Sram zaradi menstruacije? Čas je, da temu naredimo konec!

O menstruaciji te ne bi smelo biti sram govoriti, kaj šele, da bi se je bala. Poglej, zakaj.

Sram zaradi menstruacije? Čas je, da temu naredimo konec! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2017

Kot sociologinja in antropologinja si predstavljam moške v plemenski skupnosti, ko bi dobili menstruacijo.

Prva menstruacija bi zahtevala velik obred, sprejetje med odrasle. Moškega bi po obrazu namazali s krvjo, da bi vsi vedeli, da je zdaj menstrualen, odrasel, zmožen rojevanja novega življenja! Med menstruacijo bi moški imeli posebne privilegije, saj je to znamenje, da so plodni, zdravi, da lahko že naslednji mesec nosijo otroka.

Ker je menstruacija boleča, bi se jih najverjetneje streglo, saj bi ležali, počivali, si nabirali novih moči za podvige po menstruaciji in vsekakor bi bil največji podvig spočetje otroka. To je samo moja domišljija, a vseeno …

Vse vemo, da se menstruacije moški ne bi sramovali. Prav to pa delamo me ženske. Ne glede na to, kako je obisk tete s Krvavca nadležen, ni nekaj, kar bi morala skrivati.

Čas je, da se nehamo bati tedna vabe za morske pse. Sprejmimo ga, na glas to povejmo in iz tega naredimo nekaj, kar bo podarilo samozavest osnovi naše ženskosti. Imeti zmožnost podaljševanja človeške rase je položaj moči. Nehaj se torej sramovati in bati svojega telesa ter njegovih funkcij.

Ne dovoli ljudem, da te zaradi tega tlačijo – menstruacijo začni sprejemati kot svojo in pomagaj tudi drugim, da naredijo enako. Zakaj?

1. Ker mati (narava) ve, kaj je najboljše zate

Menstruacija je popolnoma naraven pojav, še več – je znak, da si zdrava.

Zakaj bi se je torej sramovala? Več kot polovica ljudi na tem svetu ima menstruacijo. Od kdaj je treba skrivati to, da si normalna, ali poslušati, da je to 'ogabno'?! Punca, svet je v tvojih rokah – menstruacija prispeva k podaljševanju človeške rase!

2. Ker stigma prinese neprijetne situacije

Težave v zvezi z menstruacijo deloma nastanejo, ker se ljudje o tej temi nočejo pogovarjati. Sploh v konservativni družbi je to tabu tema, a če bo menstruacija postala del odprtih pogovorov, se bo stigma zmanjšala.

“Tendence prikrivanja in tabu komuniciranja nam sporočajo, da je menstruacija sramotna,” pravi dr. Tanja Rihtaršič, višja predavateljica na Gea College, raziskovalka vpliva kulturnih in psiholoških dejavnikov na vedenje žensk v menstrualnem času.

Dodaja, pa da se menstruacije ne sramujejo vse ženske. “Ženske imajo lahko do menstruacije pozitiven ali negativen odnos. Tiste s pozitivnim odnosom do menstruacije se je ne sramujejo, ampak jo doživljajo kot nekaj normalnega.” Kar tudi je! Je naraven proces, ki je povezan z reprodukcijo in zaradi tega igra zelo pomembno vlogo pri reproduktivnem zdravju ter plodnosti.

Žal pa raziskave potrjujejo, da nas večina ne ve, v katerem dnevu menstrualnega ciklusa smo, torej ne vemo, kaj se dogaja znotraj naših teles in kdaj smo plodne.

Čeprav je na voljo ogromno informacij o reproduktivnem zdravju, veliko žensk te možnosti ne izkoristi in se ne pouči, ker jim v mladosti vcepijo, da je menstruacija ogabna in jo je treba skrivati.

Torej zadržek, ki ga ženske čutijo, ko je treba govoriti o menstruaciji, ni presenetljiv. Če začneš govoriti o svoji menstruaciji, začneš razblinjati avro molčanja, ki jo obkroža. Pogovori s prijateljicami in na družbenih medijih bodo pomagali pregnati tabu, ki obkroža to naravno telesno funkcijo.

3. Ker je zdravje seksi

Menstruacija je del brezhibnega biološkega sistema, ki je programiran delovati kot urica. Zato se na koncu 28-dnevnega cikla maternična obloga lušči in s tem pokaže, da ni nosečnosti.

To pomeni tudi, da je redna menstruacija načeloma znamenje, da je v sistemu vse v redu. Nenavadna zamuda, daljša krvavitev ali nepričakovani začetek so lahko znak, da je nekje prišlo do težave, ki zahteva profesionalno obravnavo. Na primer nenormalno močna krvavitev, neznosni krči in boleča prebava med menstruacijo so nekateri znaki endometrioze. Njena nerednost ali odsotnost pa sta lahko kazalnika sindroma policističnih jajčnikov (PCOS).

Toda če ne govorimo o tem, se vse težave z menstruacijo ali jajčniki pometejo pod preprogo. Vedi, da vsa odstopanja še ne pomenijo težav, lahko pa svoj cikel bereš kot statistiko o stanju v tvojem telesu.

4. Ker rožnati davek ni v redu

Plan, organizacija v Veliki Britaniji, ki skrbi za izboljševanje otroških pravic, pravi, da ima le 12 odstotkov punc in žensk na svetu dostop do sanitarnih izdelkov za menstruacijo. Nobena ženska se ne bi smela znajti v položaju, ko se mora zanašati na stare cunje in oblačila, da bi si pomagala med menstruacijo.

Ja, res je, v tej luči so tamponi, ki se vlečejo po tvoji torbici, videti kot diamanti. 

K sreči živimo v državi, v kateri vsaka ženska lahko najde vložke in tampone, primerne zanjo. 

“Pomembno je, da koža nožnice lahko diha, ker tako ni pogojev za rast bakterij in posledično vnetja zunanjega spolovila,” o izbiri vložkov svetuje dr. Tanja Rihtaršič. Opozori tudi na tabu glede spolnosti med menstruacijo: “Če si partnerja želita imeti spolne odnose med menstruacijo, za to ni nobenih ovir. Poskrbeti morata za zaščito pred nosečnostjo in prenosljivim spolnimi boleznimi.”

Če si torej želiš, se lahko ljubita tudi med menstruacijo. Izbira je tvoja.

Zdaj imaš vse razloge na svetu (dobesedno), da se ne sramuješ svoje menstruacije in da se pogovarjaš o njej! Čas je za spremembe. Če sama ne boš samozavestno spregovorila o tem, kdo bo? 

Po predlogi Anuradha Withanachchi priredila Petra Arula

Preberi še: 5 načinov za noro dober seks med menstruacijo

Priporočamo tudi: Torej, TO je razlog za neprijeten vonj (tam spodaj) med menstruacijo!