Tvoj bleščeči nasmeh

Prav vsaka si želi bleščečega nasmeha. Če ti že ne uspeva usvojiti filmskega, se mu vsaj približaj …

26. 2. 2009

Še preden boš rekla, da je notranja lepota pomembnejša kot to, kako se kažemo navzven, naj te potolažimo. Čez vsebino, ki je v nas, je seveda ni, dobro pa je, da tudi naša zunanja podoba kaj pove o tem, kakšni smo. Človek je namreč tudi vizualno bitje, in če smo iskreni, ljudje vedno bolj analiziramo druge na podlagi tega, kar vidimo.

Recept za zdrave in lepe zobe 1

Ustna higiena je najpomembnejša

Maja Puklavec Ferjančič, dr. dent. med., svetuje, da si zob ne umivaš na hitro, površno in večkrat na dan, temveč priporoča, da si za ustno higieno vzameš raje več časa, npr. dvakrat dnevno – zjutraj in zvečer pred spanjem.

“Govorim o ustni higieni, in ne zgolj o umivanju zob, ker je treba odstraniti bakterije in ostanke hrane ne le s površine zob, temveč tudi iz medzobnih prostorov, z dlesni, z neba in z jezika.’’

Recept za zdrave in lepe zobe 2

Pravilno ščetkanje zob (najbolj pogosta metoda)

“Pri pravilnem ščetkanju zob s ščetko potujemo vedno v smeri izraščanja zoba,’’ opozarja Puklavec Ferjančičeva. “Začetni položaj ščetke: polovica ščetin naj bo na dlesni, polovica ščetin pa na zobu. Od začetnega položaja s ščetko potujemo proti grizni ploskvi zoba, jo odmaknemo in postavimo v začetni položaj. Na vsaki ploskvi zoba to ponovimo desetkrat.

Ko to tehniko šele osvajamo, ne delamo nobenih krožnih gibov, ko pa smo takšnega ščetkanja že bolj vešči, lahko dodamo zelo majhne krožne gibe. Tako kot smo ščetkali ustnične oz. lične ploskve zoba, ščetkamo tudi nebne ploskve. Pri griznih ploskvah pa ščetkamo v horizontalni smeri.’’

Recept za zdrave in lepe zobe 3

Kozarec vode (in žvečilni gumi) po jedi

“Čez dan je po obroku priporočljivo usta sprati s kozarcem vode, za boljši občutek v ustih pa si lahko pomagaš z žvečilnim gumijem brez sladkorja, ki dvigne pH v ustih, to pomeni, da zmanjša kislost in s tem možnost nastanka kariesa,’’ pravi Puklavec Ferjančičeva in opozarja: “Žvečilnega gumija pa ne imej v ustih več ur, ker stalno žvečenje vodi do preobremenitve čeljustnega sklepa, posledično pa do hudih okvar le-tega.’’

Recept za zdrave in lepe zobe 4

Izberi pravega zobozdravnika

Ko izbiraš zobozdravnika, je pomembno predvsem to, da mu boš resnično zaupala. “Če odnos pacient-zobozdravnik temelji na zaupanju, pacient tudi bolj vestno upošteva zobozdravnikova navodila, kar pa pripomore k skupnemu uspehu – zdravim zobem in obzobnem tkivu,’’ pravi Puklavec Ferjančičeva.

Ob prvem obisku naj bi se zobozdravnik na kratko pogovoril o tvojih težavah z zobmi, željah in izboru materiala, o uporabi anestezije. Da boš pri posegu lažje sodelovala, naj ti zobozdravnik da nekaj navodil, po končanem delu pa naj ti pove, kaj ti je naredil in na kaj moraš paziti.

Recept za zdrave in lepe zobe 5

Ne zahtevaj vedno in za vsako ceno protibolečinske injekcije

“Pogosto so v zobozdravstveni ordinaciji najbolj prestrašeni pacienti, ki neredno obiskujejo zobozdravnika in k nam pridejo z bolečino. Že ko vstopijo v ordinacijo, prosijo za anestezijo, a v določenih primerih takojšnja anestezija onemogoči natančno diagnostiko,’’ opozarja Puklavec Ferjančičeva.

Recept za zdrave in lepe zobe 6

Poskrbi za ‘nadomestne zobe’ tudi v luknjah na nevidnem mestu

Če si kakšen zob izgubila, poskrbi, da na tistem mestu ne bo ostala luknja, saj tako zobje, ki ostanejo v ustih, izgubijo grizni stik z izgubljenim zobom, lahko začnejo izraščati v luknjo ali pa se začnejo nagibati v prazen prostor. Poleg tega se kost in mehka tkiva, ki so bila ob izgubljenem zobu, začnejo zmanjševati.

