Tvoje telo je neverjetno!

Čaka te nekaj presenetljivih spoznanj o skritih mehanizmih tvojega telesa, o katerih verjetno ne veš prav veliko, so pa zelo koristni, saj tvoje zdravje naredijo močnejše in življenje lepše.

29. 10. 2009

Ali veš, kaj vse zmore tvoje telo? Seveda ne mislimo le na fizično moč (za to vemo, da jo imaš, če se le potrudiš). Resnično je telo več kot le par rok, nog, trup in glava – dan za dnem ti zvesto služi, in to v dobrem in slabem. Čeprav si včasih jezna zaradi celulita, mozoljčkov ali slabega počutja, ki ti ga zakuhajo hormoni, moraš biti na svoje telo ponosna, saj je v veliko pogledih prav neverjetno – tudi če ga primerjaš s telesom svojega dragega.

1. Odlino vohaš

Ameriške raziskave kažejo, da imamo ženske bolje razvit voh kot moški in da zlasti dobro zaznavamo telesne vonje. Z evolucijskega vidika naj bi to pomagalo pri izbiri partnerja, ki ti ustreza, ker ti dišijo njegovi feromoni, saj je bistveno, da se pravilno odločiš, s kom zanosiš in imaš otroke.

Biološko gledano pa moškim pri tem ni treba biti tako pazljivi (čeprav se tudi odločajo na podlagi feromonov), saj se lahko razmnožujejo kadarkoli in imajo lahko tudi več otrok kot ženske. Seveda pa vonj ni edino, kar vpliva na izbiro.

2. Vgrajen imaš center, ki skrbi samo za užitke

V tvojem ščegetavčku se skriva kar osem tisoč živčnih končičev z eno samo ekskluzivno nalogo – pričarati najslajše užitke. Penis ima mnogo manj živčnih končičev in poleg tega, da moškega pripelje do orgazma, opravlja še celo vrsto drugih nalog (ejakulira, izloča urin in po mnenju nekaterih ... hm ... tudi razmišlja).

3. Potiš se manj kot moški

Glede na znanstvene raziskave imamo ženske več znojnic kot moški, vendar so naše manj aktivne in posledično izločijo manj znoja. Poleti in ob telesni aktivnosti boš zato manj preznojena kot tvoj fant.

4. Tvoje telo potrebuje čokolado

Dokazano je, da se po ovulaciji v krvi zmanjša količina serotonina – hormona sreče, zato lahko postaneš razdražljiva in slabe volje. Takrat bo to zoprno razpoloženje čudežno ‘pozdravila’ čokolada. A ne pretiravaj s količino!

Marjana Simčič Polak, dr. med, iz ordinacije splošne medicine: “čokolada vsebuje sladkor, mlečna pa tudi mleko, zaradi česar se lahko v krvi dvigne holesterol.” Predlagamo ti košček ali dva čim temnejše (70 odstotkov kakava) naslade.

5. Tvoja koža je obutljivejša za dotik

Koža moških je za približno 20 odstotkov debelejša od kože žensk in ima v vrhnjem sloju več plasti, zato je tudi manj občutljiva. Ti tako lahko uživaš v njegovem nežnem božanju, njega pa boš morala zgrabiti nekoliko močneje, če ne želiš, da tvoje dotike občuti kot žgečkanje.

6. Imaš boljši spomin

Nedavne raziskave ugotavljajo, da ženski hormon estrogen pozitivno vpliva na možgane, povečuje pretok krvi v možgane in zlasti ohranja delovanje spominskih funkcij. Pri moških estrogen nenehno nastaja v zelo majhnih količinah iz moškega hormona testosterona, ženske pa smo z njim dobro preskrbljene vse tja do menopavze (potem pa na žalost tudi naš spomin začne pešati).

7. Estrogen šiti srce

“Estrogen, ki ga proizvaja telo, vse do menopavze ščiti pred ishemično boleznijo srca, pri kateri se mašijo srčne žile,” pravi dr. Simčič Polakova. Če se srčne žile mašijo in ožijo, je pretok po njih vedno manjši, srce pa dobiva vedno manj krvi in kisika. Zaradi skrajnega stanja, ko žile ne zmorejo več načrpati dovolj krvi, ki jo potrebuje srce, doživiš infarkt.

“Treba pa je še omeniti, da naj bi bil po menopavzi učinek estrogena nasproten,” poudarja zdravnica, zato takrat previdnost vseeno ne bo odveč.

8. Imaš lastno ‘čistilno napravo’

Menstruacija je mesečna krvavitev, ki jo sproži luščenje maternične sluznice, kadar pač nisi noseča. Včasih so jo imenovali tudi čišča, saj se tvoje telo v teh nekaj dnevih znebi odvečne sluznice. V preteklosti so tudi verjeli, da se takrat ženska simbolično očisti vsega slabega, kar se je nabralo v preteklem mesecu.

9. 1 : 0 za jajčece

Jajčece je največja celica v ženskem telesu, vidna celo s prostim očesom (v premeru povprečno meri od 100 do 200 mikrometrov ali od 0,1 do 0,2 milimetra), semenčice pa so med najmanjšimi celicami. Tako seveda mora biti, saj je njihova naloga hitrostno plavanje do jajčeca, opravijo pa jo lahko le, če so majhne, hitre in gibčne.

10. Tvoj imunski sistem je močnejši

Čeprav si pripadnica šibkejšega spola, imaš menda močnejši imunski sistem kot tvoj dragi. Sposobnost telesa, da se brani pred boleznimi, je v tesni povezavi s stresnimi obremenitvami – te povzročijo, da se v kri sprosti stresni hormon, zaradi katerega telesna odpornost dobesedno strmoglavi. Nekateri znanstveniki dokazujejo, da ženske izločimo manj stresnega hormona in s tem je tveganje, da bi hitro zbolele, nekoliko manjše.

11. Imaš zelo malo možnosti za plešavost

Moškim lahko lasje na določenih področjih (na čelnem delu in na vrhu glave) začnejo pospešeno izpadati že pri tridesetih ali celo prej, z leti pa se stanje le še slabša. Nagnjenost k plešavosti je dedna, vzrok pa je moški hormon testosteron, ki zmanjšuje aktivnost lasnih mešičkov, iz katerih zrastejo novi lasje. Nasprotno pa ženske lase izgubljamo enakomerno, kar postane opazno šele v starejših letih – zagotovo pa si lahko prepričana, da nikoli ne boš imela pleše, kot jo imata tvoj oče ali dedek.

12. Zmoreš prav toliko kot on

Še en razlog, da se ženske ne bi smele strinjati z nazivom šibkejšega spola – naše mišice so enako močne kot mišice fantov, le da jih imajo oni zaradi testosterona v primerjavi s svojo telesno težo veliko več in da so drugače razporejene kot pri nas, me pa imamo zaradi estrogena več maščobe.

13. V tvojem telesu nastane novo življenje

Ali ni najbolj neverjetno ravno to, da v tvojem trebuščku po oploditvi začne rasti živo bitje, ki se razvije iz samo dveh celic? Seveda priznamo, da brez moških nikakor ne bi šlo (vsaj po naravni poti). Občutki, ki te spremljajo devet mesecev nosečnosti, so nepopisni, očka tega otročička pa jih lahko doživlja drugače – po svoje in prek tvojega telesa.

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri