TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice

23. 4. 2023
Deli
TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Izvoli, tako pripraviš krompir s hrustljavo skorjico in mehko sredico, mmm!

Se tudi tebi prevečkrat zgodi, da ko vzameš krompir iz pečice, ta takoj postane mehek in kašast? Ne duha ne sluha o hrustljavi skorjici!

S teboj zato delimo trik, kako do popolne hrustljavosti.

Ko krompir olupiš, z ostrim nožem vanj rahlo (ne globoko) zareži nekaj linij (ali karo vzorec) - po celi površini. Nato ga nareži na četrtine oz. polovičke, če je krompir majhen.

Pomembno: krompir nareži na enako velike kose, da se bo enakomerno spekel. 

Spiš v nogavicah, ki si jih nosila čez dan? Ko boš prebrala to, si jih boš TAKOJ sezula

Drugi pomembni koraki: 

  • Krompir dobro umij in vsaj 30 minut namakaj v hladni vodi. Nato ga dobro osuši. 
  • Peci pri visoki temperaturi (200 stopinj Celzija, kot priporoča večina chefov) in ne obračaj oz. ne mešaj nenehno. Šele ko je krompir na pol pečen, ga obrni. 
  • Pekača ne napolni preveč. 

Ne pozabite uporabiti pravih začimb!

Seveda tudi krompir s hrustljavo skorjico ne bo tako slasten brez pravih začimb. 

Najboljši je z oljčnim oljem, grobo morsko soljo, s česnom in svežim rožmarinom

In če trik ne bo deloval? 

Takoj po peki odpri pečico in pusti, da vlaga izhlapi – 30 sekund –, nato krompir postavi nazaj in peci še 5 minut. Po potrebi ponovi.

Vaš tihi junak proti oljnim madežem: skoraj gotovo ga imate v kuhinji

Medenično dno: Tako ga UTRDIŠ glede na to, ali si stara 20, 30, 40 ali 50+

Druge tehnike, ki jih lahko preizkusiš: 

1. Kuhanje pred peko

To zlato-rjavo zapečeno skorjico lahko dosežeš le tako, da iz krompirja pred peko odstraniš čim več vode. 

Da bi dobila čimbolj hrustljav krompir, ga pred peko pusti vreti v dobro osoljeni vodi 10 do 15 minut – odvisno od sorte krompirja. Krompirja ne skuhaj popolnoma. Nato krompir odcedi in pusti, da se popolnoma ohladi – in tako vsa para izhlapi. 

2. Segrevanje pekača pred peko

Ko krompir delno skuhaš, ga odcedi in pusti, da para izhlapi, nato ga v cedilu (ali drugi posodi, ki jo pokriješ) rahlo stresi.

Medtem pripravi pekač in vanj vlij olje, ki ga boš uporabila za peko krompirja ter pekač postavi v pečico, da se olje segreje. Nato na vroče olje naloži krompir, začini in postavi nazaj v pečico. 

3. Škrob

Uporabi koruzni škrob. Zmešaj ga s suhimi začimbami, s katerimi boš začinila krompir po tem, ko ga boš naoljila. Toda počakaj s soljo! Slednjo dodaj čisto na koncu.

Preberite več na Aktivni.si

Že res, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, a TA hrana v resnici tvojemu telesu povzroča STRES

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić