STOP za oglaševanje: Konec je z zavajanjem!

Danes na trgovskih policah ne bi smela več najti izdelka, ki se kiti z znanstveno neutemeljeno zdravstveno trditvijo oz. trditvami!

STOP za oglaševanje: Konec je z zavajanjem! (foto: shutterstock) shutterstock
17. 12. 2012

Pred dnevi se je namreč zaključilo 6 mesečno prehodno obdobje, v katerem so morali proizvajalci živil ustrezno popraviti takšna sporočila.

Od 14. decembra dalje STOP!

Po aktualni uredbi o zdravstvenih trditvah na živilih je od 14. decembra 2012  na embalažah, kakor tudi v vseh drugih sporočilih, vključno z oglasnimi, na živilih in prehranskih dopolnilih dovoljenih le 222 zdravstvenih trditev, ki jih je na podlagi znanstvene ocene  Evropske agencije za varno hrano (EFSA) odobrila Evropska komisija.

Po oceni EFSA kar 80 odstotkov predlaganih trditev, ki so jih do še pred dnevi proizvajalci uporabljali na embalažah svojih izdelkov in v drugih sporočilih, ni bilo znanstveno utemeljenih.

Te zanimajo najbolj tipični primeri tovrstnih zavajanj?

Gotovo si že brala:

  • »Probiotiki zvišujejo imunski sistem«,
  • »za dobro zdravje«,
  • »povečana energija« ...

... in to so le nekatere splošne zdravstvene trditve, ki smo jih do nedavnega lahko prebrali na številnih živilih, vendar po oceni Evropske Agencije za varno hrano EFSA niso znanstveno utemeljene.

»Trditve so torej zavajajoče, ker učinek živila na zdravje ni takšen, kot potrošniki pričakujejo na podlagi zapisanega. Do sedaj so omenjene navedbe in trditve o ugodnih učinkih živil prepričevale potrošnike, da so taka živila boljša in jih napeljevala k nakupu. Takšen način promoviranja in prodaje živil je že dlje časa pravi hit prehrambne industrije in trgovcev, zaradi domnevno 'dodane vrednosti' pa so izdelki tudi dražji,« je poudarila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

»Rezultati raziskave, ki so jo leta 2005 izvedli sodelavci BEUC, krovne evropske potrošniške organizacije, kažejo, da potrošniki trditvam večinoma verjamejo. Kar tri četrtine anketiranih potrošnikov namreč meni, da so učinki na zdravje in počutje, ki so predstavljeni v oglasih, čista resnica.«

Kaj pa zares drži?

Prehranski strokovnjaki so prepričani, da je temelj zdravja še vedno uravnotežena, mešana in pestra prehrana z veliko zelenjave in sadja.

Privošči si vsaj štiri do pet obrokov na dan, vedno zajtrkuj in vsaj pol ure na dan nameni telesni dejavnosti. Pri nakupu hrane in živil daj prednost manj predelanim živilom, če pa se že odločiš za nakup visoko predelanih živil, vedno preveri njihove sestavine in hranilno tabelo. Posebno pozornost pri teh živilih nameni vsebnosti maščobe, soli in sladkorja. O prehranskem profilu živil najdeš vrsto koristnih informacij na spletnem mestu www.veskajjes.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri