je preprosta in je zato dobra za vse, ki se prej niso udeleževali skupinskih vadb. Ker si lahko sama določiš, s koliko težkimi utežmi boš delala, je to ena od najboljših vadb za začetek.

Koristi: Pump ustvarja podolgovate, puste mišice in je neverjetno dober za mišično napetost.

Kolikokrat na teden: Dve ali tri vadbe na teden so odlične za splošno telesno pripravljenost, toda glej, da si boš med vadbami vedno vzela dan premora za okrevanje. Po prvi uri te bodo bolele mišice, vendar bo hitro minilo.

Kje: Večina telovadnic ponuja BodyPump v svojem rednem urniku vadb.

BodyAttack

Tej vadbi bi lahko rekli aerobika stare šole, ker je vadba visoke energijske ravni, ki te bo v dobrem smislu pustila brez diha.

Telovadba: Vaje so videti težke, toda dober voditelj vadbo prilagodi različnim stopnjam sposobnosti v skupini, da boš lahko vadbo popestrila ali ostala pri osnovni stopnji zahtevnosti. Koraki se precej ponavljajo, in ko si jih boš zapom­nila, boš lahko vadila tudi z 'izklopljenimi' možgančki.

Koristi: BodyAttack porabi največ kalorij med vsemi skupinskimi fitnes vadbami in se osredotoča na splošno kardio telesno pripravljenost.

Kolikokrat na teden: Dve vadbi na teden sta dovolj za kogarkoli, vendar boš zaradi uravnovešenosti želela v svoj program dodati še kakšno vadbo za moč, kot je pump.

Kje: Ugotovila boš, da BodyAttack ponujajo v večini telovadnic.

TRX-vadba

Videti je kot mešanica vaj na trapezu in ginekološkega pregleda, vendar je TRX-trening za moč, ki se osredotoča na stabilizatorje – tiste majhne mišice, ki držijo skupaj velike mišice. Edina oprema je posebej narejen trak za pripenjanje, pritrjen na strop. Ne gre za zapletene naprave, ki bi iz tebe vlekle znoj, temveč si tu le ti proti gravitaciji.

Telovadba: Izvajaš lahko več kot 300 vaj na traku za pripenjanje, ki ciljajo na mišice, ki jih nisi nikoli prej trenirala.

Koristi: Močnejša boš kot kdajkoli in izboljšala boš ravnovesje, prožnost ter mišično napetost.

Kolikokrat na teden: Trikrat na teden po 20 minut je več kot dovolj.

Kje: Ker je TRX vedno bolj priljubljena vadba, jo ponuja že večina telovadnic.

Bosu

Si se naveličala svoje redne vadbe pilatesa, vendar si še vedno želiš superpočasen pristop k vadbi? Kaj praviš na malce Bosuja?

Telovadba: Predstavljaj si žogo za telovadbo, prerezano na pol – tako je videti bosu pripomoček za telovadbo.

Koristi: Hitro boš razvila moč in koordinacijo ter hkrati pokurila neželene kalorije.

Kolikokrat na teden: Prijavi se na toliko 45-minutnih vadb, kolikor ti dopušča čas, in prilagajaj težavnost svoji ravni telesne pripravljenosti.

Kje: Bosu je vadba, ki jo lahko izvajajo le telovadnice z vaditelji, ki imajo licenco za Bosu. Če v bližini tvojega doma ne izvajajo vadbe Bosu, se pozanimaj, ali ponujajo vadbe s fitnes žogo, ki daje podobne rezultate, všeč pa ti bo tudi BodyBalance ali katerakoli različica joge.

Hoopkanje

Vadba s hoop obroči je spet zelo priljubljena. Potrebovala boš tri do štiri obiske vadb, da se boš  naučila osnovnih gibov, toda ko jih boš osvojila, bo občutek neverjeten.

Koristi: Utrjuje mišice, oblikuje tvoj trebušček ter spodbuja izgubo teže, izboljšuje tvojo prožnost in usklajenost.

Kolikokrat na teden: Tri vadbe na teden po najmanj 30 minut te bodo obdržale v formi.

Kje: Vedno več telovad­nic vključuje hoop vadbo kot del svojega programa mešanih vadb, ponekod pa se lahko prijaviš izključno na vadbo s hoopi. Preveri tudi v plesnih šolah ali gimnastičnih klubih.

Zumba

Tvoje sanje o Plesu z zvezdami se začen­jajo tukaj.

Telovadba: Malo salse, sambe in merengeja z latinskimi ritmi in lahko aerobično vadbo.

Koristi: Čudovita je za moč sredins­kega dela tvojega teleščka, za odgan­janje vseh misli, ki so te bremenile čez dan, in za kopičenje dobre volje. Prav tako z zumbo izgubljaš odvečno težo.

Kolikokrat na teden: Tri ure na teden te bodo prelevile v profesionalko. Koraki sploh niso težki – hitro si jih boš zapomnila.

Kje: Zumbo ponujajo tako v plesnih šolah kot v fitnes centrih.

Funkcionalna vadba

Včasih smo temu rekli telovadba. Tako je staromodna, da je spet 'in', ker je retro. Poleg tega je veliko manj zastrašujoča kot ples na drogu!

Telovadba: Ta retro program je kombinacija aerobike, sodobnega baleta in izvirnih vaj ter nekaj jogi podobnih vaj na tleh. Delala boš malce od vsega.

Koristi: Drža, koordinacija in prožnost so zagotovljene. Splošna moč in mišična napetost sta dobra učinka, ki ju boš dobila kot bonus.

Kolikokrat na teden: Celo ena vadba na teden bo koristna, če pa boš na telovadbo hodila dvakrat ali trikrat na teden, boš zmagovalka.

Kje: Telovadbo ali funkcionalno vadbo ponujajo v fitnes centrih, pa tudi v telovadnicah ali lokalnih programih za telovadbo, na primer v telovadnicah šol.

Pripravila: Petra Arula