Si v svojem blatu opazila KRI? Preveri, kdaj bi te moralo skrbeti

Če po odvajanju blata v straniščni školjki ali na papirju opaziš sledi krvi, je najbolj pomembno, da ugotoviš vzrok krvavitve.

Si v svojem blatu opazila KRI? Preveri, kdaj bi te moralo skrbeti (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2020

Krvavitev na blato je eden od znakov, da je nekaj narobe, toda preden zaženeš paniko, naj te pomirimo, da je večina krvavitev benignih – nenevarnih. Pomembno pa je, da vsako krvavitev čim prej razjasnimo in ugotovimo, kje je težava.

Niso vse "samo" hemoroidi ali zlata žila!

Krvavitev vzemimo kot (resno) opozorilo in se le čim prej odpravimo najprej k splošnemu zdravniku, ki nas bo nato glede na težave napotil k specialistu za tovrstne težave – proktologu.

"Krvavitev na blato je zelo pogosto opažanje, na katero se različni ljudje zelo različno odzovejo. Nekatere prestraši in se podajo na vse mogoče preiskave ... spet drugi pričnejo živeti s strahom in predolgo odlašajo s pregledom, ki razjasni vzrok krvavitve," v publikaciji Živeti sproščeno, navodila za bolnike s krvavitvami na črevo in s težavami zadnjika, piše proktolog doc. dr. Pavle Košorok, dr. med., ki še posebej opozarja na to, da naj se ne zdravimo sami, saj se pogosto zgodi, da se ljudje po nasvetih "izkušenih" znancev le odpravijo v lekarno in kupijo "zdravila za hemoroide".

Petra je specialista obiskala (pre)pozno

30-letna Petra iz Celja je imela odkar pomni težave z odvajanjem blata. Že kot otrok je na veliko potrebo hodila na približno pet dni, pa še takrat je bilo odvajanje neprijetno, težavno zaradi trdega blata.

V najstniških letih so se njene težave nadaljevale, nerednemu odvajanju so se pridružile še občasne krvavitve, ki jih je večinoma zdravila sama z raznoraznimi hladilnimi mazili misleč da ima hemoroide (čeprav jih dejansko ni imela, a to je izvedela kar nekaj let pozneje).

"Moja redna spremljevalca sta bila Donat in hladilna mazila vseh vrst. Prebavne težave so bile vse bolj pogoste, poslabšale so se, ko sem šla na primer na kakšno potovanje. Zame je bila to huda stiska, vrstniki pa pogosto niso razumeli, kako hudo je, če ne moreš vsako jutro 'normalno' na stranišče."

Pri 25-letih so se Petrine težave stopnjevale do te mere, da je ob vsakem odvajanju blata v straniščni školjki opazila sledi krvi (tudi takrat, ko je ni nič bolelo). Takrat je uvidela, da tako ne gre več naprej in končno obiskala specialista – proktologa!

Diagnoza: kronična analna fisura

"Priznam, da mi je 'oviro' predstavljal tudi sam proktološki pregled. Pa ne toliko zaradi tega, da bi mi bilo nerodno, bolj me je bilo strah, da bi me bolelo. Spraševala sem se, kako me bodo sploh pregledali," pravi Petra in nadaljuje:

"Danes lahko povem, da je bil moj strah popolnoma neupravičen. S specialistični ordinaciji za proktologijo (obiskala je medicinski center Iatros) se zavedajo, v kakšni stiski smo pacienti in je zato celotno osebje zelo uvidevno, proktološki pregled pa zelo diskreten in neboleč!"

Petrina diagnoza je bila kronična analna fisura, kar pomeni, da je pri njej krvavitev (in bolečino) pri odvajanju povzročala razpoka (fisura) sluznice zadnjika.

"Fisura praviloma nastane pri bolnikih, ki imajo trdo stolico in poredko odvajajo Ko pa vendarle morajo na stran, iztisnejo (vsaj na začetku) trdo, zasušeno blato, pogosto v kepicah. Ob napenjanju sluznica poči," piše dr. Košorok.

"Krvavitev je pri fisuri sveža, ponavadi kot pas krvi povrhu blata, bolniki pa navajajo tudi kri na papirju, ko se op odvajanju obrišejo. Bolečina pri fisuri je praviloma prisotna že med samim odvajanjem. Bolniki opisujejo, da je, "kot bi jih rezal z nožem". Zelo pogosto pa po odvajanju ostra bolečina traja še razmeroma dolgo časa."

Petra je za svojo težavo prejela ustrezno terapijo, ki je njene težave zelo izboljšala.

"Letos mineva pet let, odkar so mi diagnosticirali analno fisuro in od takrat so se težave zelo zmanjšale. Predvsem zdaj točno vem, zakaj v mojem primeru prihaja do krvavitev, ki še vedno niso dokončno prenehale, ker pripisujem temu, da sem prepozno obiskala zdravnika," pravi Petra in dodaja, da opazi, da so njene težave pogojene tudi s stresom.

"Ko sem v zelo stresnem obdobju, se boleče odvajanje in krvavitev spet vrnejo, zato moram zelo paziti, da se izogibam vsakršnim stresnim situacijam. Na zdravo prehrano sem pazila že prej, zelo pa mi je pomagala tudi joga, zaradi katere sem postala veliko bolj sproščena," še dodaja Petra, ki srčno upa, da bo njega zgodba 'opogumila' vse tiste, ki imate tovrstne težave, da čim prej obiščete zdravnika specialista, ki vam bo lahko pomagal.

Drugi možni vzroki za krvavitev pri odvajanju:

  • tromboza

Razmeroma pogosto vzrok bolečin je nenadna oteklina ob izhodu iz črevesa. Večinoma gre za ostro omejeno okroglasto oteklino, ki nastane zaradi tromboze – strditve krvi – v enem od zunanjih vozlov.

  • hemoroidi

Krvavitev pri odvajanju brez bolečine praviloma povzročajo hemoroidi, ker pa se za vsako krvavitvijo lahko skriva resnejša bolezen, je nujen obisk zdravnika.

  • polip (adenon)

Nenadna ponavljajoča se kri v blatu pri osebi, ki ima več kot 40 let, je resen znak. Kar v 20 odstotkih pomeni novotvorbo, na srečo večinoma predstopnjo rakave bolezni – polip (adenon)

  • rak danke

Rak danke se največkrat pokaže prav s krvavitvijo na blato, ki lahko preneha za krajši ali daljši čas. Včasih se rakavo obolenje danke lahko pokaže tudi kot nenadna sprememba v odvajanju (menjavanje zaprtja in drisk).

Skratka, krvavitev na blato je eden od znakov, da je nekaj narobe. Opozorilo vzemimo zares, zdravniku pa prepustimo, da bo ugotovil, kako hudo narobe je v resnici.

Napisala: Špela Sila
Vir: Živeti sproščeno, navodila za bolnike s krvavitvami na črevo in s težavami zadnjika (Ljubljana, 2012)

Preberi še: 10 nasvetov za boljšo prebavo, priporočamo tudi članek 5 stvari, ki preobremenjujejo črevesje.