Torej, TO je razlog za neprijeten vonj (tam spodaj) med menstruacijo!

Zagotovo si se že kdaj vprašala, zakaj …

Torej, TO je razlog za neprijeten vonj (tam spodaj) med menstruacijo! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2016

Obdobje menstruacije ni ravno tvoj najljubši čas v mesecu. Ekstremni trebušni krči, hormonske spremembe (histerično jokanje ob ganljivih filmih ti ni nič kaj tuje, kajne?) in ves čas imaš občutek, da se tvoj neprijeten in nenavaden vonj od tam spodaj dotakne vseh, ki se ti približajo v radiju enega metra.

Torej, TO je razlog za neprijeten vonj (tam spodaj) med menstruacijo! Kar ne pretvarjaj se, da se nisi še nikoli v življenju ubadala z vprašanjem, od kje ta vonj.

V intervjuju, ki ga je objavil Refinery29 je Taraneh Shirazia, doktor medicine, docent na oddelku za ginekologijo in porodništvo na newyorški univerzi Langone Joah H. Tisch Center povedal, kaj je tisto, kar povzroča smrad:

1. Menstrualna kri ni zgolj kri

Menstrualna tekočina je polna bakterij, vaginalne sluzi in tkiv. Kako močan je vonj, je odvisno od tega, kako dolgo se kri nahaja v maternici.

2. Vonj po ribah?

"Med menstruacijo vlago zadržuješ v nožnici,« pravi dr. Shirazian. Slednje lahko privede do »sekunadarnih vaginalnih okužb, kot so bakterijske vaginoze, ki imajo močan vonj po ribah."

Bakterijske vaginoze so posledica porušenja normalnega ravnovesjanožnične bakterijske flore in pride do čezmernega razmnoževanja nekaterih bakterij, pišejo v Womenshealth.gov. Gre za bolezen, ki je ozdravljiva z antibiotiki, zato ti svetujemo, da se v opisanem primeru vedno posvetuješ s svojim zdravnikom. Dr. Shirazian priporoča, da tam spodaj ohranjaš čistočo in suhost (kolikor je to le mogoče!) z redno menjavo vložkov, tamponov in menstrualne skodelice.

3. Prekomerno tuširanje lahko vonj le še poslabša

Ne skrbi glede neprijetnih vaginalnih vonjav (v mislih imamo predvsem menstrualno kri in izcedek). Vonja niti ne skušaj odstraniti s prekomernim tuširanjem. Priporočamo, da območje zgolj spiraš z blagim milom brez vonja ali samo z vodo. In to je to!

No, zdaj veš.

Preberi še: Zdravstvena vprašanja, ob katerih zardevamo

Priporočamo tudi: "Ta sadež je zlat, imate vsaj enega v hladilniku? Kaj še čakate?! Limonizirajte se!"