Recept za učinkovito hujšanje stane 400 evrov!

Že opazila oglase, ki ponujajo storitev analizo tvojih genov in obljubljajo odgovore na številna vprašanja: na kakšen način bi najlažje shujšala, h katerim boleznim si nagnjena, in celo, za kaj vse si v življenju nadarjena?

Recept za učinkovito hujšanje stane 400 evrov! (foto: shutterstock) shutterstock
26. 4. 2013

Zveni zanimivo, zato se ljudje na različnih forumih sprašujejo, ali ima že kdo izkušnje s tovrstnim testiranjem, ali take obljube držijo in ali je vse skupaj vredno svoje cene - tudi do 400 evrov.

Analizo DNK lahko naročimo, da bi se bolje spoznali, da bi ugotovili, ali smo nagnjeni k nekaterim boleznim, ki jih povzroča genska sestava (in zato hitreje ukrepali, da bi jih preprečili), in k razvoju nekaterih značilnosti (na primer prekomerna teža, preobčutljivost na laktozo ...). Gre za preprost postopek: vzorec sline odvzamemo doma, pošljemo ga v laboratorij, po nekaj tednih dobimo na dom rezultate, vzorec pa v laboratoriju uničijo.

Zelo 'oseben' vzorec, zelo splošna analiza

Za mnenje so na ZPS vprašali specialistko splošne medicine Marijo Štefančič Gašperšič, dr.med. Zdravnica tovrstnim analizam ni preveč naklonjena, saj v njih ne vidi prave vrednosti. Rezultati in priporočila, ki jih je opazila v analizi enega od ponudnikov, je ocenila kot 'že vsem znane'.

"Priporočila, kot so 'izogibajte se nikotinu in alkoholu«, »omejite uživanje predelanih vrst sladkorja', 'gibajte se vsaj pol ure dnevno', 'zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov', 'popijte vsaj dva litra vode dnevno' ..., niso nič novega in vam jih bo povedal tudi vsak zdravnik," meni Štefančič Gašperšičeva in dodaja:

"S storitvami, kot so analize DNK, se spodbuja potrošništvo v zdravstvu. Če že, potem je večja vrednost analiz DNK poznavanje posameznikovih predispozicij, kako bo reagiral na posamezno zdravilo (za zmanjševanje holesterola, ob srčnem napadu, pri visokem krvnem tlaku, ipd.).", je še poudarila zdravnica Marija Štefančič Gašperšič.

Nasvet ZPS potrošnikom

Rezultati analize DNK so predstavljeni tako, da razkrijejo, koliko odstopaš od povprečja, niso pa namenjeni diagnozi in zdravljenju bolezni.

Na trgu je več ponudnikov analize DNK, zato skrbno preglej, kaj ponujajo in po kakšni ceni. Preden se odločiš za analizo DNK, je smiselno, da se posvetuješ s svojim osebnim zdravnikom. Z njim preglej različne ponudbe in ga povprašaj, ali je tovrstna analiza zate smiselna, kaj lahko od nje pričakuješ in kakšna bo njena dodana vrednost.

Če se že odločiš za tovrstno analizo, pa na podlagi izkušenj drugih potrošnikov, ki so se odločili zanjo, svetujemo, da v naročilo analize vključiš tudi posvet z nutricionistom oz. drugim strokovnjakom, ki ti bo podrobno predstavil in razložil rezultate.