To enostavno moraš vedeti o svoji ... medvedki

Medvedka. Vagina, območje V, tam spodaj, ta mala, češplja, metuljčica, cvetlica, žemljica ali srčika. Kakor hočeš ...

To enostavno moraš vedeti o svoji ... medvedki (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2018

Predstavljamo ti nekaj neverjetnih dejstev, ki bi jih morala vedeti vsaka ženska.

Najprej je brazilska depilacija včasih skrito V-območje popolnoma razgalila. Poleg tega je hitro naraslo število ženskih gineko­logov in zaradi tega mnogo mladih žensk laže govori o svojih zasebnih delih telesa s svojim ginekologom.

Va-ni-na je končno prispela tudi v Holivud in ženske na televiziji (Le zakaj smo tako rade gledale Seks v mestu?) so začele govoriti o njej sproščeno ter s tem spodbudile ženske v resničnem svetu, da se pogovarjajo o svojih vaginah. Končno je v Slovenijo prišel tudi Playboy in slovenske zvezdice so pokazale svoje zaklade ter lepo negovane grmičke, me pa smo izgubile še nekaj zadržkov. Vse to je pripomoglo, da smo bolj kot kadarkoli prej dovolj sproščene, ko se gledamo tam spodaj in se pogovarjamo o svojih najbolj skritih delih telesa.

Nedavna raziskava je pokazala, da imate Cosmo bralke takle odnos do svoje ‘metuljčice’: 77 odstot­kov vas gleda svoj V od blizu z ogledalcem, medtem ko je 53 odstotkov bralk potrdilo, da omenjajo vagino pred svojim moškim. Manj opogumljajoče novice: 45 odstotkov bralk verjame, da je njihov najbolj skrit del neprivlačen – kar pomeni, da še nismo povsem prispeli na točko V.

Da boš lahko še bolj sproščena glede vagine, smo naredili vodnik, ki te bo seznanil z vsemi pomembnimi informacijam o tem posebnem organu.

1 Prehaja v veliko različic

Verjemi ginekologom, ki se preživljajo s tem, da gledajo vulve (zunanje spolne ženske organe): niti dveh enakih ni na svetu. Zunanje ustnice so lahko dolge in tanke ali okrogle in debele. Ene so gladke, druge so nabrane. Visijo lahko nekaj centimetrov čez notranje ustnice – čeprav je bolj pogosto, da notranje štrlijo čez zunanje. Ženske s temnejšo kožo bodo verjetno imele temnejšo vulvo, svetle ženske pa svetlejše V-območje.

Redke dlake na sramnih ustnicah in nad sramno kostjo so popolnoma naraven pojav kot tudi to, da se dlake širijo navzgor. Le nožnica je pri vsaki popolnoma drugačna – lahko je ozka in plitva ali zelo velika, nagnjena je lahko v katero koli smer.

2 Vlaži se

Ko se seksualno vzburiš, se krvna žila v nožničnih stenah močno poveča, tvoja nožnica pa se navlaži. Koliko se navlažiš, pa ni nujno odvisno od tega, kako vzburjena si. Nekatere ženske potrebujejo za to le malce draženja, druge so že tik pred velikim Ooo-jem, pa so še vedno komajda malce več kot vlažne.

3 Ni črna luknja

Veliko žensk se boji, da se bodo v vagini tamponi in stvari, s katerimi bi se kdaj pa kdaj poigrale, kar izgubili in bi se ustavili šele v maternici. Ne boj se – to je nemogoče! Nožnica se konča z materničnim vratom – imenitnim organom, ki zapira pot med nožnico in maternico. Maternični vrat prepreči tamponom, kondomom, seksualnim igračkam in kateri koli drugi stvari, da bi prišla do maternice.

Toda maternični vrat ni popolnoma zaprt. Odprt je le toliko, da lahko vsak mesec priteče iz maternice v nožnico menstrualna kri. In skozi prav to odprtinico se poženejo spermiji, da bodo prišli do maternice in boš lahko zanosila, ko bo čas za to.

4 Postaja večja …

Ko postajaš vzburjena, se tvoja vagina močno poveča. Predstavljaj si, da se veča, kot bi napihovala balon z zrakom, ali pa le pomisli, kaj se dogaja z njegovim piščetom, ki se kar naenkrat šopiri kot velik in mogočen petelin, in takoj ti bo vse jasno.

Tudi če se tvoj moški pohvali z velikostjo XXL, ne skrbi – tvoja nožnica je prožna in prilagodljiva, zato se bosta v trenutku, ko boš dovolj navlažena (takrat boš tudi ‘povečana’, proces je popolnoma enak kot pri moških, le manj viden je), brez skrbi lahko pre­dala vajini strasti.

5 … in resnično postane velikanska, da spravi na svet otročička

Ja, narava jo je prilagodila popolni elastičnosti. Ob porodu se razširi za velikost dojenčkove glavice, ko se otrok odpravi na pot iz maternice po materničnem kanalu in skozi nožnico na beli svet. Po šestih tednih preide v prejšnje stanje, vendar po porodu po navadi ni nikoli več taka, kot je bila prej (in spet bosta lahko raziskovala nove oblike tvoje mucke).

6 Tukaj je nekaj dizajnerskih pomanjkljivosti

Naše metuljčice so zaradi vseh užitkov, ki jih dajejo nam in partnerjem, in še več, ker skoznje rodimo svoje otročke, resnično prečudovite. Pa vendar nam nekatere stvari pri njih niso jasne.

Naše prvo vprašanje: Zakaj je sečnica (cevka, skozi katero lulamo) tako blizu nožnice in zadnjične odprtine? Zaradi tega bakterije, ki živijo v zadnjični odprtini svoje normalno življenje, lahko zaidejo v tvojo sečnico in povzročijo zoprno in zelo boleče vnetje. Moški nimajo teh težav, saj je njihova sečnica v penisu, ta pa je precej oddaljen od zadnjične odprtine!

Druga ‘dizajnerska pomanjkljivost’ je naš ščegetavček. Če bi ga imele v vagini ali med sramnimi ustnicami, bi ga dragi vedno dražil med seksom že s penisom in mnogo žensk bi doživljalo neponovljive in brezštevilne orgazme. No ja, mogoče bi bilo pa toliko draženja preveč, kaj praviš? Ginekologi trdijo, da bi bil tudi porod veliko težji in veliko bolj boleč, če naš ščegetavček ne bi bil pomaknjen malo stran …

7 Vsaka bejba ima drugačen vonj

Vsaka zdrava vagina oddaja značilen vonj. Lahko je sladkast, zemeljski, muškaten ali jedek, vse pa je odvisno od tvojega osebnega vonja, prehrane, od tega, v katerem delu menstrualnega ciklusa si (količina bakterij v tvojem V-predelu se spreminja od tedna do tedna), močnejši pa je po telovadbi in seksu.

Med seksom odigrajo svojo vlogo še hormoni in druge tekočine, in verjemi, ta vonj tvoj moški obožuje! Če bi rada izboljšala njen vonj (in okus), jej veliko sadja, pij veliko vode in sadnih sokov ter se izogibaj cigaretam, alkoholu, kokakoli, česnu, čebuli in mesu.

8 Z dotiki se lahko popolnoma sprostiš

Ko si pod stresom ali trpiš za ubijalskimi krči, lahko ljubeče božanje tvojega V-dela naredi čudeže. Le nekaj minut božanja in ljubkovanja (to lahko počneš sama, tvoj fant pa ti bo z veseljem priskočil na pomoč) te bo sprostilo, pomirilo in celo olajšalo bolečine, saj boš z ljubečim božanjem povzročila poplavo endorfinov, ki te bodo sprostili, pomirili in te napolnili z veselim razpoloženjem.

Tvoja vagi-jagi vprašanja:

Moja vagina spušča med seksom neprijetne glasove, podobne prdcem. Zakaj se mi to dogaja?

Ti glasovi nastanejo, ker je v vagino med seksom prišlo veliko zraka. Pomagaš si lahko tako, da imaš noge malo bolj skupaj ali da vsake toliko časa zrak tako rekoč ‘izpihneš’ ven – potisni spodnji del trebuha navznoter, pomagaš si lahko tudi z rokami.

