Trpiš zaradi aknaste kože? Pozor, ta dejavnik lahko tvoje stanje še poslabša!

Te mučijo akne? Nečista koža, ogrci in vnetja na koži so nadloge, ki bi jih najraje preprosto izbrisali. Žal pa takšne čarobne paličice, ki bi nam to omogočila, še ne poznamo. Kaj pa, če so težave z nečisto kožo še posebno pereče in se tvoja koža malodane kronično bori z aknami?

Trpiš zaradi aknaste kože? Pozor, ta dejavnik lahko tvoje stanje še poslabša! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2016

Dermatologi akne označujejo kot bolezen, ki je zelo vidna in močno vpliva na izgled pacientov.

Posledično se pri njih pojavljajo različna nezadovoljstva, kot so: nizka samopodoba, bes, anksioznost in depresija. Pogosto se zaradi svojih težav bojijo socialnih kontaktov.

Prof. dr. sc. Meri Tadinac iz Oddelka za psihologijo iz Filozofske fakultete v Zagrebu tako opozarja, da se osebi, ki dlje časa trpi za aknami, močno zmanjša kvaliteta življenja. 

Vendar ni vse tako hudo, kot se morda zdi na prvi pogled.

S pomočjo različnih dermatoloških in kozmetičnih pripomočkov, ki bi ti lahko pomagali premagovati težave z nečisto kožo, gre posvetiti nekaj pozornosti tudi obvladovanju stresnih situacijah, ki po mnenju stroke prav tako vplivajo na nastanek aken.

Psihološki vpliv na stanje aken!

A medtem, ko te strah pred prihodnostjo v obče ali pa negotovosti pred pomembnimi dogodki in izzivi, ki te spravljajo v stres (na primer izpiti, težave v ljubezni ali veliko dela v službi), samo po sebi spravlja v anksioznost, kar tvoji koži škodi in zaradi česar se pogosteje pojavijo akne, pa pojav nečistosti kože anksioznost še povečuje.

Tako sklenjen začaran krog pa lahko po mnenju profesorice do neke mere prekineš že tako, da postaneš bolj pozorna na tvoje dojemanje aken.

"Posamezniki, ki trpijo za aknami, namreč vidijo in občutijo to stanje za veliko hujše, kot ga dejansko diagnosticira in vidi dermatolog."

Tako anksiozni osebi bodo dermatologi veliko težje pomagali, stanje z nečisto kožo pa se lahko navkljub njihovemu trudu zaradi psiholoških dejavnikov nikakor ne popravi ali se celo slabša.

Pomagaj si, pa ti bodo lahko pomagali

Na stanje aken bi tako lahko nadvse blagodejno vplival bolj optimističen pogled na svet,  ohranjanje notranjega miru, ne pozabi pa niti na izraze hvaležnosti in občudovanja same sebe.

In ko se zdi najbolj hudo, nikar ne pozabi, da v resnici 'ni vse tako črno, kot se zdi' ali kot pravi prof. Tadinac: 'It's all in your head.' ali 'Vse je v glavi!'

Napisala: Nina Ponikvar

NUJNO takoj preberi članek: Top 10 super zabavnih tehnik za spopadanje s stresom