Tvoje zdravje v številkah

Bi se rada ves čas počutila polna energije, zdravja in dobrih misli? Za zdrav življenjski slog prouči naslednje številke.

Tvoje zdravje v številkah (foto: Getty Images, Shutterstock) Getty Images, Shutterstock
20. 3. 2012

Velikost tvojih čevljev, številka bančnega računa, telefonska številka najboljše prijateljice – vse to so številke, ki si si jih zapomnila.

Toda še nekaj številk je, ki bi jih morala poznati, če si želiš ostati navdušujoče zdrava.

Tvoj indeks telesne mase

Popolna številka: 18,5–24,9.

Indeks telesne mase (ITM) je eden od načinov, kako lahko ugotoviš, kakšna je zdrava teža za tvojo višino. Na lantana.si so v okencu Hujšanje navodila, kako izmeriti ITM.

Previsoka številka: Če je tvoj indeks telesne mase višji od 25, se ti lahko zviša tveganje za kronične bolezni, vključno s srčno boleznijo, sladkorno boleznijo tipa 2 in rakom.

Prenizka številka: Če je tvoj indeks telesne mase prenizek, lahko vpliva na tvoj endokrini sistem, kar lahko povzroči izgubo menstruacije, prenehanje ovulacije in pelje v neplodnost, lahko tudi kronično utrujenost in osteoporozo! Vse pod 18 je prenizko, opozarjajo zdravniki.

Obseg tvojega pasu

Popolna številka: Vse pod 80 cm (za ženske).

Tako kot visok indeks telesne mase je tudi obseg pasu nad 80 cm povezan s povišanim tveganjem za kronične bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak, povišan krvni sladkor in maščobe, pospeši pa tudi bolezni dihal in sklepov.

Previsoka številka: Če je tvoj obseg pasu nad 88 cm, se tvoje tveganje za razvoj teh bolezni dramatično poveča (za kar štirikrat!).

Prenizka številka: To številko je treba opazovati skupaj s številko indeksa telesne mase, treba pa je upoštevati tudi zdrav življenjski slog, da ti bo telo lahko resnično dobro služilo.

Tvoj krvni tlak

Popolna številka: 120/80

To je tlak, s katerim kri teče skozi tvoje telo. Višja številka tlaka (sistolični) je tlak, ki nastane, ko srce iztisne kri med vsakim utripom. Nižja številka (diastolični) je tvoj krvni tlak v času, ko srce počiva med utripi.

Previsoka številka: Tlak nad 140/90 pomeni, da imaš previsok krvni tlak, kar lahko privede do srčne ali možganske kapi in bolezni ledvic. Da bo krvni tlak stabilen, ohranjaj zdravo telesno težo, bodi aktivna, omeji vnos alkohola, nehaj kaditi in omeji vnos natrija (nikoli ne dosoljuj hrane, pri kuhanju pa raje potresi v jed ščepec soli manj).

Tam spodaj: 90/50 je prenizek krvni tlak, ki ti lahko povzroči vrtoglavice in izgubo zavesti. Redno se ukvarjaj s športom, zdravo se prehranjuj in obiskuj savne.

Tvoj holesterol

Popolna številka: HDL (high density lipoproteins) je več kot 1,4 mmol/l; LDL (low density lipoproteins) manj kot 3,5 mmol/l; skupni holesterol pod 5,2 mmol/l.

Obstajata dve vrsti holesterola: HDL (dobri holesterol) in LDL (slabi holesterol). “Povišanega ali znižanega holesterola ne čutimo, čutimo le posledice zoženih žil ali strdkov, ki se odlepijo od teh zožitev,” razlaga Tadeja Mantel Hauptman, spec. druž. med., dr. med., in dodaja: “Da se boš počutila dobro, potrebuješ ravnovesje obeh.”

Previsoka številka: Skupni holesterol nad 5,2 mmol/l je meja za povečano tveganje za srčno bolezen, posledica dolgotrajno previsokega holesterola pa je lahko srčna ali možganska kap.

“Hrana z veliko nasičenimi in trans maščobnimi kislinami, kot so sladkarije, čips in peciva, majoneza, rumenjaki, siri, sirni namazi, smetana, sladoled, maslo, drobovina, svinjsko meso, svinjska mast, jedi, pečene v maščobi, koža perutnine, ribe, svinjina, je povzročitelj visokega holesterola,” opozarja zdravnica.

Prenizka številka: Nekatere raziskave so pokazale, da so zelo nizke vrednosti holesterola lahko slabe za delovanje možganov – skupni seštevek pod 3 mmol/l je prenizek.

Tvoj srčni utrip

Popolna številka: 60–80 utripov na minuto (bpm).

Bolj ko je tvoje telo pripravljeno na telesni napor, manj napora zahteva od srca in manj utripov na minuto potrebuje tvoje srce za pretok krvi po telesu.

Tam gor: Utrip srca med počitkom, ki je nad 80 utripov/minuto, kaže, da je tvoja telesna pripravljenost slaba – 100 utripov in več pomeni, da bi morala obiskati zdravnika. “Lahko gre za motnje v delovanju ščitnice, slabokrvnost ali motnje ritma s prehitrim utripom ali pa je hiter utrip posledica stresnih dejavnikov, ko se v kri izloča več adrenalina,” pravi Tadeja Mantel Hauptman, spec. druž. med., dr. med.

Tam spodaj: Če izmeriš le 40 utripov ali manj na minuto, obišči zdravnika, ker je lahko tako nizek srčni utrip znak prevodnih motenj v srcu. Da boš izboljšala svoj srčni utrip, začni redno vaditi, da boš izboljšala svojo telesno pripravljenost.

Raven tvojega železa

Popolna številka: 10,7 do 28,6 mmol/l

Železo je ključno za tvorbo barvila – hemoglobina v rdečih krvničkah, ki prenašajo kisik po telesu.

Tam gor: Previsoka raven, nad 30 mmol/l, lahko pripelje do tega, da se železo skladišči v jetrih. V tem primeru lahko povzroči škodo jetrom in drugim organom.

Tam spodaj: Pod 10 mmol/l ali manj pomeni, da tvegaš slabokrvnost, težave z dihanjem in celo pospešen srčni utrip. Ženske smo bolj izpostavljene večjemu tveganju za pomanjkanje železa kot moški zaradi količine krvi, ki jo izgubimo med menstruacijo. Vzdržuj raven železa z uravnoteženo prehrano, ki jo popestri s pestjo goji jagod – zakladnico mineralov in vitaminov.

Količina sladkorja v krvi

Popolna številka: 3,6–6,1 mmol/l

Če je tvoj sladkor stabilen, ne boš kar naenkrat občutila velikega manjka energije oz. nore želje po sladkem, to pa boš dosegla, če se boš prehranjevala uravnoteženo.

Previsoka številka: Nad 7 mmol/l na tešče je lahko znak za povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Pazi, da ne uživaš enostavnih ogljikovih hidratov (izogibaj se sladkarijam, belemu kruhu in zelo sladkemu sadju), da ne bo tvoj dan minil v znamenju naglih dvigov in padcev sladkorja v krvi.

Prenizka številka: Pod 3,6 mmol/l lahko govori o nenormalno povečanem izločanju hormona inzulina, ki ga lahko izločajo nekateri endokrini tumorji.

Tvoj kalcij

Popolna številka: 2,1–2,6 mmol/l

Previsoka številka: Nad 2,6 se lahko pojavijo pretirana žeja, pretirana ali povečana tvorba urina v nočnem času, zaprtje, mravljinčenje, lahko nastopijo bruhanje, motnje zavesti in ledvična odpoved.

Prenizka številka: Pod 2,1 mmol/l – pojavijo se lahko boleči krči mišic, mravljinčenje, krči prstov dlani in stopal, šibkost, utrujenost in razbijanje srca.

Besedilo: Petra Arula, foto: Getty Images, Shutterstock. Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo Tadeji Mantel Hauptman, spec. druž. med., dr. med.