“Vse to lahko povzroči v prihodnosti težave s sklepi in z mišicami, in pa težave, ko je treba oskrbeti te zobe z mostički ali s protezami,’’ pravi as. dr. Andreja Kuliš, dr. dent med., spec. protetike, in dodaja: “Sodobno zobozdravstvo nudi v primeru izgube zoba dve odlični rešitvi: z mostički (vanje vključujemo zobe, ki so že bili brušeni ali pa imajo obsežne plombe) ali pa nadomestitev zoba z zobnim implantatom (ko so sosednji zobje še nedotaknjeni ali imajo manjše zalivke).’’

Recept za zdrave in lepe zobe 7

Izogni se kislinski eroziji

“Kisla živila, kot so sadje, sadni sokovi, gazirane pijače, vodijo do raztapljanja sklenine, kar se v napredovani fazi kaže kot skelenje. Da bi preprečila dolgotrajno delovanje kisline na sklenino, pij sadne in druge kisle pijače po slamici, sadja pa ne žveči pretirano dolgo. Po kislem prigrizku ali pijači speri usta s kozarcem vode, s ščetkanjem pa počakaj vsaj eno uro,’’ svetuje Puklavec Ferjančičeva.

Recept za zdrave in lepe zobe 8

Odloči se za najboljše zalivke

Maja Puklavec Ferjančič, dr. dent. med., pravi, da so najboljša izbira natančno izdelane zalivke iz najboljših kompozitnih materialov (bele zalivke). “V redkih primerih, kadar je karies globoko pod dlesnijo ali pa dlesni močno krvavijo, smo prisiljeni še vedno uporabiti amalgam.’’

Recept za zdrave in lepe zobe 9

Če te zob izda čez vikend

“Dežurnega zobozdravnika obišči v primeru hude pulzirajoče bolečine, otekline ali oteženega odpiranja ust,’’ svetuje Puklavec Ferjančičeva in opozarja: “Kadar boli zob, nikoli ne jemlji aspirina.’’

Recept za zdrave in lepe zobe 10

Za boljši ugriz in lepši nasmeh jih poravnaj

‘‘Ortodontski aparat je v nekaterih primerih treba nositi iz funkcionalnih raz­logov. V večjem delu nepravilnih postavitev zob pa je zobni aparat eleganten in neinvaziven način doseganja lepega nasmeha,’’ nam je povedala dr. Kuliševa. In ne, za zobni aparat nisi prestara.

Za dobro ustno higieno potrebuješ ...

 • Zobna ščetka. Naj ima čim večje število mehkih ščetin.
 • Zobna nitka. Uporabljaj tanjšo za ozke medzobne prostore, debelejšo za širše.
 • Medzobna ščetka. Za čiščenje večjih medzobnih prostorov. Velikost naj priporoči zobozdravnik ali ustni higienik.
 • Strgalo za jezik. Z njim odstranimo bakterije in nesnago z jezika ter pogosto zmanjšamo ustni zadah.
 • Zobna prha je zelo uporabna predvsem kot masaža dlesni pri večernem umivanju.
 • Zobna krema. “Njena glavna naloga je, da krtačka lepo drsi po zobeh in da imamo po umivanju v ustih prijeten občutek,’’ pravi Puklavec Ferjan­čičeva, dr. dent. med. Uporabljaš tako z belilnimi sredstvi? “Po navadi so v belilnih zobnih pastah trdni brusilni delčki, ki na krajši rok kažejo rezultat, na dolgi rok pa tanjšajo sklenino in povzročijo rumenkast učinek,’’ opozarja dr. Kuliševa.

Za samozavesten in neboleč nasmeh obišči ustnega higienika

 • Povedal in pokazal ti bo, kako najbolj učinkovito skrbeti za usta: naredil ti bo potrebne meritve, izbral prave pripomočke in te poučil o načinu ustne higiene, ki je zate najbolj primeren.
 • Lahko ti očisti zobni kamen in s peskanjem odstrani površinsko zabarvanje zob.
 • Naj ti od enkrat do štirikrat na leto profesionalno očisti zobe (tudi na mestih, kjer jih sama ne moreš).
 • Lahko ti tudi preventivno flourira zobe in tako zaščiti ter kontrolira bolezni dlesni in obzobnih tkiv ter nastanek kariesa.
 • Obisk ustnega higienika stane manj kot izdelava ene večje bele zalivke, redni obiski pa te lahko obvarujejo pred izgubo zob in izdelavo dragih protetičnih nadomestkov in implantatov.

Recept za popoln nasmeh

Če si želiš, da tvoji zobje in dlesni ne bodo le zdravi, temveč zavidajoče lepi, se lepotnih posegov ne lotevaj sama.

 • Estetska kirurgija

 • Ne pretiravaj z beljenji …

 • … in jih prepusti strokovnjaku

 • Lepotni kamenčki

Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri