Spopadi se z grozno bolečino, ki krade spanje, poljube in nasmehe

Odgovori asist. dr. Andreje Kuliš, dr. dent. med., specialistke zobne protetike bodo morda rešili tvoje tegobe.

Spopadi se z grozno bolečino, ki krade spanje, poljube in nasmehe (foto: Eric Ray davidson, Shutterstock) Eric Ray davidson, Shutterstock
8. 3. 2012

Zakaj me včasih cel večer boli zob, potem pa bolečina preneha?

Po navadi gre za vnetje živca  zaradi globokega kariesa. Vzroki so lahko tudi drugje, sploh ne v zobu, in takrat se ne zdravi zob, temveč pravi vzrok. To je pomembno vedeti, ker se prepogosto zgodi, da se povsem zdravemu zobu vzame živec ali se ga celo izpuli, pa to sploh ne bi bilo treba.

Zakaj me zaskeli zob, ko jem sladoled ali kaj vročega?

Zobje, občutljivi za mraz in vročino, so po navadi zdravi, le skleninski plašč, ki jih ščiti, je po navadi ob dlesni prekratek. Take zobe zobozdravniki premažemo z različnimi premazi, ki pa so žal nezanesljivo učinkoviti. Na trg so pred kratkim poslali za zdaj edini učinkoviti preparat, ki sam po sebi ni drag, vendar je zaradi dražje tehnike nanosa njegova uporaba v cenovnem razredu bele zalivke.

Zakaj zob boli?

Ko je zobni živec okužen z bakterijami, ne boli. Bolijo stranski produkti bakterij, po navadi plin, ki s pritiskom na kost povzroči občutek bolečine. Če je nastajanje stranskih produktov in njihov odvoz iz telesa v ravnovesju, ne boli, čeprav je v kosti lahko že večji 'granulom'.

Besedilo: Petra Arula, fotografije: Eric Ray Davidson, shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri