Takšno nepopisno škodo delamo svojemu telesu, če jemo sladkor!

Si že padla v začarani krog in se ti zdi, da ti brez sladkega živeti ni?

Takšno nepopisno škodo delamo svojemu telesu, če jemo sladkor! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2017

Kriv je za obroče okoli trebuha, pomarančasto rit, povišan krvni sladkor, gnile zobe, srčno-žilne bolezni …

Svetovalka za zdravo prehrano Marjetka Založnik razlaga:

"Sladkor našemu organizmu povzroča nepopisno škodo, saj iz njega izčrpa vitamine in minerale, ki so nujni za normalno delovanje.

Vpliva na popolnoma vse organe v telesu, na vsako celico posebej, na vsa tkiva, možgane, kosti, skratka na celoto.

Povzroča zakisanost telesa, razpad pH-ja, kandido. Sladkor je odgovoren za osteoporozo in tukaj je še sladkorna bolezen.

Z uživanjem sladkorja povišamo ravni krvnega sladkorja, zaradi katerih se začnejo nalagati maščobe po telesu.

Uživanje preveč sladkorja povzroča tudi slabo počutje, težave z jetri, nejasno razmišljanje ter nenehno željo po sladkem."

Si že padla v začarani krog in se ti zdi, da ti brez sladkega živeti ni?

Preveri nasvete Marjetke Založnik in drugih strokovnjakov ter zaživi sladko življenje brez neotesanega belega zapeljivca, čeprav sam sebi pravi Cukrček ali celo Kristalni (sladkor).

1. Ne moreš brez čokolade na dan?

Če veš, da brez sladkarije ne bi zdržala dneva, se mu za začetek odreci postopoma. Zmanjšuj z ene čokolade na košček ali dva, namesto jagodnega sladoleda si privošči košarico slastnih jagod, ki te bodo nasladkale, napolnile z vitamini, obenem pa prečistile in nasitile, in primerjaj svoje počutje in raven energije. Neprimerljivo, kajne?

2. Začini svoje življenje

Zaživi sladko brez sladkorja. Kosmiče si 'osladkaj' s cimetom, vaniljevo esenco, v čaj nadrobi klinčke, janež in cimet ter seveda sladki koren, domače sadne sladolede posladkaj z vaniljevo esenco in banano.

3. Sladki kozarčki brez sladkorja

Vsake toliko si lahko privoščiš tudi kaj sladkega – v mešalniku zmešaj avokado, kakav, nekaj datljev ali banano in vaniljo za čokoladni kozarček. Ali pa kar avokado, banano in borovnice za borovničevo poslastico.

4. Čoko-čoko-rada

Če po kosilu ne moreš brez sladice, si privošči košček ali dva 80-odstotne čokolade. Kakav je poln antioksidantov in večji ko je delež kakava, manj je v čokoladi sladkorja. Dvojni dobitek.

5. Tvoje ure šibkosti

Najverjetneje se ti zljubi sladkega okoli treh popoldne in zvečer, ko postaneš utrujena in telo pošlje signale, da potrebuje dodatne okrepitve.

Ker enostavni sladkorji najhitreje (a za najmanj časa) prižgejo lučke v tvojem telesu, se ti avtomatično zljubi nekaj sladkega.

A po piškotku, dveh, treh boš postala le še bolj utrujena in spet bodo luči začele utripati. Namesto s cukrom se napolni s kisikom – pojdi na kratek sprehod. Deluje, kajne?

6. Dobre kalorije

Si črtala sladkarije, a zdaj poješ več kruha, riža in testenin ter se še dodatno rediš (ker so tudi v njih enostavni sladkorji)?

Zamenjaj jih za beljakovine, ki ti bodo pomagale nadzirati apetit. Tudi če si veganka, obstajajo kakovostni in okusni beljakovinski praški, tudi čokoladni. Za slastne recepte odtipkaj www.planetbio.si in uživaj v novih okusih brez slabe vesti.

7. NE za osvežilne pijače brez sladkorja!

Strokovnjaki opozarjajo, da se ljudje, ki pijejo osvežilne pijače brez sladkorja, uspešno redijo naprej ter še bolj hlepijo po sladkem, čeprav v umetnih sladilih ni nič kalorij ali jih je zelo malo. Pozabi na umetna sladila, saj so grda prevara za tvoje telo in možgane, raje si iztisni naravni sok, in če imaš rada mehurčke, mu dodaj mineralno vodo.

8. NE presezi 9,5 čajne žličke

Na dan ne bi smela zaužiti več kot 9,5 čajne žličke sladkorja. V stogramski mlečni čokoladi jih je približno pet, v kokakoli pa še več! In pazi – sladkor dodajajo tudi kruhu, kosmičem, sokovom, celo čisto navadnemu jogurtu in kisu!

9. NE postani odvisna

Od sladkorja lahko postaneš odvisna tako kot od drog, in če padeš v ta krog, boš želela še sladko in še več sladkorja ter še eno čokolado. No, lahko je tudi sladkorni zajček. Hotela boš vedno več, obenem pa boš vedno manj izbirčna.

10. Ne moreš spati?

Šteješ ovčice, potem ko si za večerjo pojedla dva mafina? "Sladkor je lahko vzrok nespečnosti, glavobolov, slabšega vida!" opozarja Marjetka Založnik.

11. Spoznaj svoje sovražnike

Pozorna bodi na skrite sladkorje, ki so v predelani hrani. Sladkor se skriva pod različnimi imeni: fruktoza, maltoza, dekstroza, glukoza, koruzni sirup … Prištej jih vsem gramom sladkorjev, ki si jih danes že zaužila.

12. Tvoja bela kava

V srednje veliki beli kavi je kar 18 gramov sladkorja, če si naročila aromatizirano ali takšno z različnimi sirupi, pa prištej še najmanj dve žlički. Preklopi na kavo brez sladkorja. Če je pregrenka zate, navadno mleko zamenjaj za slajše riževo, kokosovo, lešnikovo ali mandljevo in uživaj v novih okusih.

14. 'Zdrava' sladila

Je že res, da boš v nepredelanem agavovem, javorovem sirupu, medu, kokosovem sladkorju poleg sladila deležna še blagodejnih mineralov. A nikar ne pozabi – tudi v njih so sladkorji, zato jih uporabljaj varčno!

15. Uživaj vsak dan

Ko se ti zljubi sladkega, pojdi na sonce, naredi nekaj vaj za seksi ritko ali pokliči prijateljico. Najverjetneje te bo po takšnih dejavnostih padec sladkorja minil, ti pa boš vedno bolj zadovoljna s svojim življenjem, saj se ga boš naučila nadzorovati. Ko pa boste s prijateljicami ali v družini praznovali, si le privošči tortico in – uživaj.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Kaj v resnici pomeni, če (ko smo v resni zvezi) začnemo misliti na druge?