Tudi ti igraš ruleto z zaščito?

Pri kontracepciji je vsaka nedoslednost lahko razlog, da se čez nekaj mesecev tvoje življenje začne vrteti okrog dojenčka. Če ti njegove pleničke (še) ne dišijo, hitro beri dalje!

28. 5. 2009

Zadnje čase okrog sebe opažam vedno več drobnih bitjec, ki se enkrat sladko nasmihajo v svet, drugič pa z jokom na ves glas izražajo svoje zahteve.

Moje ugotovitve se ujemajo tudi z rezultati raziskav Statističnega urada Republike Slovenije, ki v primerjavi z letom 2003 oziroma 2004 – takrat je bilo rojenih najmanj otrok v zadnjih 50 letih – beležijo naraščajoče število rojstev (če te zanimajo konkretne številke, si oglej prebivalstveno piramido na www.stat.si/piramida2.asp).

Toda niso vse nosečnosti načrtovane – nekatere se kar zgodijo, in sicer velikokrat ravno zaradi spodrsljajev pri kontracepciji.

Če smo iskrene, je vsakodnevno jemanje tabletk stvar, ki nam hitro lahko uide iz glave, fantje pa bi znali veliko povedati o tem, da zaradi kondoma užitkov ne občutijo tako močno kot sicer. A zaščita je nujna, če materinstvo še ni na tvojem seznamu, in da te ne bo presenetilo, smo sestavili seznam scenarijev, ki se jim raje izogni.

Scenarij št. 1, ki ti prinaša težave: S tabletko igraš igre na srečo

Morda tu in tam pozabiš na tabletko in se potem tolažiš z mislijo, da to pač ne bo vplivalo na tvojo zaščito pred nosečnostjo? Ali pa si se odločila prenehati s tabletkami in živiš v prepričanju, da obstaja določeno obdobje, ko zaščita ‘drži’ še od prej?

Na to nikar ne računaj, kajti že če tabletko preskočiš enkrat, zaščita ni več zanesljiva in je zato treba en teden uporabljati tudi kondom, pravi Mojca Demšar Zadnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Zdravstvenega doma Ljubljana Šiška.

“Pozabljeno tabletko lahko nadomestiš v prvih dvanajstih urah od običajne ure jemanja, in če naslednjo tabletko vzameš po urniku, je vse v redu. Če pa se na tabletko spomniš več kot 12 ur prepozno, zaščita ni več popolna.” Da tabletke ne boš po nesreči izpustila, si v telefon ali računalnik lahko shraniš opomnik.

Kaj pa če bi rada zamenjala kontracepcijsko sredstvo? Zaščititi se moraš v vsakem primeru. Dr. Demšarjeva dodaja: “Za punce, ki ne želijo jesti tablet, je primeren kontracepcijski obliž ali nožnični prstan, ki pa pri nas še ni dostopen. Gre za hormonsko kontracepcijo, le da v telo ne prihaja skozi usta. Tistim, ki v telo nočejo vnašati hormonov, pa preostane kondom.

Ginekologi sicer poudarjamo nekontracepcijske prednosti hormonske kontracepcije, recimo zmanjševanje predmenstrualnih težav in težav s kožo, urejanje ciklusa in pri določenih tabletkah celo možnost spuščanja menstruacij za nekaj mesecev – čeprav to pri nekaterih dekletih ne deluje, saj se krvavitev vseeno pojavi.”

Scenarij št. 2, ki ti prinaša težave: Nimaš partnerja, zato se s kontracepcijo sploh ne ukvarjaš

Prav imaš – brez spolnih odnosov pravzaprav ne moreš zanositi (vsaj po naravni metodi ne). Zakaj bi torej skrbela za kontracepcijo, če na vidiku ni nobene vroče romance? Ravno zato, ker te lahko preseneti.

“Prihaja čas sproščenih poletnih zabav in dejansko se lahko zgodi, da pride do nepredvidnega spolnega odnosa, zato morajo biti punce nanj pripravljene,” opozarja dr. Demšarjeva in nadaljuje: “Priporočamo kondom, ki ščiti pred neželeno nosečnostjo, poleg tega pa varuje tudi pred večino spolno prenosljivih bolezni (SPB).”

Če v torbico zanj spraviš kakšen kondom, te nobena posteljna avantura ne bo ujela nepripravljene, izključila boš lahko možnosti za zanositev (zaščita sicer ni stoodstotna), izognila pa se boš tudi nadležnim SPB, ki jih morda ima, pa ti tega ne veš. “V skrajnem primeru je na voljo tudi postkoitalna tabletka, ki jo vzameš po odnosu, če kondom odpove, vendar ščiti le pred nosečnostjo in ne tudi pred SPB,” poudarja dr. Demšarjeva.

Scenarij št. 3, ki ti prinaša težave: Razmišljaš, da je mogoče že čas za otročička ...

ampak o tem še nisi popolnoma prepričana. Mešani občutki o tem, kdaj naj bi prvič postala mamica, in dvomi, ali si na to že pripravljena, so čisto normalni. A s fantom svoje prihodnosti raje ne prepustita usodi in ne opustita kontracepcije vse do trenutka, ko bosta oba trdno odločena, da se resnično želita preizkusiti v vlogi staršev. Ko bo dojenček prijokal na svet, poti nazaj ne bo več.

Scenarij št. 4, ki ti prinaša težave: Tvoje življenje je razburkano bolj kot morje v viharju, zato pozabljaš na kontracepcijo

Prav vsaka punca se lahko znajde v situaciji, ki ji življenje obrne na glavo. Sama veš, kako slabe novice (na primer da boš ostala brez službe ali da je nekdo od tvojih bližnjih hudo zbolel) vplivajo na tvojo vsakodnevno rutino – ne veš, kje se te drži glava, tvoje misli v celoti okupira tuhtanje o težavah in marsikaj ti izpuhti iz spomina. Ja, na žalost tudi skrb za zaščito pred nosečnostjo.

Da bi se izognila še dodatnemu bremenu, ki bi ga v težkih časih zate lahko predstavljal dojenček, pozabi na nezanesljive naravne metode in raje poskrbi za drugačno kontracepcijo. Če ne utegneš misliti na tabletke, ki jih je treba jemati dnevno, se pozanimaj, s katero metodo za preprečevanje zanositve se boš morala ukvarjati manj pogosto.

Dr. Demšarjeva razlaga: “Dekletom, ki za kontracepcijo ne bi rade skrbele vsak dan, priporočamo uporabo kontracepcijskega obliža – prilepijo si ga enkrat tedensko in zaradi njega nimajo skrbi vsak dan. Tistim, ki so kljub vsemu izbrale tabletke, pa svetujemo, da ne glede na okoliščine odgovorno skrbijo za svojo zaščito”

Scenarij št. 5, ki ti prinaša težave: Nikakor ne najdeš kontracepcije, ki bi ti zares ustrezala

Če ti tvoja trenutna kontracepcija nikakor ni všeč, ker recimo zaradi jemanja tabletk postaneš razdražljiva ali pa ugotoviš, da si alergična na lateks v kondomih, se dogovori za posvet pri svojem ginekologu in ga prosi, da te seznani z drugimi možnostmi, ki bi bile primernejše zate.

“Za vsako žensko obstaja ustrezna kontracepcija,” zagotavlja dr. Demšarjeva. “Težko je vedeti, katere tabletke bodo najprimernejše za dekleta, ki se zanje odločajo prvič. Če se izkaže, da niso v redu, se jih po potrebi da tudi zamenjati. Skupaj z ginekologom bo vsaka že našla pravo kontracepcijo zase.”

Razmisli tudi o tem: Če si želiš otroka, je po 30. letu zadnji čas, da svojo željo začneš počasi uresničevati. Dlje ko odlašaš, več težav lahko imaš. ginekologinja Mojca Demšar Zadnik, dr. med.

Za pomoč se iskreno zahvaljujemo Mojci Demšar Zadnik, dr. med., specialistki ginekologije in porodništva.

Priredila: Manca Kraševec