TO se zgodi s tvojim telesom, če ješ (roza) himalajsko sol

Verjetno si na policah v trgovini že videla – ali pa zanjo vsaj slišala – takšno "fancy" roza sol, ki se ti je morda za vsakdanjo stvar zdela čisto preveč draga. Tudi nas je zanimalo, v čem točno je njena posebnost, in povemo ti – se splača!

TO se zgodi s tvojim telesom, če ješ (roza) himalajsko sol (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2017

Himalajska sol je v zadnjih letih postala pravi hit med tistimi, ki zagovarjajo zdravo in nepredelano prehrano. Če si do zdaj mislila, da gre le za modno muho, naj ti povemo, da temu ni čisto tako. Namreč, roza himalajska sol ima lahko za tvoje zdravje številne prednosti – še posebej v primerjavi z navadno soljo, ki jo že od nekdaj uvrščamo med "tri smrti" (sladkor, bela moka in sol).

Zakaj je ta sol sploh roza?

Ne, to ni nekakšna umetna barva, kdo bi morda sprva mislil nekdo, ki je navajen samo bele soli. Ravno to je tista ta prava!

Številni odtenki roza, rdeče in bele barve so pokazatelj, da je himalajska sol izjemno bogata z različnimi minerali in ima visoko vsebnost železa (bolj kot je rdeča oziroma temno roza, več železa vsebuje).

Kot rečeno, je roza himalajska sol bogata s sledmi mineralov, kot so natrijev klorid, sulfat, kalcij, kalij, magnezij in drugi – v bistvu ta redka vrsta soli vsebuje kar 84 mineralov, ki jih lahko najdemo tudi v človeškem telesu.

Pomembno je poudariti tudi, da s tem, ko ješ himalajsko sol, na porcijo zaužiješ manj natrija, kot bi ga sicer z navadno soljo, saj je manj predelana in v večjih koščkih (kristalčkih).

Katere zdravilne učinke lahko torej pričakuješ, če začneš z uživanjem himalajske roza soli? 

 • izboljšano zdravje ožilja
 • izboljšanje funkcij dihal in pljuč
 • stabilnost pH ravnotežja tvojih celic in uravnoteženost elektrolitov
 • upočasnjeno staranje (zmanjšanje znakov staranja)
 • izboljšanje spanja
 • izboljšanje libida
 • zmanjšanje ravni mišičnih krčev
 • izboljšanje hidracije in uravnavanje vsebnosti vode znotraj in zunaj celic
 • okrepitev kosti
 • nižji krvni tlak
 • izboljšanje prekrvavitve
 • raztrupljanje (odstranjevanje težkih kovin in strupov iz telesa)

Prav tako ta sol pomaga pri pravilnem funkcioniranju metabolizma in absorbiranju hranil v črevesje ter preprečuje golšavost.

Ker je ta sol bila naravno ustvarjena, minerali znotraj natrija delujejo v sinergiji (tako kot imata sadje in zelenjava popolno vsebnost vitaminov in mineralov), kar pomeni, da skupaj proizvajajo učinek, ki je boljši, kot pa če bi vsak mineral deloval posebej.

Himalajska sol v primerjavi z navadno morsko in namizno soljo

Čeprav roza soli prihajajo z gora, so v bistvu prav tako morske soli, saj vse soli pridejo iz oceana ali slanega jezera, torej iz slanega vodnega "telesa".

Vendar pa je himalajska sol najčistejša izmed vseh in ima zato tudi toliko prednosti oziroma zdravilnih lastnosti.

Morska sol je druga najboljša izbira, če nimamo možnosti kupiti himalajske. Na žalost pa tudi ta vsako leto postaja bolj predelana. Da ne omenjamo visoke stopnje onesnaženosti oceanov v zadnjih letih.

Že preprosto dejstvo, da se roza himalajska sol že od nastanka nahaja oziroma shranjuje v skoraj popolnih pogojih, je dovolj zgovorno, da je pač najboljša izbira, ki jo lahko dobiš.

Namizna sol je definitivno najslabša izbira izmed vseh, saj je osiromašena mineralov, pri čemer ji ostaneta samo natrij in klorid. Poleg tega je tudi beljena in "očiščena" s pomočjo kemikalij, za tem pa jo še ogrevajo na visoki temperaturi.

Jod, ki ji ga dodajo naknadno, je navadno sintetičen, kar povzroča, da jo telo težje pravilno absorbira.

Možnosti za uporabo himalajske soli (poleg kuhanja) je ogromno:

Solne plošče lahko uporabimo kot podlago za serviranje, pri čemer pri hrani poudarijo okus soli in vsebnost mineralov. Možnosti so tri:

 1. ohlajene plošče: na njih lahko postrežeš hladno jed, kot so sadje, suši, zelenjava ali sir;
 2. zamrznjene plošče: na njih lahko postrežeš hladne oziroma ledene sladice ali sladoled;
 3. pogrete plošče: na njih pa lahko daš zelenjavo, škampe, ribje fileje, rezine govedine ali pečeno jajce, da ostanejo jedi tople.

Okrasitev: zrna oziroma koščke himalajske soli lahko uporabiš kot dekorativne kristalčke ali pa jih posipaš po hrani kot okrasitev.

Kopeli: s himalajsko soljo si lahko pripraviš tudi razstrupljevalno kopel, ki ti bo pomagala izločiti odvečno vodo in strupe iz telesa. Vsebnost hranil v soli spodbudi cirkulacijo in pomiri boleče mišice.

Naravno bogata z več kot 80 hranilnimi in za kožo koristnimi minerali, je kopel s himalajsko soljo lahko zelo zdravilna in sproščujoča.

Poleg tega jo lahko uporabljaš tudi za inhaliranje pri prehladu in težavah z dihali, kot ploščice za sprostitev utrujenih stopal, deozodorant in celo športno pijačo. Kako, si lahko ogledaš na tej povezavi.

In še ena top stvar je himalajska solna lučka, o kateri pa smo pisali že tukaj.

Torej, kaj misliš? Jo boš začela vključevati v svojo vsakdanjo prehrano? Mi jo bomo zagotovo!

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: 10 razlogov, zakaj ne bi smeli nikoli ignorirati znakov pomanjkanja magnezija ali pa S temi domačimi maskami boš imela sijočo kožo kot še nikoli!

Priporočamo tudi: "Priznam, v svoji koži se ne počutim več dobro" (iskren zapis Lili Žagar).