Te mučijo bolečine v hrbtu in tilniku? Kaj bi lahko bil razlog!

Bolečina je najpomembnejši opozorilni signal našega telesa. Včasih nam povzroča krče, drugič nas prebada ali pa terja hiter odziv, ki lahko celo reši življenje. Kaj pa če se pojavlja vedno na istem mestu? Tako na udaru je lahko pogosto tvoj tilnik, lahko pa se ti ponavljajo tudi bolečine v hrbtu.

Te mučijo bolečine v hrbtu in tilniku? Kaj bi lahko bil razlog! (foto: shutterstock (Lisa)) shutterstock (Lisa)
8. 4. 2014

Kateri deli telesa so naša šibka točka, je odvisno od genetske zasnove, v telesno bolečino pa se lahko preobrazi tudi duševna.

Če smo v stresu, čustveno obremenjeni ali pa imamo načet obrambni mehanizem telesa, bolečino najprej občutimo na tem občutljivem mestu. Nekatere ljudi začne ob konfliktih boleti trebuh, pri drugih odgovornost udari na križ ali pa je srce stalno pod pritiskom. Če znamo prisluhniti telesu, lahko številne težave tudi odpravimo.

So tvoja šibka točka bolečine v hrbtu in tilniku?

Kaj bi lahko bil razlog?

  • Telo

Napetosti so lahko zelo boleče. Če te boli na vedno istem mestu, so verjetno krivi stres, napačna drža in pomanjkanje gibanja. Pomagaš si lahko s poživljajočimi kopelmi z rožmarinovim oljem, toplot­nimi obliži in kremo, na dolgi rok pa pomagajo vaje raztezanja in vaje za krepitev hrbtnega mišičevja.

  • Duša

Pri 80 odstotkih pacientov zdravnik ne najde nobenega vzroka – to povzroči dvom, zaradi negativnih čustev pa je bolečina še močnejša. Človek se potegne vase, se manj giblje in potencira bolečino. Pravi peklenski krog, iz katerega lahko pomaga le vedenjska terapija. Dobri vprašanji: Kaj me obremenjuje? Kako se lahko razbremenim?

Raztezanje: Sedi vzravnano in se z levo roko primi za desno stran glave. Glavo lahno povleci na levo, dokler ne začutiš raztezanja v vratu in ramenih. Za še bolj intenzivno izvajanje vaje desno roko položi na tla, zasukaj zapestje in zadrži položaj 5 vdihov in izdihov. Zamenjaj strani.