To se zgodi s tvojim telesom, če pred spanjem popiješ žlico jabolčnega kisa

9. 12. 2023
Deli
Vsakodnevno pitje žlice kisa (običajno jabolčnega kisa) je postalo priljubljeno zaradi potencialnih koristi za zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Bi preizkusila? 🤔 

Vsakodnevno pitje žlice kisa (običajno jabolčnega kisa) je postalo priljubljeno zaradi potencialnih koristi za zdravje.

Narejen je iz zdrobljenih fermentiranih jabolk, kvasa in sladkorja in se uporablja kot sestavina v živilih, kot so solatni prelivi, kisle kumarice in marinade. Že vrsto let pa ga ljudje uporabljajo tudi kot domače zdravilo za vse, od boja proti mikrobom do preprečevanja zgage.

Pred kratkim so raziskave pokazale, da ima jabolčni kis lahko nekaj resničnih koristi za zdravje, na primer pomaga pri zniževanju ravni sladkorja v krvi in ​​pomaga pri izgubi teže.

Vendar pa je pomembno upoštevati, da čeprav nekatere študije kažejo na določene prednosti, ima lahko pretirano ali nepravilno uživanje škodljive učinke. 

Potencialne koristi:

  1. Nadzor sladkorja v krvi: Nekatere študije kažejo, da lahko kis pomaga izboljšati občutljivost za inzulin in zniža raven sladkorja v krvi, zlasti po obroku. To je lahko koristno za posameznike z insulinsko rezistenco ali sladkorno boleznijo tipa 2.
  2. Uravnavanje telesne teže: Nekatere raziskave kažejo, da lahko kis prispeva k občutku sitosti in zmanjša skupni vnos kalorij, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže. Čeprav je potrebnih več raziskav, lahko s pitjem ene do dveh čajnih žličk kisa enkrat na dan ostaneš sita dlje časa in tako zmanjšaš lakoto.
  3. Zdravje prebave: Kis povezujejo z izboljšano prebavo. Lahko pomaga spodbuditi proizvodnjo prebavnih encimov in spodbuja zdravo črevesno okolje.
  4. Zdravje srca: Omejene študije kažejo, da lahko kis pozitivno vpliva na zdravje srca, saj pomaga zniževati raven holesterola in krvni tlak. Predhodne študije kažejo, da lahko uživanje majhne količine kisa, zlasti jabolčnega kisa pred ali z običajnimi obroki, zniža raven slabega holesterola ali holesterola lipoproteinov nizke gostote (LDL). Nižje ravni holesterola LDL zmanjšajo tveganje za aterosklerozo, ki je nastanek blokad v arterijah. To pa pomaga preprečevati srčne napade.
  5. Izboljšana reproduktivna funkcija pri bolnicah s PCOS: Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je eden od pogostih vzrokov za neredne menstrualne cikluse pri ženskah. Težava z občutljivostjo na inzulin je eden od dejavnikov, povezanih s PCOS. Obstajajo poročila o bolnikih s sindromom policističnih jajčnikov, ki imajo normalen menstrualni cikel z vsakodnevnim pitjem kisa, verjetno zaradi izboljšane občutljivosti na inzulin in ovulacijske funkcije. Vendar je potrebnih več študij.
Britanski kralj po več kot desetletju prekinil božično tradicijo

Ne spreglej:

Kakšne previdnostne ukrepe moram upoštevati, če vsak dan pijem kis?

Čeprav je pitje jabolčnega kisa varno za večino ljudi, lahko povzroči neželene učinke, če ga ne uživamo zmerno in previdno. Tukaj je tisto, kar moraš storiti, da lahko varno uživaš kis vsak dan.

  1. Ne umivaj zob takoj po zaužitju:
    Priporočljivo je, da se izogibaš umivanju zob takoj po zaužitju kisa.
    To je zato, ker lahko kis povzroči erozijo mineralov, ki tvorijo sklenino tvojih zob. Umivanje zob takoj po pitju kisa lahko prispeva k procesu kvarjenja zobne sklenine. To pa lahko povzroči karies in zobno gnilobo. Ne pozabi, da mora med zaužitjem kisa in umivanjem zob preteči vsaj 30 minut. Da bi preprečila stik kisa z zobmi, lahko uporabiš slamico za pitje kisa.
  2. Zmerno pitje kisa
    Da bi bila varnejša, se izogibaj uživanju več kot 30 ml kisa na dan. Običajno je priporočeni odmerek 15 do 30 ml vsak dan. Priporočljivo je, da prvih nekaj dni začneš z nižjim odmerkom, 5 ml, in opazuješ, kako se tvoje telo nanj odziva, nato pa ga postopoma povečuješ. Nekateri ljudje imajo namreč lahko prebavne težave tudi po pitju odmerka 10 do 15 ml kisa. Zato je dobro začeti z manjšimi odmerki, da ugotoviš, ali ti kis ustreza.
  3. Bodi previdna, če imaš GERB
    Znano je, da veliki odmerki kisa sprožijo refluks pri ljudeh z gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERD) in poslabšajo peptične razjede. Zato je bolje, da ga razredčiš z vodo in nato popiješ ali se mu izogibaš, če imaš to bolezen.
    V vsakem primeru se pred začetkom pitja kisa posvetuj z zdravnikom, če imaš katero od teh stanj.
  4. Če imaš sladkorno bolezen, se posvetuj s svojim zdravnikom
    Če jemlješ antidiabetična zdravila, lahko jemanje kisa povzroči ekstremno znižanje krvnega sladkorja. To lahko povzroči omotico in v hujših primerih celo omedlevica. Priporočljivo je, da se posvetuješ z zdravnikom, če nameravaš kis vključiti v svojo dnevno prehrano.

Preberi še: Nikoli ne veš, kam po kuhanju z ostankom maščobe? Tole naredi (pa še res koristno je)

Priporočamo tudi: Strokovnjaki NIJZ pojasnjujejo, kaj v resnici pomeni datum na hrani (pa tega verjetno nisi vedela)

Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih