To so pozitivni (in najbolj nenavadni) učinki joka na naše telo

Se zavedaš, da se, ko se zjočeš in spustiš vsa negativna čustva iz sebe, počutiš mnogo bolje? Ne gre le za naključje. Gre za dokaz znanosti, da ima jok pozitivne učinke na naše telo.

To so pozitivni (in najbolj nenavadni) učinki joka na naše telo (foto: Profimedia) Profimedia
15. 4. 2021

Vsi kdaj in kdaj jočemo. Ne glede na to ali smo mladi, stari, močni, šibki, … Včasih moramo po koncu dolgega in napornega tedna ali zaradi slabega partnerskega odnosa spustiti solze in se na ta način sprostiti.

Obstajajo tri različne vrste solza: bazalne, refleksne in psihične.

Izkazalo se je, da ima jok številne učinke na naše telo. Mi smo na spletni strani warmfuzzies.co odkrili nekaj najbolj nenavadnih in jih zate navajamo spodaj. Torej, naslednjič, ko boš spustila nekaj solzic, se nikar ne počuti slabo zaradi tega.

1. Sproščanje toksinov

Raziskave kažejo, da jok pomaga sproščati toksine v telesu, ki zvišujejo raven kortizola (stresnega hormona). To je tudi razlog, zakaj se pogosto počutimo veliko bolje, ko se zjočemo. Jok ima tako imenovano katarzično (očiščevalno) funkcijo. Pravzaprav je zadrževanje joka tvegano za zdravje. Torej, naslednjič, ko boš popolnoma pod stresom, naredi telesu uslugo in pusti čustvom in psihičnim solzam (tako se namreč imenuje ta vrsta solz), da gredo za trenutek svojo pot.

2. Solze varujejo naše očesno zrklo

Bazalne solze so tiste, ki jih imamo v očeh ves čas. Te nam vlažijo, hranijo in ščitijo oči pred dražečimi snovmi in hkrati varujejo naše očesno zrklo.

3. Lajšanje stresa

Ni naključje, da se počutimo bolje, po tem ko spustimo nekaj solz. To nas čustveno sprošča. Nekateri raziskovalci menijo, da čustvene solze, za razliko od bazalnih in refleksnih solz (nastanejo zato, da bi oči zaščitili pred snovmi, kot so veter, dim ali čebula), vsebujejo stresne hormone, ki jih z jokom telo fizično iztisne iz telesa.

Po drugi teoriji pa jok sproži hormone dobrega počutja. Enako namreč dosežemo tudi s telesno dejavnostjo ali smehom.

4. Nekatere solze končajo v nosu

Solze pridejo iz solzne žleze. Ta se nahaja v zunanjem delu zgornjega dela očesa. Ko proizvede višek solz, se solze iz oči pretočijo tudi v nosne prehode.

5. Pomoč pri komunikaciji

Tako kot besede so nam lahko tudi solze v pomoč pri komunikaciji. Včasih so le-te celo bolj učinkovite kot besede. V bistvu je jok edini način, s pomočjo katerega komunicirajo dojenčki.

6. Ubijanje bakterij

Kaže, da je jok koristnejši, kot si lahko misliš. Dober jok lahko ubije od 90 do 95 % vseh bakterij v zgolj 5 do 10 minutah, navajajo pri warmfuzzies.co.

7. Naše solze so signal drugim

Študija iz preteklosti je pokazala, da se raven testosterona in spolne vzburjenosti pri moškem, ki je zavohal ženske solze, zmanjša. Iz tega lahko sklepamo, da v človeških solzah obstaja kemični signal in vsaj ena izmed njegovih učinkov je zmanjšanje spolne vzburjenosti, poroča avtor študije Noam Sobel.

Preberi še: Naši novinarki noge depilira fant, in to po metodi egipčanske kraljice! in 8 ljubkih stvari, ki so skupne vsem srečno zaljubljenim parom

Priporočamo tudi: Postanite kraljica svojega časa in uresničite vse življenjske želje! (nasveti strokovnjakinje)