Tvoja koža po tabletki

Moja prijateljica se je pri 28 letih odločila, da bo nehala jemati tabletke. Po dolgih letih si je zaželela, da bi njeno telo spet delovalo v svojem ritmu. Nad novim počutjem je bila navdušena, njena koža pa je bila vse slabša ...

18. 9. 2013

Na lep sončen dan, ko si lahko opazil vsako podrobnost in nepravilnost na koži, je tudi meni zaprlo sapo – minilo je že tri mesece, odkar je vzela zadnjo tabletko, ona pa je bila posuta z rdečimi mozolji kot najhujša pubertetnica. Ne, take kože ni imela niti pri petnajstih! "Nočem iti nazaj na tabletko, a obraz in hrbet sta hujša od vseh mojih PMS-jev! Včasih mislim, da bom kar obupala. Poskusila sem že vse tonike, gele, kreme proti mozoljem, a sem vedno hujša!" Ja, res je bila.

Ker imam stike zdravnikov in drugih strokovnjakov v malem prstu, sem ji dala številko nutricionistke in strokovnjakinje za sijoč obraz Savine Atai. Kožo si je namreč želela rešiti po naravni poti, saj so jo vse kreme, ki jih je preizkusila, razočarale. Sama sem poklicala dermatologinjo Vesno Tlaker Žunter z Inštituta za dermatologijo, saj sem bila radovedna, kako lahko tabletke 'zbrišejo' mozolje in zakaj po toliko letih jemanja izbruhnejo v še večji meri. In to ravno takrat, ko se enkrat za vselej odločiš odložiti tabletke v kot.

Krivci za akne so moški hormoni

Dermatologinja mi je razložila, kako delujejo kontracepcijske tabletke in kaj vsebujejo tiste, ki na kožo delujejo pomirjujoče. "Nekatere kontracepcijske tabletke vsebujejo hormone z antiandrogenim delovanjem. Te na kožo vplivajo ugodno in zelo učinkovito omilijo akne. Antiandrogeno delovanje pomeni, da nasprotuje učinku moških spolnih hormonov, ki so sicer eden glavnih krivcev za akne. Moške spolne hormone imamo sicer v manjši meri vse ženske (in tudi prav je tako). Če tvoja tabletka deluje antiandrogeno, vsebuje učinkovino drospirenon ali ciproteron."

Ti zaostaja menstruacija? Ne, koža!

Dermatologinja mi je razložila, da Darjini mozolji niso izjema in da ni nič čudnega, da je njena koža v tako slabem stanju: "Po prenehanju jemanja kontracepcijskih tabletk tudi učinek na kožo postopoma izzveni in akne se ponovno pojavijo, včasih celo po več mesecih prenehanja jemanja tabletk. Včasih tudi vidimo, da je po opustitvi kontracepcijskih tabletk koža slabša, kot je bila kadarkoli prej, čemur rečemo rebound učinek," pravi dermatologinja Tlaker Žunterjeva, ki me je sprva sicer prestrašila, da se nas mozolji lahko oklepajo tudi po več let, a me potem pomirila, da koži lahko tudi pomagamo.

"Če ne naredimo nič, da bi koži pomagali prebroditi hude čase, se akne lahko vlečejo nekaj mesecev ali tudi več let. To je odvisno od vsake posamez­nice, od njene starosti, vrste kože in nag­njenosti k aknam. Vendar se vedno da pomagati: za začetek lahko uporabimo katerega od izdelkov proti aknam brez recepta. Ti so običajno učinkoviti le pri zelo blagih aknah (zato Darji niso pomagali!), zato ne odlašaj z obiskom pri dermatologu, če je tvoje stanje hudo. Dermatolog ti bo predpisal ustrezna zdravila v obliki krem ali tablet ali pred­lagal katero od sodobnih terapij z laserjem ali IPL – o vsem skupaj se bosta pogovorila, ko si bo podrobno ogledal stanje tvoje kože."

Lepo kožo so prinesle spremembe

Moja nujna jutranja kava z Darjo le zato, ker sem ji želela posredovati vse novo znanje, ki mi ga je predala dermatologin­ja, me je vrgla na stol: Darja, strast­na ljubiteljica kave s smetano, je naročila limonado brez sladkorja in vanjo nato iz majhne priročne škat­lice, ki jo je imela v torbici, stresla kokosov sladkor, mako in MSM!!! Kaj se tukaj dogaja?! Darja je obiskala Savino Atai, ki ji je povedala, kako zelo pomembna je prehrana, da naše telo deluje optimalno, in jo potolažila, da sploh ni težko jesti tako, da so hormončki zadovoljni in optimalno delujoči.

Skupaj sta sestavili njen novi jedilnik. Moja prijateljica se je odpovedala svojim najljubšim priboljškom, ki so ji še pred nedavnim lepšali dneve, kot je rada rekla, saj je bila vedno zelo suha in ji ni bilo nikoli treba paziti na postavo. Odpisala je torej vso belo moko, sladkor, bele tes­tenine, margarino, palačinke z nutelo, sendviče s salamo, tunino solato z majonezo, ocvrt krompirček in piščančja bedrca, sladke koktajle, rogljičke ob kavi. "Kaj sploh še ješ?" sem jo vprašala. Zazijala sem, ko mi je povedala, da se je odločila za Dieto 10 popolnih, saj je vedno govorila, da ne bi nikoli mogla živeti po dietah, in če njena genetika ne bi bila tako prijazna z njo, bi za sabo vlekla vsaj 100 kilogramov.

