VIDEO: Super trik, kako lahko varno odstraniš klopa!

Ker jih je letos v naravi res veliko, je tu super trik, kako lahko klopa varno odstraniš.

VIDEO: Super trik, kako lahko varno odstraniš klopa! (foto: Unsplash.com/Chaz McGregor) Unsplash.com/Chaz McGregor
5. 7. 2018

V obdobju, ko so temperature relativno visoke, so klopi v polnem razmahu, redno pregledovanje kože po pohajkovanju v naravi res ni odveč. In če slučajno odkriješ prisesanega malega nadležneža, ga čim prej odstrani.

Metod za odstranjevanje klopa je veliko, največkrat boš naletela na nasvet, da klopa izpuliš naravnost z naglim potegom iz kože, za kar je najprimernejša pinceta.

Na spletu pa smo odkrili tudi trik, ki nas je prepričal bolj kot uporaba pincete, izvedeš pa ga s pomočjo vatirane palčke in vode.

Palčko namočiš v vodo, tako da boš z njo lahko gladko drsela po koži.

Nato jo pristaviš tik ob klopa, ki je prisesan na kožo, in začneš z njo delati majhne kroge, da se klop začne vrteti okoli vboda.

Pri ugrizu namreč klop porine svoj rilec globoko v kožo in ga pritrdi z dvema kavljema.

Po nekaj ponovitvah klop "popusti" in odstopi tako, da noben del klopa ne ostane v koži.

POZOR: Če v koži slučajno ostane delček rilca ali kaveljčka, lahko povzroči neprijetno gnojenje. Zato je res pomembno, da klopa v celoti odstranimo.

Po ugrizu klopa bodi tudi pozorna na morebitne simptome, ugriz okuženega klopa namreč lahko povzroči klopni meningitis oz. klopni meningoencefalitis, ki je virusna bolezen možganske ovojnice in osrednjega živčnega sistema, ali boreliozo.

Klopni meningoencefalitis se praviloma razvija v dveh fazah.

Bolezenska znamenja prve faze so slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina, glavobol, bruhanje in bolečine v trebuhu. Pojavijo se od 7 do 14 dni po ugrizu. Ta faza traja do šest dni, nato sledi mirno obdobje dveh tednov, ko bolniki navadno nimajo težav ali pa imajo le blag glavobol.

Pri boreliozi prva faza bolezni nastopi v času od 2 do 32 dni, najpogosteje pa sedem dni po okužbi. Pojavi se značilna, kolobarju podobna rdečina na mestu klopovega ugriza, ki se ga lahko niti ne opazi, in se širi navzven in v sredini bledi. Premer obroča lahko preseže 70 cm.

Na koži je lahko večje število enakih sprememb na različnih delih telesa. Spremembe na koži, ki večinoma zbledijo v treh do štirih tednih, lahko spremljajo glavobol, vročina, utrujenost in drugi splošni simptomi okužbe. Bolezen se lahko nadaljuje z drugo fazo po nekaj mesecih, ko izpuščaja ni več.

Pa še to ...

Ko se naslednjič odpraviš na pohajkovanje v naravi, se pred odhodom zaščiti s sredstvom proti klopom. Kar sama si lahko narediš naravno sredstvo proti klopom na podlagi citrusov, ki jih te mini živalce ne prenesejo.

Fotografije: Unsplash.com/Chaz McGregor, Profimedia

Vir: Klop – majhna živalca, velika nevarnost

Preberi še: Mesečni horoskop za JULIJ 2018 (ljubezen, kariero in počutje)

Priporočamo tudi: Ljubezen po domače: Jožko je preteklost - poglej, kdo Vesni po novem greje srce