Postelja ne škripa, ker ti za seks enostavno ni več mar?

Postelja ne škripa, ker ti za seks enostavno ni več mar, o spolnosti ne sanjariš in med spolnim odnosom, ko se ta vendarle zgodi, ne uživaš ali zelo malo uživaš?

Postelja ne škripa, ker ti za seks enostavno ni več mar? (foto: profimedia) profimedia
4. 9. 2016

Zmanjšan spolni nagon je dejansko najpogostejša težava v spolnosti, prizadane pa lahko oba spola.

A medtem ko je povsem običajno, da vsakdo sem in tja občuti manjšo spolno željo kot ponavadi, lahko dolgoročno zmanjšanje spolnega nagona preraste v težavo, če je oseba, ki čuti manjši libido, ali njen spolni partner zaradi tega v stiski.

Libidu dirigirajo spolni hormoni

Običajen razlog za začasno ali dolgotrajno zmanjšano zanimanje za spolnost je naraven odziv na nihanje hormonskih ravni, možni pa so seveda tudi drugi vzroki.

Spolni nagon se lahko zmanjšuje tudi s staranjem. Tako je pri mladih moških najmočnejši v najstniških in dvajsetih letih, pri ženskah pa nekoliko pozneje, pogosto šele v tridesetih letih.

In ker smo si ljudje glede na moč libida tudi sicer precej različni, bi morali vsakršno zmanjševanje pri sebi ocenjevati le v primerjavi z lastnim običajnim spolnim nagonom in spolno aktivnostjo - torej nikakor ne po tem, kar smo morda slišali od drugih ali prebrali v medijih.

Kaj povzroča zmanjšan spolni nagon?

Manjšo spolno željo opazijo:

  • ženske po porodu ali kirurškem ginekološkem posegu, v nekaterih primerih med nosečnostjo, zaradi nihanj spolnih hormonov pa je upad želje pogost tudi pri ženskah v menopavzi,
  • tako moški kot ženske, ki trpijo za psihološkimi težavami (npr. anksiozne motnje, depresija, stres in splošne težave v razmerju),
  • posamezniki, ki jemljejo nekatera zdravila (določena kontracepcijska sredstva, nekatere vrste antidepresivov in antihipertenzivov),
  • posamezniki, ki čezmerno uživajo alkohol,
  • med možne vzroke na tem mestu prištevamo še bolezen in utrujenost ter zares redke genske motnje (npr. Klinefelterjev sindom, ki povzroča nizke ravni spolnih hormonov).

Je mogoče te težave premagati?

V primeru stresa, čezmernega uživanja alkohola, partnerskih nesoglasij in ostalih dejavnikih, na katere lahko vplivamo sami, je seveda smiselno razmisliti o spremembi življenskega sloga in se iskreno pogovoriti s partnerjem.

V kolikor pa se izkaže, da stanja vendarle ne moreta izboljšati sama, je na mestu posvet z zdravnikom. Ta bo po pogovoru s prizadetim skušal najprej ugotoviti, kateri dejavnik bi lahko povzročal manjšo spolno željo in v primeru suma, da vzrok morda tiči v kakšni telesni bolezni, odredil pregled in napotilo na preiskavo. S krvnimi preiskavami je mogoče odkriti nenormalno nizke ravni hormonov pri moških, če pa je za zmanjšan libido kriv učinek določenega zdravila, lahko tega v nadaljevanju zdravnik tudi zamenja.

Povzeto po Družinskem medicinskem priročniku - sodobnega in obsežnega vodnika po našem zdravju, ki so ga napisali člani britanskega zdraviškega združenja. V njem si je moč prebrati tudi detaljne razlage za težave z nezmožnostjo doživljanja orgazma, motnjah erekcije, prezgonjem izlivu, bolečin spolnih odnosih pri moških in ženskah, vaginizmu in spolnih terapijah.

Foto: profimedia