Izvoli, tako pripraviš krompir s hrustljavo skorjico in mehko sredico, mmm!
Se tudi tebi prevečkrat zgodi, da ko vzameš krompir iz pečice, ta takoj postane mehek in kašast? Ne duha ne sluha o hrustljavi skorjici!
S teboj zato delimo trik, kako do popolne hrustljavosti.
Ko krompir olupiš, z ostrim nožem vanj rahlo (ne globoko) zareži nekaj linij (ali karo vzorec) - po celi površini. Nato ga nareži na četrtine oz. polovičke, če je krompir majhen.
Pomembno: krompir nareži na enako velike kose, da se bo enakomerno spekel.
Spiš v nogavicah, ki si jih nosila čez dan? Ko boš prebrala to, si jih boš TAKOJ sezula
Drugi pomembni koraki:
- Krompir dobro umij in vsaj 30 minut namakaj v hladni vodi. Nato ga dobro osuši.
- Peci pri visoki temperaturi (200 stopinj Celzija, kot priporoča večina chefov) in ne obračaj oz. ne mešaj nenehno. Šele ko je krompir na pol pečen, ga obrni.
- Pekača ne napolni preveč.
Ne pozabite uporabiti pravih začimb!
Seveda tudi krompir s hrustljavo skorjico ne bo tako slasten brez pravih začimb.
Najboljši je z oljčnim oljem, grobo morsko soljo, s česnom in svežim rožmarinom.
In če trik ne bo deloval?
Takoj po peki odpri pečico in pusti, da vlaga izhlapi – 30 sekund –, nato krompir postavi nazaj in peci še 5 minut. Po potrebi ponovi.
Medenično dno: Tako ga UTRDIŠ glede na to, ali si stara 20, 30, 40 ali 50+
Druge tehnike, ki jih lahko preizkusiš:
1. Kuhanje pred peko
To zlato-rjavo zapečeno skorjico lahko dosežeš le tako, da iz krompirja pred peko odstraniš čim več vode.
Da bi dobila čimbolj hrustljav krompir, ga pred peko pusti vreti v dobro osoljeni vodi 10 do 15 minut – odvisno od sorte krompirja. Krompirja ne skuhaj popolnoma. Nato krompir odcedi in pusti, da se popolnoma ohladi – in tako vsa para izhlapi.
2. Segrevanje pekača pred peko
Ko krompir delno skuhaš, ga odcedi in pusti, da para izhlapi, nato ga v cedilu (ali drugi posodi, ki jo pokriješ) rahlo stresi.
Medtem pripravi pekač in vanj vlij olje, ki ga boš uporabila za peko krompirja ter pekač postavi v pečico, da se olje segreje. Nato na vroče olje naloži krompir, začini in postavi nazaj v pečico.
3. Škrob
Uporabi koruzni škrob. Zmešaj ga s suhimi začimbami, s katerimi boš začinila krompir po tem, ko ga boš naoljila. Toda počakaj s soljo! Slednjo dodaj čisto na koncu.
Preberite več na Aktivni.si
Že res, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, a TA hrana v resnici tvojemu telesu povzroča STRES
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić