Tu so rezultati (in nagrajenke) Velike ankete o tvojem telesu

Ko smo povprašali vas, Cosmo bralke, kako se počutite glede svojega telesa, nismo vedeli, kakšne rezultate bomo prejeli. Odgovorilo vas je skoraj 500 in hudo nam je, da vas je le polovica zadovoljnih s svojim videzom.

15. 7. 2015

Ko ste iskale, kaj vam je na vaših telesih všeč, vas je vsaj 97 odstotkov našlo vsaj eno lepo stvar na sebi. Osredotočimo se torej na tisto, kar vam je na vas všeč, in šele nato začnimo lepšati, negovati, vaditi in utrjevati tisto, nad čemer nismo navdušene.

Postopno, da bomo srečne, zadovoljne in da bomo svoje zadovoljstvo izžarevale navzven. Saj veste, ljudje nas nimajo radi zaradi popolnih stegen (čeprav so lahko hudimano seksi), ampak zaradi povsem drugih stvari.

Najprej začnimo s tem, kako skrbite za svoje telo in kaj vas skrbi glede vašega videza. Ja, nisi sama, draga bralka, tudi druge pestijo enake ali podobne malenkosti v življenju, ki pa nas lahko še kako zaznamujejo.

62 %

vas je priznalo, da enkrat ali dvakrat na teden preskočite obrok, in 35 odstotkov vas je preskočilo obrok trikrat ali večkrat na teden. In za kateri obrok gre? 34 odstotkov vas je reklo zajtrk.

Nutricionisti pravijo, da je pre­skakovanje zajtrka zelo slab začetek dneva. Tvoja raven sladkorja v krvi bo nizka in zato brez zajtrka ne boš tako prebujena, kot bi morala biti. Poleg tega se bo tvoj metabolizem upočasnil in ne boš prispela daleč, če si obrok preskočila, da bi shujšala.

Skoraj 50 odstotkov vas je izločilo celotno prehrambno skupino, da bi shujšalo, in sicer 43,5 odstotka vas je odgovorilo, da ste se odpovedale sladkorju, ki mu sledijo ogljikovi hidrati na splošno z 18 odstotki.

Sladkorja tvoje telo resnično ne potrebuje, in če ga boš prečrtala s svojega vsakdana, boš naredila veliko dobrega. Toda ogljikove hidrate iz žit, sadja in zelenjave potrebujemo za delovanje možganov. Če si jih boš prikrajšala, boš manj pozorna in razdražljivejša.

80,97 % vas je že spremenilo načrte, ker vam ni bilo všeč, kako ste videti.

12 % vas včasih preživi ves dan brez hrane.

62,58 % vas je doživelo, da so vam vsaj enkrat v življenju rekli, da ste debeli ali grdi.

Skoraj polovica vas je že jemala pre­hransko dopolnilo za hujšanje - Če bi obstajala tableta, s katero bi shujšali, bi jo jemalo 57,10 odstotka predstavnic. Žal ne moremo kar vzeti tablete, da bi kilogrami izpareli. Vsa ta prehranska dopolnila na dolgi rok niso preveč učinkovita in so nekatera lahko celo škodljiva. Če se odločiš zanje, vedno preveri, kakšne raziskave so naredili, preden so jo dali na trg, saj so nedavno tablete za hujšanje v Angliji povzročile smrti!

25 % vas je šlo na razstrupljanje.

Medtem ko vas je 35 odstotkov odgovorilo, da nikoli niste sledile temu, katera hrana ali dieta je moderna, ste druge poskusile tudi to.

 • 44,2 % se vas je že odpovedalo sladkorju.
 • 8,5 % se vas je razstrupljalo in se odpovedalo sladkorju.
 • 5,8 % vas je nehalo jesti hrano, ki vsebuje gluten, in se odpovedalo sladkorju.
 • 5,8 % vas je (bilo) vegetarijank.
 • 5,3 % se vas je odpovedalo glutenu, sladkorju in ste se tudi razstrupljale.
 • 4,5 % se vas je razstrupljalo.

Vaši odgovori so si bili dokaj enotni – Slovenke ste se očitno odločile reči sladkorju ne in ste si začele sladkati življenje z več gibanja in dobre volje. Pohvalno. :) 

89 % se vas redno giblje, kar je pohvalno.

Vaši športi so zelo različni, tu pa je pet najpogostejših:

 • 5,5 % vas teče, kolesari in se ukvarja s pohodništvom.
 • 5 % vas teče.
 • 3,63 % se vas ukvarja s pohodništvom.
 • 2 % vas vadi v telovadnici.
 • 2 % vas pleše.
 • Kar 52,20 % tistih, ki ne telovadijo, pravi, da jim za telesno aktivnost zmanjka časa.

Do 47 odstotkov vas telovadi enkrat ali dvakrat na teden in 33 odstotkov vas je aktivnih od tri- do štirikrat. 18 odstotkov telovadi več kot petkrat na teden, 12 odstotkov pa vas sploh ne telovadi. Ko ne telovadiš, to negativno vpliva na tvoje hormone in to se potem prenaša na vse drugo v telesu.

Tistim 20 odstotkom, ki 'niso športni tip', svetujemo, da vsaj enkrat poskusijo najrazličnejše športe. Obstaja veliko različnih možnosti. Poskusi vse in ugotovi, kaj ti lahko preide v navado.

In tistim 52 odstotkom, ki pravijo, da nimajo časa: preprosto si ga bo treba vzeti. Začni tako, da boš šla po stopnicah namesto z dvigalom. Potem pa delaj vsak dan malo več in še malo več. To je za začetek povsem dovolj.

5 % vas pravi, da ne telovadite, ker vam je nerodno.

7 % vas je reklo, da telovadite na kakšen drug način, kot so kolesarjenje, pilates, joga in pohodništvo. Pohodništvo je odličen način vadbe, vendar ti ne zastavlja tolikšnega izziva kot druge, intenzivnejše vrste telovadbe.

Če je tvoj cilj, da ostaneš aktivna, pa je pohodništvo odlična izbira. Toda če si želiš povečati mišice ali izboljšati kondicijo, bo treba izbrati kaj napornejšega.

Ni vas veliko, ki vam je kozmetična kirurgija mikavna, ker vas 78 % nikoli ne bi šlo na lepotno operacijo!

73,5 % vas pravi, da nikoli niste imele pre­hrambne motnje. Priporočljivo je, da se odpraviš k strokovnjaku, če sumiš na prehrambno motnjo. Zdravniki nikoli ne zavrnejo ljudi, ki pridejo po pomoč. Imajo tudi bolnike, za katere si nikoli ne bi predstavljali, da ustrezajo opisu osebe s prehrambno motnjo, vendar imajo tudi takšne. Da boš lahko prejela pomoč, moraš narediti prvi korak.

Dobra polovica vas pozna vsaj eno osebo, ki so ji diagnosticirali prehransko motnjo.

62 % vas pravi, da pravkar poskušate shujšati. 72 % vas premišljuje o tem, da bi shujšale.

39 % bralk pravi, da se vsaj včasih počutijo krive, ko nekaj pojedo. O hrani je treba premišljevati tako, da slediš priporočilom, in ne pravilom. Če slediš priporočilom, denimo hrani, ki sodi v skupino vedno (zelenjava, sadje) in včasih (kolači, čips itn.), je bolj verjetno, da se boš tega držala. O določeni hrani ne premišljuj kot o prepovedani – to te le pelje v stres in negativnost. Drugače povedano, pojej ta prekleti kolač.

64 % se vas ne počuti prijetno v kopalkah. Vam obvezno priporočamo branje članka Zakaj vsako leto tako težko skočim v kopalke?

Všeč mi je ... Teh odgovorov smo se najbolj razveselile. Ja, tudi všeč ste si!

Takole ste odgovorile:

 • 16 odstotkom so najbolj všeč oči,
 • 13 odstotkov vas je ponosnih na svoje noge,
 • 12 na ritke,
 • na celotno postavo pa 7.

Vesele smo za vse, ki ste zadovoljne s svojim celotnim videzom – takšnih vas je 6,5 odstotka. Najlepši na vašem telesu se zdi obraz s 5 odstotki, skoraj 5 odstotkov pa je navdušenih nad svojimi lasmi.

In še nekaj izjav, kaj vam je všeč na vas:

"Na mojem telesu mi je všeč vse. Pa še zdaleč ne mislim, da je moje telo popolne oblike, ampak je moje in zase storim, kar se da najboljše, da sem videti tako, da sem všeč sebi, in ne da s tem ustrezam nekomu drugemu, še manj pa vsem idealnim modnim smernicam."

"Lasje – malo jih ima tako močne in zdrave kot jaz. "

"Hrbet in ramena. To sta najljubša dela mojega telesa, imata lepo polt in sta brez odvečne maščobe."

"Najbolj všeč so mi oči in nasmeh (polna lička), ker menim, da lahko s prijaznim pogledom in nasmehom nekomu polepšam dan. Prav tako mi je všeč moj trebuh, ki je sicer nekoliko obložen, ampak prav zato sem to jaz in sama s sabo sem zadovoljna."

"Oči privabljajo pogled, in ker lahko izdajo dovolj skrivnosti in povezujejo komunikacijo."

"Hrbet in roke, ker postajajo vedno močnejši in lepši s pomočjo telovadbe."

"Moj nosek in črna lepotna pikica na levem ličku. Eden brez drugega ne moreta. Nosek je ravno pravšnji – ne prevelik in ne premajhen (in še vedno cel). Pikica je pa samo še dodatek na i."

Hvala vsem 420 bralkam, ki ste sodelovale v naši Cosmo anketi, da smo dobili rezultate, primerljive z raziskavami iz laboratorijev.

3 srečna izžrebana dekleta, ki v zahvalo prejmejo tudi majhno pozornost pa so:

 • Danica Brnot - prejmeš Melvitin gel proti celulitu
 • Barbara Gašperlin - prejmeš kremico za nego okoli oči znamke La Roche-Posay
 • Anja Podkrajsek - prejmeš Nivea In-Shower Q10 učvrstitveni losjon za telo

izdelki

Nagrajenke prosimo, da nam do 1. avgusta 2015 na cosmopolitan@adriamedia.si pošljete svoje osebne podatke (ime, priimek, naslov in davčno številko), da vam bomo lahko poslali nagrado.

Po predlogi Laure Hampson priredila Petra Arula
Fotografije: shutterstock, profimedia

Preberi še, kako se za vedno znebimo celulita ali pa preveri članek Zelenortski otoki ali čarobni afriški Karibi (zakaj jih nekega dne moraš obiskati).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri