Svetovni dan kontracepcije - za svobodno odločitev o prihodnosti!

Svetovni dan kontracepcije, ki ga vsako leto obeležimo 26. septembra, poteka z namenom boljše ozaveščenosti o kontracepcijskih metodah, da bi se mladi po vsem svetu lahko premišljeno odločali o svojem spolnem in reproduktivnem zdravju.

Svetovni dan kontracepcije - za svobodno odločitev o prihodnosti! (foto: shutterstock) shutterstock
26. 9. 2012

Mlade želi spodbuditi, da razmišljajo vnaprej in v načrte za svojo prihodnost vključijo tudi kontracepcijo.

Letošnji svetovni dan kontracepcije poteka pod geslom "Tvoja  - prihodnost, izbira, kontracepcija." osredotoča na omogočanje mladim, da razmišljajo in vključijo kontracepcijo v svojih načrte, da bi preprečili nenačrtovano nosečnost ali spolno prenosljive okužbe (SPO).

V ta namen je pobudnik projekta, podjetje Bayer d. o. o., v Sloveniji organiziral facebook akcijo, kjer poteka izbor za najboljši video ali fotoposnetek na temo ozaveščanja o kontracepciji. Pri projektu sodelujejo še podjetja Reckitt Benckiser(Durex), MSD d. o. o, Koncept, Studio Signum, Arena Play & Party in potovalna agencija Collegium Mondial Travel.

S pomočjo Ministrstva za izobraževanje, znanost, šolstvo in šport bodo vsi dijaki prvih letnikov vseh srednjih šol v Sloveniji 26. septembra prejeli brošuro 'Vse o kontracepciji', v kateri bodo našli vse kontracepcijske metode, ki so na voljo pri nas.

Pomemben del načrtovanja za prihodnost je vedeti, kje in kako dostopiti do točnih in nepristranskih informacij o kontracepciji.

Spletna stran svetovnega  dneva kontracepcije, www.your-life.com, tudi v slovenskem jeziku vsebuje najnovejše informacije o kontracepciji in je v pomoč mladim, da v pogovoru s svojim zdravstvenim delavcem izberejo pravo možnost za njih in partnerja.

Svetovni dan kontracepcije je tudi letos združil moči z MTV-jem in sponzorira televizijski oddaji 'Stara 16 let in noseča' in 'Najstniška mama' , ki bosta na sporedu septembra. Sodelovanje temelji na odnosih med MTV-jem in kampanjo Svetovni dan kontracepcije, ki poteka že od leta 2006.

Zgovorni podatki

Nenačrtovane nosečnosti v svetovnem merilu in v Sloveniji

V svetovnem merilu je približno 41 % od 208 milijonov nosečnosti, ki se zgodijo vsako leto, nenačrtovanih.

V Sloveniji je bil splav legaliziran oktobra 1977; pred tem je bil dovoljen samo v izrednih primerih, tako kot v večini evropskih držav v tistem obdobju. Dovoljena splavnost od leta 1982 upada; takrat je bila dosežena najvišja stopnja, in sicer več kot 41 dovoljenih splavov na 1.000 žensk v rodni dobi ali 19.742 splavov. V letu 1991 je bilo opravljenih 14.027 dovoljenih splavov ali 27 na 1.000 žensk v rodni dobi, v letu 2009 pa še 4.718 dovoljenih splavov ali 9,7 na 1.000 žensk v rodni dobi (to pomeni manj kot četrtino najvišje vrednosti iz leta 1982).

Najstniške nosečnosti

V Sloveniji je bila leta 1981 rodnost mladostnic 37,2/1000 žensk, starih 15–19 let, do leta 2008 pa se je rodnost mladostnic znižala na 5,1/1000. Leta 2009 je rodilo 286 mladostnic, kar je le 1,3 % vseh porodnic v Sloveniji. Dovoljena splavnost mladostnic je bila leta 1981 24,3/1000 žensk, starih 15–19 let, do leta 2009 pa se je znižala na 6,6/1000 žensk, starih 15–19 let.

Raziskave med mladimi, ki so bile opravljene v letih 2009 do 2011, so pokazale, da se je v Evropi delež spolno aktivnih mladih, ki z novim partnerjem ne uporabljajo kontracepcije, povišal za 110 %.

Največji porast v razlogih za neuporabo kontracepcije je bil v naslednjih razlogih:

  • ker je bil partner ali oni sami zaščiten pred neželeno nosečnostjo (140 %)
  • ker niso vedeli, katero obliko kontracepcije bi uporabili (50 %)
  • ker ne marajo uporabljati kontracepcije (40 %)

Poznavanje kontracepcijskih metod:

  • za 16 % se je zmanjšalo število mladih, ki menijo, da so dobro poučeni o metodah kontracepcije
  • za 19 % se je povečalo število mladih, ki so včasih zmedeni o možnih metodah kontracepcije
  • za 22 % se je povečalo število mladih, ki se ne počutijo zelo dobro poučenih o metodah kontracepcije

Zaupanje v neučinkovite metode kontracepcije se je zmanjšalo, kljub temu pa je še lani:

  • 30 % mladih verjelo, da je metoda umika spolnega uda učinkovita kontracepcijska metoda
  • 4 % mladih verjelo, da je kopanje ali tuširanje učinkovita kontracepcijska metoda
  • 10 % mladih verjelo, da so spolni odnosi med menstruacijo učinkovita kontracepcijska metoda.

Nasprotno pa je v Sloveniji med mladostniki opaziti trend bolj odgovornega spolnega vedenja.

Najnoveši podatki reprezentativnih raziskav o spolnem vedenju slovenskih srednješolcev v letih 1996, 2004 in 2012 kažejo, da se trend zviševanja spolne dejavniosti mladih v Sloveniji umirja. Leta 2012 je že imelo spolne odnose 52 % dijakov in 57 % dijakinj 3. letnikov slovenskih srednjih šol. Srednja starost ob prvem spolnem odnosu je bila 17,6 let. Ob prvem spolnem odnosu je 80 % srednješolcev (oba spola skupaj) uporabilo kondom, 5 % hormonsko kontracepcijo, 2 % dvojno metodo, 1 % prekinjen odnos, 4 % druge metode, 8 % pa ni uporabilo nobene metode. Ob zadnjem spolnem odnosu pa je 54 % spolno dejavnih srednješolcev uporabilo kodnom, 27 % hormonsko kontracepcijo, 4 % dvojno metodo, 4 % prekinjen odnos, 4 % druge metode, 7 % pa jih ni uporabilo nobene metode.

Ob zadnjem spolnem odnosu je torej 85 % spolno dejavnih slovenskih srednješolcev uporabilo eno od zanesljivih metod kontracepcije.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri