Tudi tebi poleti zatekajo noge? Preveri, kaj je razlog (+ je lahko nevarno?)

Naša novinarka, ki je ravno v tem tednu odkrivala razlog tega neprijetnega pojava, je naletela na ZA-NI-MIV odgovor! 

Tudi tebi poleti zatekajo noge? Preveri, kaj je razlog (+ je lahko nevarno?) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2022

Za napihnjene, otekle noge je poletnih mesecih kriva vročina, lahko so posledica uživanja slane hrane, ki povzroči zastajanje vode v telesu, ali pa to povzroči dolgotrajno sedenje ali stanje na mestu.

Noge pa lahko začnejo zatekati tudi zaradi hormonskih sprememb, zato imajo s tem velikokrat preglavice noseče ženske ali ženske tik pred menstruacijo, lahko so krivec kakšna zdravila, piki žužek ter tudi prekomerna telesna teža.

Tako si lahko pomagaš:

  • Če med delom večino časa sediš ali stojiš na mestu, si ne pozabi vzeti pavze ter razmigati nog, še boljša izbira pa je športna aktivnost, s katero pospešiš cirkulacijo in preprečiš zatekanje. 
  • Med sedenjem ali ležanjem noge dvigni v višino srca ali še višje, saj bo tako zastala tekočina iz nog hitreje odtekla tudi proti ostalim delom telesa.
  • Ne nosi pretesnih oblačil in obutve, ki lahko omeji kroženje krvi oziroma pripomore k zastajanju tekočine v spodnjih okončinah
  • Ker zastajanje vode lahko povzroči prekomerno soljenje hrane, se soli poskusi izogniti oziroma zmanjšaj njeno uporabo.

Zatekanje nog pa je lahko v določenih primerih povezano tudi z resnejšimi stanji, kot so na primer obolenja jeter ali ledvic ali kronično vensko oziroma srčno popuščanje.

Če ti noge zatekajo dlje časa in imaš hkrati še druge simptome (bolečine v prsnem košu, zadihanost, dušenje, težave z uriniranjem, povišana telesna temperatura) ali če imaš poleg tega še kakšno kronično bolezen, obišči zdravnika, ki bo ugotovil pravi vzrok zatekanja nog.

Preberi še: Imaš žulj zaradi novih čevljev? TAKO ga boš najhitreje odpravila (in preprečila nove)