Ti znaki kažejo, da je ALKOHOL za tvoje telo še posebej ŠKODLJIV!

Se ti je že kdaj zgodilo, da si se počutila popolnoma zanič po enem ali dveh kozarčkih alkohola? Lahko da tvoje telo te vrste pijač sploh ne prenaša. Preveri znake za to spodaj!

Ti znaki kažejo, da je ALKOHOL za tvoje telo še posebej ŠKODLJIV! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2017

Ti znaki kažejo, da je alkohol za tvoje telo še posebej škodljiv:

Izcedek iz nosu

Zamašen nos ali izcedek iz nosu je lahko eden izmed najpogostejših simptomov, ki kažejo, da je alkohol ni zate, pišejo pri Mayo Clinic. "Do tega pride zaradi visoke vrednosti histamina, ki ga najdemo v alkoholnih pijačah, posebej v vinu in pivu," pravi dr. Christopher Calapai.

Pordela lica

Rdečica je ravno tako pokazatelj, da tvoje telo pač ne mara alkohola. Eden od številnih učinkov pri pitju alkoholnih pijač je tudi kemijska reakcija, zaradi katere se periferne žile širijo. To je razlog, da več krvi pride v podkožje obraza in posledično se lahko pojavi rdečica.

Koprivnica

Neodpornost na alkohol lahko privede tudi do srbečih izpuščajev z značilnimi ploščatimi, bledimi in rdečkastimi oteklinami. Vneti predeli so različno veliki in lahko izginejo po nekaj urah ter se kasneje spet pojavijo.

Slabost

Ne preseneča, da alkoholna intoleranca privede do slabosti. Slednje gre pripisati povečanju želodčne kisline, ki razdraži požiralnik, črevesje in želodec.

Bruhanje

Skupaj s slabostjo se lahko pojavi tudi bruhanje. Le-to je lahko znak prekomernega popivanja, če pa se izkaže, da gre za bruhanje po zelo majhni količini zaužitega alkohola, je to najverjetneje zopet znak, da te pijače sploh ne prenašaš.

Driska

Nekateri ljudje alkoholne pijače presnavljajo hitreje, drugi počasneje – odvisno od jetrnih encimov posameznika. Ljudje, ki pogosteje uživajo alkohol in v večjih količinah, imajo več teh encimov in ga zato razgradijo hitreje, kot tisti, ki niso navajeni piti.

Povišan srčni utrip

"Pitje alkohola lahko povzroči tahikardijo ali povišan srčni utrip," pišejo pri Livestrong. Torej, če tvoj srčni utrip popolnoma podivja po nekaj izpitih kozarčkih, lahko da gre za alergijsko stanje. V tem primeru je dobro, če obiščeš zdravnika in, se ve, omejiš količine pitja alkohola.

Nizek krvni pritisk

"Pitje pijače, ki te privede v stanje omotičnosti, zasanjanosti, lahko povzroči padec krvnega sladkorja," piše Mayo Clinic. Kazalci, da se tvoj krvni tlak znižuje, so: omotičnost, pomanjkanje koncentracije, utrujenost, hitro in plitvo dihanje in drugo.

Če si v dvomih, je najbolje, da količine zaužitega alkohola znižaš na malo oziroma (najbolje!) na nič. Vsekakor se je pa dobro o zdravstvenem stanju posvetovati tudi z osebnim zdravnikom.

Prevedeno in povzeto po članku 9 Signs Your Body Might Be Alcohol Intolerant That Are Important To Look Out For

Preberi še: To je pomembna na stvar, ki jo MORAŠ vedeti, če se briješ tam spodaj in Super trik, ki v trenutku pomaga odmašiti zabasane sinuse

Priporočamo tudi: Ne boš verjela, s čim se pozimi razstruplja igralka Gwyneth Paltrow! Preveri TUKAJ

Khloé Kardashian se je odrekla temu živilu in v 2 tednih shujšala 5 kg!