To je (dober) razlog, zakaj je športanje v družbi tvojega psa dobro zate!

Znanost je odkrila dober razlog, zakaj bi morala tvoja vadba potekati v družbi tvojega psa. Preveri tudi, kateri so 3 dobri razlogi, zakaj bi morala imeti psa. ;)

To je (dober) razlog, zakaj je športanje v družbi tvojega psa dobro zate! (foto: Unsplash.com/Andrew Pons) Unsplash.com/Andrew Pons
20. 7. 2017

Rada telovadiš ali ne … Zagotovo se lahko vsi strinjamo, da je vadba veliko zabavnejša v družbi prijateljev. In če iščeš popolnega 'buddy-ja', ki te bo motiviral, bo vedno točen in se ne bo pritoževal nad dodatnim kilometrom teka, ni boljše izbire od tvojega štirinožnega prijateljčka.

Študija, objavljena v American Journal of Public Health, je pokazala, da se lastniki psov od 57 do 77 % več gibljejo (približno 150 minut tedensko), v primerjavi s tistimi, ki nimajo psa, pišejo na purewow.com. Raziskovalci ugotavljajo tudi, da si ljudje, ki imajo hišnega prijateljčka, lažje organizirajo čas za vadbo. Tako je tvoj psiček v bistvu lahko tvoj osebni trener.

Želiš še več dobrih novic? Tudi hiter sprehod s tvojim štirinožnim prijateljem se šteje kot vadba. Plus, če s psičkom prehodita 7,5 kilometrov v eni uri, boš pokurila ravno toliko kJ na kilometer, kot če bi tekla. Ni slabo, kaj?

P.s. To ne velja za športanje v največji vročini! Pes naj takrat raje počiva, ti pa tudi. ;)

Tu pa imamo zate še 3 dobre razloge, zakaj bi morala imeti psa:

1. Zagotavlja socialno podporo

Najboljši prijatelji jim pravimo z razlogom. Študije namreč kažejo, da lahko hišni ljubljenčki pomagajo povečati samozavest in krepiti občutek pripadnosti, še posebej po tem, ko doživimo zavrnitev. Imata s fantom naporne dneve? Malo stiskanja s kosmatincem bi te moralo spraviti v boljšo voljo.

2. Zmanjšanje stresa

Že samo za božanje psa dokazano zmanjšuje občutek tesnobe in povečuje občutek miru. Na harvardsko medicinsko šolo so pripeljali terapevtskega psa z namenom, da bi pomagali ustvariti bolj prijetno okolje zaposlenim.

3. Zmanjšuje alergije pri otrocih

Čeprav se tole sliši nekoliko kontradiktorno, glede na vse te dlake, ki jih imajo na sebi kužki, a na Nacionalni akademiji za znanost ugotavljajo, da imajo otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki (in so posledično izpostavljeni pogostim alergenom) manjše tveganje za razvoj astme in alergije na prah, ambrozijo in na ostale živali.

Preberi še: Tako si sama naravno posvetliš rjave lase!

Priporočamo tudi: SKRIVNOST RAZKRITA: To ga na tebi najbolj privlači