Sta že našla pravo kontracepcijo?

Ne glede na to, ali s fantom izbirata svojo prvo zaščito ali eno in isto metodo uporabljata že vrsto let – informacij o kontracepciji ni nikoli preveč.

26. 11. 2009

Najpomembnejši del sproščene in varne spolnosti je poleg izbire pravega partnerja tudi odločitev za pravo kontracepcijo. Danes je na trgu resnično velik izbor različnih metod, prihajajo pa tudi novosti, zato izgovori, da ne moreta najti najustreznejše zaščite, ne pridejo v poštev. Možno pa je, da se o izbiri prave metode težko odločata, ker o tem (še) ne vesta dovolj, zato je tukaj popoln vodič po kontracepcijskih metodah.

1 Ginekolog ti svetuje

Če ravno spoznavaš svet spolnosti in še pred prvim odnosom razmišljaš o kontracepciji, pojdi na posvet kar h ginekologu. “Prvi obisk v ginekološki ambulanti priporočamo pred prvim spolnim odnosom. Takrat pregleda ne opravimo (razen ob zdravstvenih težavah), se pa pogovorimo o zaščiti pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivih okužbah (SPO) ter o drugih stvareh, ki dekleta zanimajo,” je na tiskovni konferenci ob svetovnem dnevu kontracepcije (26. septembra) povedala Andreja Štolfa Gruntar, dr. med., z ljubljanske Gine­ko­loške klinike.

2 Kondom

“Kondom je zelo dobra zaščita, je preprost za uporabo in varuje pred večino SPO, njegova negativna lastnost pa je, da lahko poči ali se sname,” pravi mag. Uršula Reš Muravec, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Če se v scenariju grozljivke to zares zgodi, imata kot izhod v sili na voljo še nujno kontracepcijo ali jutranjo tabletko.

Prednost kondomov je tudi dostopnost, zato ni razloga, da vsaj enega ne bi imela za vsak slučaj vedno pri roki. Spolni odnos se lahko zgodi ne­načrto­vano, pa to še ne pomeni, da te ujame nepripravljeno. Možno je tudi, da bo tvoj fant tarnal, da mu gumica na penisu zmanjšuje užitek. Če sta skupaj šele malo časa in druge zaščite nimata, brez kompromisa vztrajaj pri svojem, pozneje pa lahko skupaj poskusita najti kontracepcijo, ki bo ustrezala obema.

Poleg moškega obstaja tudi ženski kondom, ki se pred odnosom vstavi v nožnico in je enako zanesljiv kot moški. V slovenskih trgovinah ga sicer ni, mogoče pa ga je kupiti prek spleta, dodaja doc. dr. Bojana Pinter, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

3 Dvojna zaščita

Hormonska kontracepcija varuje le pred zanositvijo, ne pa tudi pred SPO, zato v vseh primerih, ko nisi stoodstotno prepričana o fantovi preteklosti in o morebitnih boleznih, ki jih ima, ali če pogosto menjaš partnerje, uporabita tudi kondom.

4 Kontracepcijske tabletke

Odkar so farmacevti v šestdesetih letih preteklega stoletja ustvarili prvo kontracepcijsko tabletko, se na tem področju pojavljajo revolucionarna odkritja in s tem vedno nove vrste tabletk, ki se med seboj razlikujejo po količini hormonov (visokodozne, nizkodozne ali ultranizkodozne) in glede na to, katere hormone vsebujejo (obstajajo kombinirane, ki vsebujejo hkrati estrogene in progestogene hormone, ter progestogenske tabletke). Učinkovite so kar 99,7-odstotno, če jih jemlješ redno, zato je za punce, ki rade pozabljajo, primernejša katera od drugih oblik kontracepcije.

Včasih je veljalo, da se tabletk ne sme jemati daljše časovno obdobje, danes pa vemo, da to ne drži in jih lahko jemlješ kontinuirano, poudarja dr. Reš Muravčeva. Najbolje je, da jih izbereš skupaj z ginekologom ali splošnim zdravnikom, ki ti bo svetoval najprimernejše in odgovoril tudi na vsa tvoja vprašanja.

5 Je hormonska kontracepcija primerna?

“Kombinirano hormonsko kontracepcijo – v obliki tablet, obliža ali vaginalnega obročka – lahko uporabljajo zdrave ženske vse do 50. leta starosti, ne smejo pa je uporabljati kadilke po 35. letu starosti, ženske, ki imajo migreno z avro, srčno-žilne ali druge kronične bolezni. V teh primerih svetujemo zaščito s progestogensko tableto, hormonsko kontracepcijsko injekcijo ali hormonskim materničnim vložkom,” nam je zaupala dr. Bojana Pinter.

6 Qlaira

Od novembra so na voljo nove kontracepcijske tabletke, ki obljubljajo popolno harmonijo s telesom. Vsebujejo namreč estradiol – naravni estrogen, ženski spolni hormon, ki v plodni dobi nastaja tudi v jajčnikih, poleg tega pa se v tabletkah v eni škatlici, ki zadostuje za en mesec, spreminja količina hormonov in se tako prilagajajo naravnemu hormonalnemu ritmu tvojega menstruacijskega ciklusa.
Če si si vedno želela preizkusiti hormonsko kontracepcijo, pa te je skrbelo, kako se bo na veliko količino umetne kemije odzvalo tvoje telo, je Qlaira morda prava priložnost, da svojo željo uresničiš. Ginekolog ti bo napisal recept, v lekarni pa boš doplačala še nekaj več kot 11 evrov. Tabletke boš jemala brez premora (v škatlici so tudi placebo tablete za takrat, ko telo potrebuje hormonsko prekinitev), saj se tako zmanjšajo možnosti, da nanje pozabiš.

7 Vaginalni obroček

Kako deluje nožnični obroček ali prstan? “Hormoni se iz njega izločajo enakomerno in ne obremenjujejo želodca. Ob določenih pogojih ga dobiš na recept, primeren pa je za dekleta in ženske pred porodom in po njem,” zagotavlja dr. Reš Muravčeva. Prednost obročka je vsekakor velika zanesljivost in dejstvo, da imaš z njim še manj dela kot z drugimi vrstami kontracepcije, saj ga za tri tedne vstaviš v nožnico, po premoru, ki traja en teden, pa uporabiš novega.

8 Hormonski obliž

To je zelo zanesljiva alternativa za vse pozabljivke, ki se na tabletko ne spomnijo, in za tiste, ki se jim upira vsakodnevno jemanje tablet. “Obliž enkrat tedensko prilepiš na kožo – to narediš trikrat v mesecu, nato pa sledi enotedenski premor, ko je čas za krvavitev,” razlaga dr. Uršula Reš Muravec.


Obliži so primerni za vse ženske pred porodom in po njem, zlasti za tiste, ki želijo uporabljati hormonsko kontracepcijo, a jim je ob tabletkah slabo. “Pri tej zaščiti je želodec manj obremenjen, saj se hormoni enakomerno, čez dan in noč, izločajo v kri,” dodaja sogovornica. Obliži so na pozitivni listi, kar pomeni, da jih pri svojem ginekologu dobiš na recept, plača pa jih tvoja zdrav­stvena zavarovalnica.

9 Koristi in tveganja hormonske kontracepcije

Ginekologi čedalje bolj poudarjajo pozitivne učinke hormonske kontracepcije oziroma koristi, kot so krajše, šibkejše in manj boleče menstruacije, manj težav z aknami ter zmanjšanje tveganja za določene vrste raka, endometriozo, miome, ciste ...

Vsaka stvar pa ima poleg plusov tudi minuse. Zaradi hormonske kontracepcije se lahko pojavijo vmesne krvavitve, glavoboli, napetost v dojkah, slabost, zvišanje telesne teže, upad libida, nihanje razpoloženja, napihnjenost, povečano pa je tudi tveganje za srčno-žilne bolezni in določene vrste raka. Vsi ti stranski učinki so redki, dodaja dr. Pinterjeva.

10 Nujna kontracepcija

To so tabletke, ki te rešijo pred neželeno nosečnostjo (ne pa tudi pred SPO), ko druga kontracepcija zataji, recimo če kondom poči ali se sname ali če pozabiš na svojo vsakodnevno tabletko. Ker jih moraš vzeti čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu, se jih je prijelo tudi ime postkoitalna kontracepcija ali jutranje tabletke. Najbolj učinkovite, vendar ne stoodstotno, so, če jih vzameš čim prej po odnosu, najbolje v prvih dvanajstih do štiriindvajsetih urah. Če je od nezaščitenega spolnega odnosa minilo več kot 72 ur, so tabletke manj učinkovite. Neučinkovite pa so, če jih kmalu po zaužitju izbruhaš, saj tvoje telo v tako kratkem času hormonov še ne vsrka.
Če si starejša od 16 let, tabletke dobiš v lekarni brez recepta, mlajšim pa recept napiše ginekolog ali splošni zdravnik. Več o urgentni kontracepciji preberi na www.jutranja-tabletka.si.

11 Izhod v sili

“Zaradi visoke doze hormonov te tabletke občasno povzročajo slabosti in motnje mesečnega ciklusa,” opozarja dr. Reš Muravčeva. “Ne pozabi, da ta metoda nikakor ni primerna za redno uporabo.”

12 SPO

Nekatere potekajo brez simptomov, druge te bodo nase opozorile s srbenjem spolovila, pekočo bolečino med opravljanjem male potrebe ali z izcedkom. Nobena SPO ni prijetna, in če ne prej, lahko njihove posledice pridejo na dan v obliki težav z zanositvijo ali kot neplodnost.

Med SPO sodi tudi AIDS – gotovo si vsako leto 1. decembra pripneš rdečo pentljo in s tem obeležiš dan boja proti tej dolgotrajni okužbi, ki jo povzroča virus HIV. Prenaša se med nezaščitenim spolnim odnosom z okuženo osebo, z okuženo krvjo ali z okužene matere na otroka, rizična skupina v Sloveniji pa so homoseksualni moški in vsi, ki so imeli nezaščitene spolne odnose v državah, kjer je ta bolezen pogosta. Tvoja zaščita pred virusom HIV so vzdržnost, zvestoba in pravilno uporabljeni kondomi.

Več o tem preberi na www.tosemjaz.net med članki, ki so jih na to temo napisali slovenski strokovnjaki.

13 Kontracep­cijska injekcija

Injekcije vsebujejo progestogen in se vbrizgajo v mišico vsake tri mesece. Zaščita je zelo zanesljiva, vendar injekcije trenutno v Sloveniji niso povsod dostopne,” razlaga dr. Bojana Pinter.
Ta zaščita ne vpliva na mleko, zato jo lahko uporabljajo tudi mamice, ki še dojijo. Nekatere uporabnice injekcije sicer poročajo o nerednih krvavitvah in drugih težavah, druge pa to hormonsko kontracepcijo sprejmejo brez nevšečnosti.

Glede na to, da zaščita učinkuje kar tri mesece, je tudi čas, v katerem se telo znebi hormonov in spet postaneš plodna, nekoliko daljši – od pol do enega leta.

14 Naravne metode

Žal je v tem primeru naravno sopomenka za nezanesljivo, zato se v velikem loku izogni metodam, kot so prekinjen spolni odnos (fant pred ejakulacijo penis izvleče iz nožnice – toda še pred izlivom lahko izloči malo semenske tekočine) ali štetje varnih dnevov (spolnih odnosov nimaš v plodnih dnevih). Možnosti za zanesljivo zaščito je ogromno, zato odločitve glede povečanja družine ne prepuščajta usodi.

15 ...


Ginekologi jih mladim ne priporočajo, vseeno pa ne bo odveč, če veš kaj tudi o njih.

Diafragma in spermicid

Diafragma je gumijasta kupola, ki jo ženska vstavi v nožnico pred odnosom. Velikost diafragme določi ginekolog, kupi pa se v lekarnah brez recepta, pravi dr. Bojana Pinter. V praksi je manj zanesljiva od kondoma, zato za mlade ni najbolj pri­merna (tudi če poleg diafragme za dodatno učinkovitost upora­bita še spermicid).

Klasičen maternični vložek

Sicer je zanesljiv, in čeprav lahko povzroča vnetja, krvavitve ter boleče menstruacije, se pri nas z njim zaščiti veliko žensk. Dr. Reš Muravec pa ga novim uporabnicam odsvetuje.

Hormonski maternični vložek

Primeren je za ženske, ki so že rodile in iščejo kontracepcijo za daljši čas. “Vložek v maternično votlino ginekolog vstavi med menstruacijo, kadarkoli pa se ga lahko tudi odstrani,” pojasnjuje dr. Uršula Reš Muravec. Dobi se ga na recept, in ker ne vpliva na mleko, ga lahko uporabljaš tudi že med dojenjem.

Sterilizacija

Sterilizacija ženske ali moškega je trajna zaščita in pride v poštev le pri tistih, ki se nikoli več ne bodo odločali za naraščaj. Pri nas je spodnja starostna meja za ta poseg 35 let.

Manca Kraševec