Top 10 super zabavnih tehnik za spopadanje s stresom

Alternativne tehnike za spopadanje s stresom morda zvenijo kot bučke, vendar delujejo. Verjemi nam!

Top 10 super zabavnih tehnik za spopadanje s stresom (foto: Getty Images) Getty Images
26. 11. 2015

Barvaj

Kaj? Pobarvanke niso primerne le za otroke v vrtcih. Zelo priljubljene so tudi tiste pobarvanke za odrasle: januarja so bile na Amazonovi lestvici na petem mestu desetih najbolj prodajanih knjig.

Zakaj? Po mnenju umetnostnih terapevtov barvanje zbudi čute in omogoča pretok ustvarjalne energije. Z različnimi barvami lahko izraziš svoje razpoloženje, barvanje pa tudi pomirja.

Ukrepaj Preberi knjigo, ki je sprožila globalni trend, Secret Garden avtorice Johanne Basford, ali obišči spletno stran www.institutsatori.si za več informacij o likovni terapiji.

Skači do neba

Kaj? Skakanje na trampolinu spodbuja sproščanje endorfinov, podobno kot druge športne aktivnosti, ima pa še več pozitivnih učinkov.

Zakaj? Nicolle Weir, predsednica Bounce Inc., pravi, da nam skakanje na trampolinu omogoča biti v stiku z otrokom v sebi in se ob tem zabavati. Skakanje omogoča obnavljanje naših celic in prispeva k boljšemu počutju.

Ukrepaj

Na trampolinu lahko skačeš in izločiš toksine s pomočjo Fit & fun mini Trampolin Slovenija v Ljubljani, na Obali in v Novem mestu.

Privošči si popoldanski počitek

Kaj? Multinacionalke po vsem svetu (med njimi tudi Google in Huffington Post) imajo počivalnike v svojih poslovnih prostorih. Vse več ljudi preživi vedno več časa na delovnem mestu in po zaslugi spleta delajo doma še zvečer, zato popoldanski počitek ni več tabu.

Zakaj? Popoldanski počitek nam omogoča, da se ponovno napolnimo z energijo. Podjetja, ki uporabljajo to metodo, poročajo, da so njihovi zaposleni zadovoljni in bolj učinkoviti.

Ukrepaj

Tvoj nadrejeni zagotovo ne bo navdušen, če opazi, da dremaš v sejni sobi. Vzemi si torej odmor za kosilo in počivaj v bližnjem parku. Že odmik od pisalne mize ti lahko pomaga okrepiti energijo.

Napiši zgodbo

Kaj? Čeprav nisi naslednja E. L. James, je pisanje zgodbe (ali pripovedovanje) lahko terapevtsko.

Zakaj? Amy Kaye, ustanoviteljica Write On! (družbe, ki organizira tečaje pisanja), pravi, da pripovedovanje zgodb prispeva k sproščanju stresa, "ker imamo potrebo, da delimo zgodbe z drugimi. Obrekovanje je 65 odstotkov naših vsakdanjih pogovorov!" Zapisovanje zgodb z uporabo pisala in papirja ti pomaga upočasniti in okrepiti povezavo med tvojimi mislimi in telesom. Pomaga ti tudi opredeliti čustva, analizirati in premisliti, kaj se ti dogaja v življenju.

Ukrepaj

Prijavi se na tečaj kreativnega pisanja: Zavoda ŠOLT (Ljubljana) ali MKC Maribor.

Raztegni se!

Kaj? Terapevtsko masažo s kiropraktičnim raztezanjem lahko uporabljaš pri športnih poškodbah, prav tako pa ti lahko pomaga pri zmanjševanju stresa.

Zakaj? Dr. Robert Delgado iz Delgado Chiropractic Spinal Care & Lifestyle Engineering pravi, da je raztezanje hrbtenice temeljnega pomena za splošno zdravje. Vsakdanji stres in nepravilna drža lahko vplivata na ukrivljenost hrbtenice, kar ogroža povezavo med možgani in preostalimi deli telesa. Kiropraktik ti lahko pomaga naravnati hrbtenico in ti omogoči, da tvoj živčni sistem pravilno deluje.

Ukrepaj

Poišči kiropraktika in se dogovori za termin.

Stresaj glavo ob glasni glasbi

Kaj? Glasba je obvezna pri spopadanju s stresom, če je pomirjajoča (in če jo izvaja Taylor Swift). Toda tudi tvoj stari album Metallice ima lahko podoben učinek.

Zakaj? Po podatkih raziskave iz univerze Queensland v Avstraliji poslušanje te­žkega metala sprošča jezo – ker energija glasbe ustreza tvojemu počutju.

Ukrepaj

Poslušaj glasbo iz devetdesetih: Du Hast od Rammstein, Thunderstruck od AC/DC in Enter Sandman od Metallice so odlična izbira.

Sezuj čevlje

Kaj? Hoditi bos ni primerno le za otroke. Finsko podjetje Supercell, ki je po zaslugi iger vredno več milijard evrov, zahteva od svojih zaposlenih, da v pisarnah ne nosijo čevljev.

Zakaj? Nemški raziskovalec dr. Dieter Breithecker je odkril povezavo med občutljivostjo stopal in zmanjšanjem stresa.

Ukrepaj

Čeprav imaš rada čevlje z visoko peto, jih sezuj takoj, ko prideš domov. Hodi bosa po travi v parku ali doma, da boš občutila svoja stopala.

Preveri svoj srčni ritem

Kaj? Prenosna naprava emWave 2 je odličen pripomoček za spopadanje s stresom.

Zakaj? Z njo lahko opazuješ svoj srčni ritem. Priključi jo na računalnik in preveri, kako se tvoj srčni ritem spreminja: kadar si pod stresom, je ta tvoj srčni ritem spremenljiv, vendar se ustali, ko se umiriš. Opazovanje z emWave 2 ti pomaga pri spreminjanju vzorcev srčnega ritma tako, da najdeš več časa za sprostitev.

Ukrepaj

Naroči jo tukaj: http://heartmath.si/izdelek/emwave2/

Uživaj citruse

Kaj? Pomaranče in limone so odlično orožje v boju proti stresu.

Zakaj? Japonski raziskovalci so odkrili, da limone vsebujejo kemikalijo (linalul), ki preprečuje klasičen adrenalinski odziv na prepir. Stisni sok limone v vodo in preveri njene učinke. Če nimaš rada limon, pojej pomarančo. Vitamin C znižuje raven stresnega hormona kortizola.

Ukrepaj

Kupi sveže sadje na tržnici ali v trgovini.

Poljubljaj se!

Kaj? Poljubljanje s partnerjem, ne samo med spolnim odnosom, zmanjšuje stres tudi na drugih življenjskih področjih.

Zakaj? Po podatkih raziskave, ki je vključevala 2000 parov, imajo tisti, ki se poljubljajo samo med spolnim odnosom, osemkrat več možnosti, da se spopadajo s stresom ali depresijo. Poljubljanje zmanjšuje stres in sprošča endorfine, pravi profesorica Laura Berman.

Ukrepaj

Takoj, ko po napornem dnevu zagledaš svojega fanta, ga poljubi. In preden greš v službo tudi!

Po predlogi Lise Witepski priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: Rebeka Dremelj bo imela svoj televizijski šov! ali preveri, kateri šport je najboljši za tvoja čustva (svetuje urednica zdravja).

Priporočamo tudi: Kaj ima občutek lastne vrednosti opraviti z depresijo?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri