TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice

Izvoli, tako pripraviš krompir s hrustljavo skorjico in mehko sredico, mmm!

23. 4. 2023
TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Se tudi tebi prevečkrat zgodi, da ko vzameš krompir iz pečice, ta takoj postane mehek in kašast? Ne duha ne sluha o hrustljavi skorjici!

S teboj zato delimo trik, kako do popolne hrustljavosti.

Ko krompir olupiš, z ostrim nožem vanj rahlo (ne globoko) zareži nekaj linij (ali karo vzorec) - po celi površini. Nato ga nareži na četrtine oz. polovičke, če je krompir majhen.

Pomembno: krompir nareži na enako velike kose, da se bo enakomerno spekel. 

TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice
Profimedia

Spiš v nogavicah, ki si jih nosila čez dan? Ko boš prebrala to, si jih boš TAKOJ sezula

Drugi pomembni koraki: 

  • Krompir dobro umij in vsaj 30 minut namakaj v hladni vodi. Nato ga dobro osuši. 
  • Peci pri visoki temperaturi (200 stopinj Celzija, kot priporoča večina chefov) in ne obračaj oz. ne mešaj nenehno. Šele ko je krompir na pol pečen, ga obrni. 
  • Pekača ne napolni preveč. 

Ne pozabite uporabiti pravih začimb!

Seveda tudi krompir s hrustljavo skorjico ne bo tako slasten brez pravih začimb. 

Najboljši je z oljčnim oljem, grobo morsko soljo, s česnom in svežim rožmarinom

TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice
Profimedia
Kje nikoli ne bi smeli polniti telefona

In če trik ne bo deloval? 

Takoj po peki odpri pečico in pusti, da vlaga izhlapi – 30 sekund –, nato krompir postavi nazaj in peci še 5 minut. Po potrebi ponovi.

TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice
Profimedia

Medenično dno: Tako ga UTRDIŠ glede na to, ali si stara 20, 30, 40 ali 50+

Druge tehnike, ki jih lahko preizkusiš: 

1. Kuhanje pred peko

To zlato-rjavo zapečeno skorjico lahko dosežeš le tako, da iz krompirja pred peko odstraniš čim več vode. 

Da bi dobila čimbolj hrustljav krompir, ga pred peko pusti vreti v dobro osoljeni vodi 10 do 15 minut – odvisno od sorte krompirja. Krompirja ne skuhaj popolnoma. Nato krompir odcedi in pusti, da se popolnoma ohladi – in tako vsa para izhlapi. 

2. Segrevanje pekača pred peko

Ko krompir delno skuhaš, ga odcedi in pusti, da para izhlapi, nato ga v cedilu (ali drugi posodi, ki jo pokriješ) rahlo stresi.

Medtem pripravi pekač in vanj vlij olje, ki ga boš uporabila za peko krompirja ter pekač postavi v pečico, da se olje segreje. Nato na vroče olje naloži krompir, začini in postavi nazaj v pečico. 

3. Škrob

Uporabi koruzni škrob. Zmešaj ga s suhimi začimbami, s katerimi boš začinila krompir po tem, ko ga boš naoljila. Toda počakaj s soljo! Slednjo dodaj čisto na koncu.

Preberite več na Aktivni.si

TRIK: Tako boš naredila popolno HRUSTLJAV krompir iz pečice
Profimedia

Že res, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, a TA hrana v resnici tvojemu telesu povzroča STRES