Te 4 načine kontracepcije po vsej verjetnosti še ne poznaš

Si želiš zanesljivo kontracepcijo, na katero ne bi bilo treba kaj dosti misliti? Skupaj z ginekologinjo prof. dr. Bojano Pinter, dr. med., smo pogledali, med katerimi dolgoročnimi možnostmi kontracepcije lahko izbiraš.

Te 4 načine kontracepcije po vsej verjetnosti še ne poznaš (foto: Getty Images) Getty Images
6. 3. 2015

MATERNIČNI VLOŽEK Z BAKROM

Kaj je to?

Maternični vložek iz plastike in bakra, največkrat je v obliki črke T, v maternico pa ga vstavi ginekolog. Na koncu vložka je kratka nitka, ki jo lahko zatipaš v nožnici.

Kako pogosto ga moram menjati?

V maternici lahko ostane od tri do deset let, odvisno od količine bakra, ki ga vsebuje.

Kako deluje?

Sprošča majhne količine bakra, ki onemogočajo gibljivost semenčic in tako preprečijo oploditev jajčeca.

Zakaj nam je všeč?

Zaradi dolgoročnosti uporabe. Je tudi dobra izbira za tiste, ki ne prenašajo hormonske kontracepcije.

Kaj nam na njem ni všeč?

Ob njegovi uporabi lahko postanejo menstruacije močnejše, daljše ali bolj boleče. Ni dobra izbira za slabokrvne ženske.

Kaj pa, če bi rada zanosila?

Ginekolog ga lahko kadarkoli odstrani in zanosiš lahko že z naslednjo ovulacijo.

Kolikšna je zaščita?

Ob pravilni uporabi je njegova zanesljivost več kot 99-odstotna.

DEPO INJEKCIJA

Kaj je to?

Progestogenska ali kombinirana (estrogen in progestogen) hormonska kontracepcija. Injekcijo vbrizga zdravnik ali medicinska se­stra enkrat na mesec ali enkrat vsake tri mesece.

Kako pogosto moram po novo kontracepcijo?

Enkrat na mesec ali enkrat na tri mesece.

Kako deluje?

Kontracepcijske depo injekcije delujejo tako, da s počasnim sproščanjem hormona v telo preprečujejo ovulacijo. Poleg tega zgostijo sluz v materničnem vratu ter tako preprečijo prehod spermijem.

Zakaj so nam všeč?

Ker zagotavljajo učinkovito zaščito brez potrebe po vsakodnevnem jemanju odmerka, trimesečne pa tudi zato, ker so primerne za ženske, ki ne prenašajo estrogena ali še dojijo.

Kaj nam pri depo injekciji ni všeč?

Injiciranje. Nekatere ženske opažajo neredne krvavitve, druge pa jih sploh nimajo, nekaterim se poveča tudi telesna teža, pojavijo se lahko glavoboli, omotičnost in kožne lise. Do ponovnih rednih menstruacij in povrnitve plodnosti lahko traja do eno leto po prenehanju njihove uporabe. V Sloveniji enomesečne hormonske injekcije niso na voljo.

Kaj pa, če bi rada zanosila?

Morda boš morala čakati več mesecev, da se bo tvoj ciklus uredil.

Kolikšna je zaščita?

Ob pravilni rabi so več kot 99-odstotno zanesljive.

PODKOŽNI VSADEK

Kaj je to?

Majhna in gibljiva cevčica (nekateri podkožni vsadki vsebujejo celo dve), impregnirana s hormonom progestogen. Podkožni vsadek je treba vstaviti pod površino kože na notranjem zgornjem delu roke. Po­stopek poteka v lokalni anesteziji, vstavi pa ga za to usposobljen ginekolog. Vsak dan tri leta se sprošča majhen odmerek hormona.

Kako pogosto ga moram menjati?

Na tri leta.

Kako deluje?

Hormon progestogen, ki ga v majhnih količinah sprošča vsa­dek, prepreči ovulacijo in zgosti sluz v materničnem vratu, kar preprečuje prehod spermijem.

Zakaj nam je všeč?

Ker zagotavlja kontracepcijo, na katero je treba pomisliti le na tri leta, ker je primeren tudi za doječe matere in ženske, ki ne prenesejo estrogena, in ker lahko zmanjša obilne in boleče menstruacije.

Kaj nam na njem ni všeč?

Odstra­nitev je včasih lahko težavna. Občasno se lahko na začetku pojavijo neželeni učinki, kot so draženje kože na mestu vstavitve, neredne krvavitve, glavoboli, spremembe razpoloženja in kože ter napete dojke. Nekatere ženske se lahko zredijo ali pa imajo v prvem letu uporabe neredne krvavitve. V Sloveniji podkožni vsadki niso na voljo.

Kaj pa, če bi rada zanosila?

Plodnost se po odstranitvi hitro povrne.

Kolikšna je zaščita?

Njegova zanesljivost je več kot 99-odstotna.

INTRAUTERINI SISTEM S HORMONOM (IUS)

Kaj je to?

Maternični vložek oziroma intrauterini sistem s hormonom v obliki črke T, ki ga v maternico vstavi tvoj ginekolog. Vstavitev traja manj kot pet minut.

Kako pogosto ga moram menjati?

Sistem lahko ostane nameščen od tri do pet let, odvisno od vrste. Če želiš, ga lahko ginekolog po preteku trajanja uporabe zamenja za novega (ali kadarkoli odstrani).

Kako deluje?

V maternici enakomerno sprošča majhne količine progestogena in tako preprečuje zanositev z zgoščevanjem sluzi v materničnem vratu, kar spermijem prepreči vstop. Poleg tega deluje tudi lokalno na maternično sluznico.

Zakaj nam je všeč?

Po nekaj mesecih, ko se telo navadi nanj, postanejo menstruacije blažje, krajše in manj boleče, nekatere ženske pa jih sploh nimajo več, vseeno pa se plodnost povrne takoj po odstranitvi. Nanj ni treba misliti, in ko ga enkrat vstaviš, te ščiti tri do pet let, odvisno od vrste.

Kaj nam na njem ni všeč?

V prvih treh mesecih se lahko pojavljajo neredne in vmesne krvavitve, glavoboli, napetost v dojkah in slabost. Vstavitev je lahko včasih boleča s krvavitvijo.

Kaj pa, če bi rada zanosila?

Plodnost se povrne takoj po odstranitvi – torej lahko zanosiš že ob naslednji ovulaciji (ginekolog ga lahko odstrani, kadarkoli si zaželiš).

Kolikšna je zaščita?

Je več kot 99-odstotno zanesljiv.

O izbiri pravilne kontracepcije se posvetuj z ginekologom, da se boš lažje odločila za pravo, pa odtipkaj na www.your-life.com, www.kontracepcija.si, www.brez-skrbi.si in www.kontracepcija-drugače.si, kjer boš izvedela tudi več o dolgoročni kontracepciji. 

Besedilo: Petra Arula