Svetovni dan kontracepcije - za svobodno odločitev o prihodnosti!

Svetovni dan kontracepcije, ki ga vsako leto obeležimo 26. septembra, poteka z namenom boljše ozaveščenosti o kontracepcijskih metodah, da bi se mladi po vsem svetu lahko premišljeno odločali o svojem spolnem in reproduktivnem zdravju.

Svetovni dan kontracepcije - za svobodno odločitev o prihodnosti! (foto: shutterstock) shutterstock
26. 9. 2012

Mlade želi spodbuditi, da razmišljajo vnaprej in v načrte za svojo prihodnost vključijo tudi kontracepcijo.

Letošnji svetovni dan kontracepcije poteka pod geslom "Tvoja  - prihodnost, izbira, kontracepcija." osredotoča na omogočanje mladim, da razmišljajo in vključijo kontracepcijo v svojih načrte, da bi preprečili nenačrtovano nosečnost ali spolno prenosljive okužbe (SPO).

V ta namen je pobudnik projekta, podjetje Bayer d. o. o., v Sloveniji organiziral facebook akcijo, kjer poteka izbor za najboljši video ali fotoposnetek na temo ozaveščanja o kontracepciji. Pri projektu sodelujejo še podjetja Reckitt Benckiser(Durex), MSD d. o. o, Koncept, Studio Signum, Arena Play & Party in potovalna agencija Collegium Mondial Travel.

S pomočjo Ministrstva za izobraževanje, znanost, šolstvo in šport bodo vsi dijaki prvih letnikov vseh srednjih šol v Sloveniji 26. septembra prejeli brošuro 'Vse o kontracepciji', v kateri bodo našli vse kontracepcijske metode, ki so na voljo pri nas.

Pomemben del načrtovanja za prihodnost je vedeti, kje in kako dostopiti do točnih in nepristranskih informacij o kontracepciji.

Spletna stran svetovnega  dneva kontracepcije, www.your-life.com, tudi v slovenskem jeziku vsebuje najnovejše informacije o kontracepciji in je v pomoč mladim, da v pogovoru s svojim zdravstvenim delavcem izberejo pravo možnost za njih in partnerja.

Svetovni dan kontracepcije je tudi letos združil moči z MTV-jem in sponzorira televizijski oddaji 'Stara 16 let in noseča' in 'Najstniška mama' , ki bosta na sporedu septembra. Sodelovanje temelji na odnosih med MTV-jem in kampanjo Svetovni dan kontracepcije, ki poteka že od leta 2006.

Zgovorni podatki

Nenačrtovane nosečnosti v svetovnem merilu in v Sloveniji

V svetovnem merilu je približno 41 % od 208 milijonov nosečnosti, ki se zgodijo vsako leto, nenačrtovanih.

V Sloveniji je bil splav legaliziran oktobra 1977; pred tem je bil dovoljen samo v izrednih primerih, tako kot v večini evropskih držav v tistem obdobju. Dovoljena splavnost od leta 1982 upada; takrat je bila dosežena najvišja stopnja, in sicer več kot 41 dovoljenih splavov na 1.000 žensk v rodni dobi ali 19.742 splavov. V letu 1991 je bilo opravljenih 14.027 dovoljenih splavov ali 27 na 1.000 žensk v rodni dobi, v letu 2009 pa še 4.718 dovoljenih splavov ali 9,7 na 1.000 žensk v rodni dobi (to pomeni manj kot četrtino najvišje vrednosti iz leta 1982).

Najstniške nosečnosti

V Sloveniji je bila leta 1981 rodnost mladostnic 37,2/1000 žensk, starih 15–19 let, do leta 2008 pa se je rodnost mladostnic znižala na 5,1/1000. Leta 2009 je rodilo 286 mladostnic, kar je le 1,3 % vseh porodnic v Sloveniji. Dovoljena splavnost mladostnic je bila leta 1981 24,3/1000 žensk, starih 15–19 let, do leta 2009 pa se je znižala na 6,6/1000 žensk, starih 15–19 let.

Raziskave med mladimi, ki so bile opravljene v letih 2009 do 2011, so pokazale, da se je v Evropi delež spolno aktivnih mladih, ki z novim partnerjem ne uporabljajo kontracepcije, povišal za 110 %.

Največji porast v razlogih za neuporabo kontracepcije je bil v naslednjih razlogih:

  • ker je bil partner ali oni sami zaščiten pred neželeno nosečnostjo (140 %)
  • ker niso vedeli, katero obliko kontracepcije bi uporabili (50 %)
  • ker ne marajo uporabljati kontracepcije (40 %)

Poznavanje kontracepcijskih metod:

  • za 16 % se je zmanjšalo število mladih, ki menijo, da so dobro poučeni o metodah kontracepcije
  • za 19 % se je povečalo število mladih, ki so včasih zmedeni o možnih metodah kontracepcije
  • za 22 % se je povečalo število mladih, ki se ne počutijo zelo dobro poučenih o metodah kontracepcije

Zaupanje v neučinkovite metode kontracepcije se je zmanjšalo, kljub temu pa je še lani:

  • 30 % mladih verjelo, da je metoda umika spolnega uda učinkovita kontracepcijska metoda
  • 4 % mladih verjelo, da je kopanje ali tuširanje učinkovita kontracepcijska metoda
  • 10 % mladih verjelo, da so spolni odnosi med menstruacijo učinkovita kontracepcijska metoda.

Nasprotno pa je v Sloveniji med mladostniki opaziti trend bolj odgovornega spolnega vedenja.

Najnoveši podatki reprezentativnih raziskav o spolnem vedenju slovenskih srednješolcev v letih 1996, 2004 in 2012 kažejo, da se trend zviševanja spolne dejavniosti mladih v Sloveniji umirja. Leta 2012 je že imelo spolne odnose 52 % dijakov in 57 % dijakinj 3. letnikov slovenskih srednjih šol. Srednja starost ob prvem spolnem odnosu je bila 17,6 let. Ob prvem spolnem odnosu je 80 % srednješolcev (oba spola skupaj) uporabilo kondom, 5 % hormonsko kontracepcijo, 2 % dvojno metodo, 1 % prekinjen odnos, 4 % druge metode, 8 % pa ni uporabilo nobene metode. Ob zadnjem spolnem odnosu pa je 54 % spolno dejavnih srednješolcev uporabilo kodnom, 27 % hormonsko kontracepcijo, 4 % dvojno metodo, 4 % prekinjen odnos, 4 % druge metode, 7 % pa jih ni uporabilo nobene metode.

Ob zadnjem spolnem odnosu je torej 85 % spolno dejavnih slovenskih srednješolcev uporabilo eno od zanesljivih metod kontracepcije.