Sorte grozdja, ki jih moraš poskusiti!

Poznamo veliko sort grozdja, ki so različno čvrste, okusne in sladke. Pa si vedela, da obstaja tudi grozdje brez koščic? A preden ga pričneš po tržnicah mrzlično iskati, naj še povemo, da gre - kadar je le mogoče - grozdne koščice tudi pojesti, saj vsebujejo veliko dobrih sestavin.

Ne bi poskusila še kakšne druge sorte? (foto: profimedia) profimedia
20. 9. 2014

Preveri naš ekstra grozdni izbor:

  • Kings ruby

Kdor ima rad tanko lupino, naj seže po tej aromatični sorti.

  • Muškat

Ohlapno raščena sorta, ki je zelo sladka in ima rahlo muškatno aromo.

  • Italia black

To čvrsto temno grozdje kar poka od dragocenih sestavin.

  • Thomson

Izvrstno grozdje iz Kalifornije. Hrustljavo, sočno, okusno.

Okusno in zdravo

  • Olje

Olje iz grozdnih koščic je prava dragocena najdba za tiste, ki si želijo privoščiti nekaj resnično dobrega. Najboljše je hladno stisnjeno. Vsebuje koncentrirane sestavine grozdja. Ker je izkoristek pri stiskanju le 40- do 50-odstoten, je olje nekoliko dražje.

  • Sadni kis

Doma narejen bo najbolje teknil. Najboljši recept za kis iz grozdja: 750 g sladkorja, cimetovo skorjo, 200 ml belega vina, 6 klinčkov, 2 lovorjeva lista in 500 ml kisa iz belega vina zavremo in pustimo, da se ohladi. 1,5 kg grozdja napolnimo v kozarce za vlaganje, polijemo z ohlajeno tekočino in za tri tedne postavimo na hladno. Če začne grozdje vreti, tekočino odlijemo, zavremo in jo spet zlijemo po sadju.

Za lepoto

Grozdje ni le slastno, ampak pomaga pregnati tudi nadležne kožne vdolbine na stegnih in težavnih območjih. Mešanica sadnih kislin, čreslovin in flavonoidov, ki se skrivajo v grozdju, je zelo učinkovita. Spodbuja mikrocirkulacijo v veznem tkivu. Rezultat je enkraten: potem ko so iz celic odplaknjene strupene snovi, postane koža bolj napeta in čista.

V olupku in koščicah grozdja so polifenoli, ki varujejo pred škodljivimi vplivi iz okolja in delujejo proti staranju kože.

In še to: pomaga tudi pri migrenah. Znanstveniki so ugotovili, da lahko močne napade zmanjšamo, če jemo grozdje, čezenj pa nato spijemo kozarec mineralne vode. Bolečin, zatemnjenih prostorov in tablet bo tako konec.