To bi bilo lahko novo čudežno zdravilo?

Ko so zdravniki začeli hvaliti skrite moči določene resnično naravne snovi, smo morale nujno raziskati zadevo.

Stranski učinki lahko vključujejo neznanski užitek. (foto: Jeffrey Westbrook/Studio D) Jeffrey Westbrook/Studio D
13. 6. 2010

Naš radar za ‘kar nekaj’ je podivjal, ko so na naši mizi pristale študije o koristnih vplivih sperme za zdravje. Vendar so bile, na naše presenečenje, videti pristne. Ugotovitve niso tako pretresljive, da bodo farmacevti že jutri na velikih plakatih oglaševali prehranske dodatke iz sperme, vendar so dovolj pozitivne, da boš imela še en razlog za veselje med rjuhami.

Vzemite eno in nas pokličite zjutraj

Najbolj se je šopirilo dejstvo, da sperma, ko jo absorbiramo skozi stene vagine, lahko prepreči depresijo. V seriji raziskav, v kateri je sodelovalo več kot tisoč mladih žensk, so spraševali, ali uporabljajo kondom.

Približno polovica spolno aktivnih žensk je rekla, da redno uporablja kondom, polovica pa je povedala, da seksajo brez kondoma. Raziskovalci so potem testirali čustveno stanje žensk in ugotovili, da so tiste, ki niso uporabljale kondomov – in so bile zato izpostavljene spermi –, manj depresivne kot tiste, ki so uporabljale zaščito.

Raziskava ni bila srečno naključje, vztraja dr. Gordon. G. Gallup, profesor evolucijske psihologije na State University of New York v Albanyju.

‘’Izključili smo vse druge možne vzroke takšnega izida in ugotovili, da je razlog izpostavljenost spermi,’’ trdi Gallup. ‘’Sperma je bogata, kompleksna mešanica kemičnih spojin in obstajajo dokazi, da gredo nekatere izmed njih skozi vaginalne stene v vaš krvni obtok in učinkujejo.’’

Preprosto povedano: veliko hormonov v spermi, ki vplivajo na razpoloženje – kot sta testosteron in estrogen –  lahko prispeva k temu občutku. Poleg tega, da si zaradi sperme lahko bolj srečna, dokazi namigujejo, da bi zaradi nje lahko tudi dlje živela. Skupina znanstvenikov je dodala prehrani mušic in črvov spermidin, kemično spojino, ki je je v spermi res veliko, in ugotovila, da je podaljšala njihovo življenjsko dobo.

Nato so človeške imunske celice izpostavili spermidinu in ugotovili, da so prav tako živele dlje časa. Toda ne naredi še seksualnega sužnja iz svojega moškega – od nekaj celic do celega človeškega bitja je ogromen skok.

Kaj bo lepega jutri

Kot da tvoje obrvi ob tem branju niso pristale že dovolj visoko – nekaj kozmetičnih salonov zdaj oglašuje maske na osnovi spermidina. Ne skrbi, v preparatih in kremah, ki so trenutno na trgu, uporabljajo sintetični spermidin.

“Laboratorijske raziskave namigujejo, da deluje kot zelo dober antioksidant,’’ pravi Melissa Lazarus, dermatologinja iz Miamija. “Možno je, da deluje kot ‘pometač’ prostih radikalov na vaši koži.’’

Koristi nikakor ne odtehtajo tveganja zaradi nezaščitenega seksa, zato ne zavrzi svojih kondomov. Toda če jemlješ tabletke in sta s fantom že veliko časa usklajen par, je dobro vedeti, da je sperma dobra za še kaj drugega kot le za znak, da je tvoj moški prispel do svoje srečne točke.

Tudi zanj je dobro: Raziskave so pokazale, da pogostejše ejakulacije lahko zmanjšajo tveganje za raka prostate.

Vir: The Journal of the American Medical Assoiciation.

Priredila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri