Zlata vredni nasveti, ki bodo pregnali spomladansko utrujenost

Te je zimsko nespanje pripeljalo do tega, da bi pomlad kar prespala? Odpri oči in zacveti kot rožica!

Zlata vredni nasveti, ki bodo pregnali spomladansko utrujenost (foto: cosmo) cosmo
12. 5. 2015

Če te je zima izčrpala, namesto da bi te pripravila na aktivno pomlad, si v mrzlih mesecih verjetno nisi privoščila medvedjega spanca in gore svežih vitaminov.

''Če pozimi ne poskrbimo, da se obnovimo in okrepimo, spomladi nimamo pogona za cvetenje, gibanje. Počutimo se prazne, brez zalog,'' opozarja Savina Atai, inštruktorica joge obraza, in predlaga: ''Če te doleti spomladanska utrujenost, bolj od počitka pomaga nežna hoja na svežem zraku v objemu zelenja.''

narava

Zeleno barvo priporoča tudi Maša Bilobrk iz Zavoda naravno zdravje: “Poskrbi za čim bolj naravno prehrano. Sveža zelenjava, predvsem zelena listnata, je v tem času še posebno blagodejna.''

Zelena terapija

''Pojdi v naravo ter naberi regrat, čemaž, trpotec in druge užitne rastline ter si privošči skledo solate. Poskrbi za to, da bodo živila, ki jih uživaš, naravna, brez kemičnih dodatkov, najbolje iz ekološke pridelave. Tako telesa ne boš dodatno obremenjevala s škodljivimi snovmi, kar ti bo avtomatično dalo več energije,'' svetuje Maša.

Ne, nisi obsojena na zelenjavo, kuhano na vodi, in polnovreden riž. Pripravi si zdrave jedi, ki bodo prekipevale od dobrih vonjev in okusov.

Odlične lahke recepte najdeš TUKAJ!

Voda je tvoja prijateljica

''Pri spomladanski utrujenosti najpogosteje pozabimo na vodo, ki ima vlogo odstranjevalca in prečiščevalca celic, skrbi pa tudi za pravilno delovanje možganov,'' opozarja Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh. in avtorica knjige Zdravje je naša odločitev.

voda

Vedno, ko te bo zgrabila utrujenost (ali te bo napadel glavobol), spij kozarec vode. Če si bila le dehidrirana, bo to čisto dovolj, da se boš zelo kmalu počutila veliko bolje.

Živila, ki preganjajo spomladansko utrujenost

Marija Merljak je za Cosmo naštela najživila za spomladanske jedilnike – naredi seznam jedi, ki jih boš pripravila iz njih, in se vsak dan sprehodi (ali zapelji s kolesom) ponje na tržnico. Saj veš – bolj ko sta sadje in zelenjava sveža, več vitaminov in mineralov imata.

Za kosilo uživaj polnovredne rjave testenine, riž in kaše, za poobedek si privošči pomarančo. S tem bo raven tvoje energije dalj časa visoka in lažje se boš lotila športnih podvigov.

Dobre maščobe (ja, čeprav se približuje poletje, jih potrebuješ!) dobiš v avokadu, lanenih semenih, orehih, pistacijah, mandljih, lešnikih, rižu, soji in pšeničnih kalčkih ter polnovrednih žitih. Zelo pomembne so nenasičene maščobne kisline omega 3, ki so v skušah, sardinah, tunini in lososu.

Jedi iz soje preprečujejo izgubo energije zaradi hormonskega neravnovesja. Z energijo te bodo napolnili banane, leča, orehi in tunina, mandlji, divjačina ter polnomastno mleko in kruh iz polnovredne moke.

Zaščito telesu dajejo antioksidanti – regrat stoji na zmagovalni stopnički daleč pred vsemi drugimi, podobno pa delujejo tudi špinača iz kopriv, redkvica, mlada čebula, česen, čemaž in rabarbara ter gozdne jagode, robidnice, maline, borovnice in češnje.

maline

''Včasih izgubljamo energijo, ker uživamo preslano hrano in premalo jedi za odvajanje odvečne vode,'' opozarja Merljakova. Privošči si beluše, artičoke, zeleno, črno redkev, cikorijo, pastinak, krompir in peteršilj.

Pomlad izkoristi za čiščenje telesa s postom, posameznimi dnevi za razstrupljanje (npr. z beluši, grenivkami oz. sadežem ali zelenjavo, ki ga imaš rada), svetuje Birgit Gebauer-Sesterhenn, avtorica knjige Proč s strupi! (MK, 2008), ter dodaja, da je koristen tudi dan, ki ga nameniš sirotki. Priporoča čim več gibanja na svežem zraku pa tudi dneve, namenjene le razvajanju.

Da boš zjutraj lažje zapustila posteljo …

… in dan preživela sveža kot jutranja sapica

  • 1. Prevaraj svojo notranjo uro

Če budilko nastaviš za eno uro prej, je to lahko velik šok za tvoje telo, zato poskusi z majhnimi koraki: vsaka dva dneva uro nastavi le za deset minut bolj zgodaj in kmalu boš pridobila zlato jutranjo uro le zase (ali za vaju).

  • 2. Uživaj v jutru

Ne obremenjuj se s tem, kaj vse moraš narediti čez dan že tisti hip, ko bo zazvonila ura. Raje se osredotoči na naslednje pol ure in misli na to, kaj boš oblekla in kaj si boš pripravila za zajtrk.

  • 3. Vso kavico popij do 10. ure

Zgodaj se 'zadeni' s kofeinom. Učinek boš začutila do pol ure pozneje, vendar bo kofein ostal v tvojem telesu še vse popoldne. Popoldne pij le vodo, da bo do zasluženega počitka kava zapustila tvoje telo.

  • 4. Telovadi po službi

Tri do pet ur po telovadbi začne tvoja telesna temperatura upadati, kar je znak telesu, da je čas za spanje. Zato bo telovadba, ki se začne ob 17.30, tvoje telo pravočasno pripravila za počitek.

Preberi še: Tako se v enem mesecu znebiš mozoljev!

5 trikov proti spomladanski utrujenosti

Zaupala nam jih je Savina Atai ...

1. Dihanje s trebuhom je ena najmočnejših in najbolj učinkovitih tehnik obnove – dlani položi pod popek, ob vdihu trebuh nežno potisni čim bolj ven (čutiti moraš, da se dlani premaknejo), ob izdihu noter …

2. Masiraj ustne kotičke, s čimer boš dvignila energetske zaloge celega telesa.

3. Okrepila te bo masaža točke med prsmi (žleze odpornosti in imunskega sistema).

4. Položiti roke na jetra – dihaj s trebuhom in si predstavljaj, kako zelena svetloba vstopa v jetra in jih krepi, izdihni skozi usta …

5. Proti spomladanski utrujenosti si pomagaj z zeleno: jej zeleno hrano, temno zelene alge, gibaj se v zelenem okolju …

Privošči si sokove, ki ti ne bodo dovolili zatisniti oči

Vedno sveže si privošči pred študijem, izpiti, izčrpnimi sestanki in duhamornim pisanjem poročil. (Recepte proti utrujenosti nam je zaupala Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.)

  • Sok iz stebelne zelene, paradižnika in limone.
  • Sok iz zelene, paradižnika in paprike (lahko tudi limone).
  • Sok iz pomaranč, jabolk in korenja (lahko tudi limone).
  • Sok iz rdeče pese, jabolk in korenja (lahko tudi limone).
  • Sok iz korenja, jabolk in ingverja (lahko tudi limone).
  • Koktajl iz ohlajene kave, kokosovega likerja, sladke smetane in z malo rjavega sladkorja.

Napisala: Petra Arula

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Mariji Merljak, Savini Atai in Maši Bilobrk