Te 'malenkosti' so lahko vzrok, da se ves čas počutiš utrujeno in izčrpano

Dnevi in vsakodnevne obveznosti lahko še prehitro postanejo preveč obremenjujoči in ti povzročajo stres, da si ga ne rabiš povzročati še sama. Če se tudi ti velikokrat počutiš utrujeno in izčrpano, pa ne najdeš posebnega razloga, lahko le-ta tiči v naslednjih malenkostih.

Te 'malenkosti' so lahko vzrok, da se ves čas počutiš utrujeno in izčrpano (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2017

1. Premalo spanca

To je pogost vzrok pri večini ljudi. Dan je tako poln, da šele zvečer pridemo domov in ker je tudi doma treba kaj postoriti, gremo pozno v posteljo, dan pa začnemo zelo zgodaj. Premalo spanca ne pusti samo posledice na tvojem utrujenem izgledu, ampak načenja tvoj stres, tvojo slabo voljo in konec koncev tudi tvoje zdravje

Kako boš zvečer spanje postavila kot prioriteto? Prvo, kar lahko narediš je, da ugasneš računalnik in televizijo ter se izogneš nepotrebnim motnjam, ki te držijo pokonci brez posebnega razloga. Privošči si skodelico zeliščnega čaja, ki te bo pomiril, si naredi kopel in pojdi prej v posteljo.

2. Nimaš časa zase

Podobno kot premalo spanca, si čez dan namenimo premalo časa zase, da se umirimo. Najti moraš pravo razmerje med časom, ki ga preživiš v službi, časom, ki ga preživiš s prijatelji in časom, ki ga preživiš sama s seboj.

Ta je namreč zelo pomemben, da se umiriš po napornem dnevu in se 'pogovoriš' sama s seboj o težavah in vprašanjih, ki te pestijo. Ne postavi se na zadnje mesto, privošči si čas sama s seboj, ta je lahko v obliki jutranje kave v tišini, branju časopisa predno greš v nov hektičnen dan, meditaciji ali čemerkoli drugem, kar te veseli in izpopolnjuje.

3. Vedno zamujaš

Če si tudi ti narejena na minute in se ti vedno nekam mudi ter si želiš, da ure v dnevu ne bi tako hitro minevale, potem moraš nekaj narediti na razporejanju svojega časa. Če neprestano nekam hitiš, k nekomu ali nekaj zamujaš, potem ali si dnevno zadaš preveč nalog ter opravkov, ali pa si slaba pri organizaciji svojega časa.

Če si boš dala dovolj časa za posamezen opravek ali nalogo, jo boš naredila bolje, boš manj v stresu, boljše volje boš, ker boš kakšno stvar naredila prej kot si si zadala, na dolgi rok pa se boš počutila manj utrujeno in izčrpano. In ne pozabi - hiti počasi! Nikoli se ne mudi tako zelo, da pozabiš nase.

4. Ujeta si v krogu diet in slabe samopodobe

Krog neprestanega boja s svojim telesom, skakanja iz diete v dieto in slabe samopodobe nate vršijo več stresa kot pa si misliš. Kako lahko to spremeniš?

Začni imeti rada svoje telo, rada svojo velikost in obline in kadar boš pomislila, da bi grdo govorila o kakšnem delu svojega telesa, se raje osredotoči na dele telesa, ki jih imaš rada, ki te delajo posebno.

Zelo pomembno je tudi s kakšnimi osebami se obdajamo - če tudi ti o sebi neprestano govorijo slabšalno, potem ne boš od njih nič boljša. Odmakni se od te skupine in izberi moč pozitivnih misli.

5. Ves čas se primerjaš z drugimi

Primerjava in osredotočenje na druge ljudi te ne bo naredila nič močnejšo in boljšo kot si, ampak bo tvoje dvome o sebi le še bolj načela. Zakaj bi si to delala? V času družbenih omrežjih je res da težko ostati fokusiran nase in ne gledati ter spremljati, kako drugi živijo, kako se oblačijo, kam potujejo, to pa vodi samo v to, da boš izgubila sama sebe v svetu primerjav.

Bodi zadovoljna s svojim življenjem in hvaležna za to kar imaš in nehaj se ves čas primerjati z drugimi!

6. Negativci v tvojem življenju

Ljudje pogosto mislijo, da je to, da se moraš z nekom soočiti, stresno, zato namesto tega, da imamo težak pogovor in postavimo meje, se situaciji preprosto prilagodimo.

Seveda ti ne pravimo, da se skregaj z vsemi prijatelji in drugino, ampak če nekdo posega v tvoje življenje v negativnem smislu in te polni z negativno energijo, se opogumi in začrtaj meje. Če bo teh stresnih situacij manj, boš tudi ti manj pod stresom.

7. Sovražiš svojo službo

Seveda imamo vsi dneve, ko bi vse skupaj naraje nekam poslali, ampak če je pri tebi tako vsak dan, če te služba ne izpopolnjuje več, te dela živčno, stresno, nervozno in razdražljivo, je čas za spremembe.

To ne pomeni, da moraš dati takoj odpoved, ampak najprej premisli, kaj je tisto, kar te pri trenutni službi dela tako nesrečno, ali je kaj, kar bi lahko spremenila. Če se počutiš kot da si na koncu enosmerne ceste, potem je morda bolje, da začneš iskati nove karierne priložnosti.

8. Multitaskanje

To, da zmoreš delati več stvari hkrati je sicer pohvalno, prav tako pa je tako početje eno večjih črpalcev energije. Pravo pozornost lahko usmerimo samo k eni stvari ali problemu hkrati, nenehno skakanje iz enega opravila k drugemu pa povzroča mentalni in telesni stres.

Posveti se samo eni stvari hkrati, pa naj si bo to naloga v službi, reševanje problema pri prijateljici ali pa gledanje filma, saj v nasprotnem primeru trpi naše dobro počutje.

9. Ves čas te nekaj skrbi

To, da imaš glavo ves čas zaposleno s tem, da te nekaj skrbi, ima lahko številne negativne posledice na tvoje telo, duha in tudi osebna razmerja.

Vemo, da je nekaj reči in druga narediti, ampak moraš se nehati sekirati za stvari, na katere nimaš vpliva. Raje se osredotoči na rešitve in ne na težave ter si vedno pred najbolj negativnim scenarijem, zamisli dva pozitivna razpleta situacije, v kateri si.

Verjetno si tudi ti začutila 2 splošni temi tega članka. To sta počutek in hvaležnost. Počitek zate, za tvoje telo in tvoje misli ter hvaležnost za svoje življenje te bo vodilo v bolj sproščene dneve in posledično v boljše fizično in psihično počutje.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

Vir: The List

PREBERI ŠE: 25 čudovitih misli o sreči (za jadranje po življenju) in 8 čudovitih stvari, ki jih moraš videti in doživeti v Sloveniji (super ideja za izlet)