"Ko mi je Savina razložila, kako se moji hormoni odzivajo na to, kaj pojem, in da je zame najbolj pomembno le dvoje – da ne dvigujem inzulina, torej da ne jem sladkarij in belega kruha ter testenin ter da moram uživati le zdrave maščobe –, sem se odločila, da poskusim," je rekla Darja. Ko že nisem več vedela, ali mi je padel kamen na glavo ali se je Darji zmešalo, pa me je pomirila: "Seveda sva naredili tak jedilnik, da se sploh nisem mogla pritoževati. V njem sta tudi pomfrit in ocvrt piščanec, le da ju zdaj pečem sama – na kokosovem olju. Piščanec pa je še boljši kot prej, saj ga paniram s koruznimi kosmiči in oreščki. Moraš poskusiti!"

Limonada za dobro jutro

Poleg nove diete je Darja začela jemati tudi dve superživili. Ker je bilo njeno hormonsko ravnovesje precej v šoku, ga je začela podpirati z mako: Darjino jutranjo kavico je zamenjala limonada z žličko make, žličko MSM-ja in kokosovega sladkorja, ki ne redi in ne škoduje. Za mako se je odločila, ker je adaptogena rastlina, ki uravnava progesteron, estrogen in testosteron. Poskrbela naj bi, da se bo Darjina koža prenovila, energija pomnožila, PMS ne bo neprijeten, menstruacije pa ne bodo več boleče.

Mineral MSM naj bi bil pravi čudež za kožo in kosti, saj skrbi za proizvod­njo elastina, kolagena, hialuronske kisline, obnavlja, celi, in ker naj bi bil pravo zdravilo za aknasto in vneto kožo, si iz njega enkrat na teden naredi tudi masko (eno čajno žličko MSM-ja zmeša s kokosovim oljem ter bogato nanese na obraz).

"No, me prav zanima," sem si mislila in obenem držala pesti, da bi Darji uspelo, saj se je odločila za tako korenite spremembe v življenju, da sem se bala, da bi jo potrlo, če ne bi bilo uspehov, in to kmalu. Moja prijateljica je bila vedno bolj sijoča in polna energije. To jo je tako motiviralo, da se je odločila celo za zelene zmešančke s semeni chia in avokadom za zajtrk (še pred mesecem dni bi dala roko v ogenj, da zelenega zmešančka ne bo nikdar niti povohala) in da pred mano, ki mi rogljiček z marmelado že ob pogledu 'podari' dodaten kilogram okrog pasu, ne bo več zajtrkovala rogljičkov z belo kavo.

Zdaj tudi sama na solato izdatno nakapam konopljino olje, čeprav moja koža ni mozoljasta. Uporabljati se učim tudi svetlinovega, ker vidim, kako dobro je delovalo na Darjino kožo. Neskončno vesela sem za prijateljico, da je naredila tako velikansko spremembo, ki ji še zdavnaj ni zbrisala le mozoljev, ampak jo je spremenila v še živahnejšo in še veliko lepšo žens­ko. Priznam – ne vem, ali bi sama zmogla narediti takšno spremembo le zaradi mozoljev (ki so bili sicer res grozni). Sama začenjam z majhnimi novostmi, ker je Darja z novim slogom tako srečna. In se obenem tolažim, da so za vse, ki nimajo tako močne volje kot Darja, tudi drugačni posegi, ki mi jih je opisala dermatologinja Tlaker Žunterjeva.

Hormoni raznašajo sporočila po telesu

Šele pred dvema letoma, ko sem delala intervju z dr. Toljanovo, endokrinologinjo (hormonsko zdravnico) iz Zagreba, sem uvidela, kako močno vlogo igrajo mali hormoni v naših življenjih – so kot pismonoše, ki raznašajo sporočilca po celem telesu, in če samo pri enem nekaj šepa, so vsa sporočila pomešana oz. se začnejo prilagajati 'šepajočemu': "Hormoni nadzirajo vsako najmanjšo celico tvojega telesa, in če so uravnovešeni, je uravnovešeno tudi tvoje zdravje, počutje, čus­tvovanje," pravi zdravnica. 

Dr. Toljanova trdi, da lahko ogromno (ali celo vse, če tvoje zdravje ni še preveč načeto), narediš s spremembo življenjskega sloga, za kakršno se je odločila tudi Darja. Povsem enostavno, kajne? Le močno voljo potrebuješ, za začetek nekoga, ki te vodi, in veliko želje po uspehu. Pssst: Nov živ­ljenjski slog, čeprav je na prvi pogled špartanski, ti bo vlil neskončno energije ter ti podaril čudovito polt in sijoče oči. Obljubim!

Pripravila: Petra Arula