To so razlogi, zakaj si lahko danes zvečer brez slabe vesti privoščiš kozarec VINA

Imaš vedno slabo vest medtem ko po napornem dnevu na kavču srkaš tisti težko pričakovan kozarček vina? Nikar je ne imej in brezskrbno nadaljuj s svojim ritualom. Poglej, zakaj.

To so razlogi, zakaj si lahko danes zvečer brez slabe vesti privoščiš kozarec VINA (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2018

Slaba vest zaradi kozarčka vina je popolnoma odveč, saj naj bi vino dobro vplivalo tako na tvoj organizem kot na videz.

Torej, natoči si "deci rujnega" in preberi 8 razlogov, zakaj je ta pijača dobra zate.

1. Koristna je za tvoje srce

Nedavna raziskava je namreč pokazala, da zmerno uživanje vina lahko zniža tveganje za srčno-žilne bolezni. Antioksidanti bi naj pomagali preprečiti koronarno arterijsko bolezen, ki vodi do srčnega infarkta.

Antioksidanti, natančneje polifenoli, v vinu lahko povečajo nivo HDL-a (dobrega holesterola) in ščitijo proti kopičenju slabega.

Resveratrol, ki ga uvrščamo med polifenole, naj bi bil celo ključna sestavina v rdečem vinu, ki pomaga preprečiti poškodbo krvnih žil, znižuje LDL (slabi holesterol) in preprečuje nastanek krvnih strdkov.

Prav tako bi naj bil povezan z nižjim tveganjem za vnetje.

2. Zmanjšuje stres

Čeprav to zveni kot zelo dober izgovor za pitje vina, pa je zadeva tudi dokazana.

Vse vrste alkohola (seveda v zmernih količinah!!) umirijo možgansko aktivnost ter izzovejo pomirjujoč in uspavalni učinek.

Alkohol namreč pomirjevalno vpliva na centralni živčni sistem in tako ti lahko kozarec vina pomaga, da se lažje spopadeš s stresom.

3. Lahko prepreči izgubo spomina

Poleg zgoraj omenjenih prednosti, ima resveratrol še eno: izboljšanje spomina (paradoks?). To pa zaradi načina, na katerega razbije sladkor v telesu.

V raziskavi so osebe s prekomerno težo pol leta jemale to snov v obliki prehranskega dodatka in imeli na preizkusih kratkoročnega spomina veliko boljše rezultate.

4. Zmanjšuje možnosti za razvoj raka dojke

V nasprotju s prepričanjem, da alkohol pospešuje razvoj rakavih bolezni, zmerno (!) uživanje rdečega vina pomaga pri zmanjševanju tveganja za razvoj raka na dojki.

Alkohol je sicer znan po tem, da povečuje nivo hormona estrogena v telesu, a raziskovalci so odkrili, da ga rdeče vino celo znižuje.

5. Pomaga pri ohranjanju mišične mase

Ravno resveratrol, ki se nahaja v olupku rdečega grozdja, naj bi pomagal tudi pri ohranjanju mišične mase. Zakaj?

Resveratrol naj bi upočasnil propadanje mišic in ohranil njihova vlakna, katerih količina bi se zmanjšala v primeru neaktivnosti.

6. Pomaga pri kurjenju maščobe

Spojina, ki jo najdemo v muškatu (vrsta grozdja, iz katerega se prideluje sladko belo vino), lahko upočasni rast maščobnih celic, hkrati pa osebam s prekomerno telesno težo pomaga pri delovanju jeter (spet paradoks?).

7. Odpravlja karies

Čeprav vino vsebuje veliko sadnega sladkorja in nam včasih obarva usta, je tako ta pijača kot zgolj ekstrakt grozdja lahko dober za tvoje zobe.

Oboje namreč pomaga pri odpravljanju bakterij, ki so zaslužne za nastanek kariesa.

In še za konec: vino te lahko "naredi" tudi bolj privlačno

Če spiješ (en!) kozarec vina, naj bi te drugi dejansko dojemali kot bolj privlačno, saj zaradi vina tvoja lica dobijo zdrav sijaj, tvoj obraz pa prikupen nasmeh – kdo pa si ne bi želel tega?

OPOZORILO!!! S tem člankom nikakor ne želimo spodbujati pitja alkoholnih pijač! Ne glede na njegove zdravilne lastnosti in prednosti, vino vedno uživaj v zmernih količinah. Že občasen kozarček na dan bo dovolj, da se naužiješ njegove zdravilnosti.

Pripravila: Nika Švajncer

Fotografija: Unsplash/Kelsey Chance

Preberi še: Preveri, kaj oblika tvoje ZADNJICE pove o tvojem zdravju! ali pa Beljakovinski piškoti za zajtrk: začni dan tako, kot se spodobi!

Priporočamo tudi: Vse kar moraš vedeti, če si lase barvaš doma!