Moje sramne ustnice so tako velike, da z njimi vedno drgnem po perilu in dobim ranice.

Nosi bombažno perilo (obstajajo res luštni modeli za vsak okus), saj sintetični materiali hitreje povzročijo vnetja. Če težav ne boš odpravila niti s prijaznimi hlačkami, se pogovori z ginekologom, ali bi bilo dobro, da bi šla na operacijo sramnih ustnic.

Po seksu dobim glivično obolenje. Zakaj?

Po spolnem odnosu se stanje v tvoji nožnici spremeni – vlaženje, potenje, sperma in slina so odlična kombinacija za razmnoževanje glivic. Po ljubljenju se umij z mlačno vodo. Če začutiš srbenje, si lahko pomagaš tudi s kremo iz čajevca, nekaterim pomaga tampon, ki so ga namočile v jogurt. Vsekakor se pogovori s svojim ginekologom, ki ti bo svetoval najboljše zdravilo.

Dobro čuvaj svojo V!

Pametne higienske navade bodo tvoj cvet vedno ohran­jale poželjivo dehteč:

  • Umivaj jo enkrat na dan: Z nežnim sredstvom za intimno nego ali, še bolje, samo z mlačno vodo, nežno umij zunanje dele svojega spolovila. Notranjost (nožnica) se čisti sama od sebe, zato nikdar (!) ne umivaj notranjih delov svoje cvetlice.
  • Ne pozabi na Kegla: Keglove vaje – stiskanje nožničnih mišic – delaj, kadarkoli se boš spomnila, nujno pa trikrat na dan po 10 do 15 stiskov, s tem boš preprečila uhajanje seča in si prisvojila najboljše, najmočnejše in sploh Oooo – spet – ooorgazme.
  • Bodi njena frizerka: Medtem ko čakaš na voskanje (če ljubiš brazilski videz), odstrizi zablodele dlačice. Brit­je namreč dlake naredi še trše in trdoživejše, depilacijske kreme pa so za tako nežno kožo (še bolj pa za sluznico, če pridejo do nje), premočne in kožo razdražijo.
  • Privošči ji veliko zraka: Za vsak dan si privošči le bombažne hlačke, da bo zrak okoli tvoje cvetlice lahko nemoteno krožil in bo koža normalno dihala. Sintetične hlačke prihrani le za posebne priložnosti. In vrzi že enkrat stran tiste ozke kavbojke, ki te stiskajo tam spodaj in delajo odlično podlago za bakterije, glivice in druge infekcije.

Izogni se infekcijam!

Preprosti koraki proti zoprnim infekcijam tvoje češpljice:

1. Uporabljajta kondome. Z ‘ljubeznijo iz lateksa’ boš preprečila vdor semenčic in spolno prenosljivih bolezni, ki jih v telo prinašajo ti mali razgrajači (na primer klamidijo), pa tudi kožnih bolezni (na primer herpes).

2. Navlaži se pred seksom. Na ljubljenje si pripravljena šele, ko si dovolj navlažena (njegov znak za akcijo je ‘pokončna pištola’, tvoj pa zadostna navlaženost!). Če ne boš dovolj vlažna, lahko njegov penis poškoduje tanke stene vagine, bakterije in virusi pa tako hitreje prodrejo v tvoje telo.

3. Bodi previdna med britjem in voskanjem. Lahko se urežeš, vneseš mikrobe, v salonih, kjer ne menjajo rjuh, pa lahko stakneš še različne SPB-je, zato naj bo pri izbiri salona higiena na prvem mestu!

4. Ne dovoli fantu, da se te dotika zadaj, in potem z isto roko/prstom še po V-predelu, saj bo tako prenesel bakterije iz zadnjične odprtine v vagino in povzročil vnetje.

Petra Kocjančič

Preberi še: 3 'fuuul' slabe seksualne odločitve (+ zakaj jih tako pogosto sprejemamo)

Priporočamo tudi: Kako se poljubljajo ljudje na različnih koncih sveta?