Zaščitni faktor od A do Ž

Morje, sonce in opekline. Zaradi vse močnejšega sonca so vse pogostejše, z opečeno kožo pa se večina sreča prav vsako leto, kljub opozorilom o nevarnosti pretiranega in nezaščitenega sončenja.

30. 5. 2014

Ne bomo preveč žugali s prstom, ampak ti bomo dali nekaj informacij in nasvetov o zaščiti pred sončnimi žarki. UVB žarki poškodujejo DNK v tvojih celicah, kar povzroča da propadejo in lahko celo mutirajo, reakcija se kaže tako, da koža pordi, oteče, se izsuši in je občutljiva na dotik ter se nato prične luščiti. Opečenost kože se razlikuje glede na geografsko lego, saj je sonce močnejše na južnem polu kot severnem, glede na pigment (četudi si rjava in tvoja koža ne pordi, moraš uporabljati zaščito!), sončne kreme in nanosa, časa nanosa zaščite prosti soncu, vplivajo pa lahko tudi nekatera zdravila.

Številke so pomembne

Zaščitne kreme in izdelki naj imajo zaščitni faktor 15 ali več, vse ki so nižje ne omogočajo prave zaščite. Mit, da je ZF 50 enakovreden ZF 25 ali 30 je povsem napačen. Prav tako ne drži, da bi morali z zaščitno kremo uporabljati le na plaži, ampak bi jo po besedah Paule Begoun, avtorice številnih knjižnih uspešnic in ustanoviteljice linije kozmetičnih izdelkov Paula's Choice, morali uporabljati vedno in povsod, saj nas sončni žarki tudi ujamejo povsod, v mestu, na sprehodu ... Močno zagovarja uporabo izdelkov z zaščitnim faktorjem in pravi, da je sonce največji sovražnik kože in ne kemične sestavine. Opozarja da med sončnimi dnevi povsem zanemarimo zaščito rok in dekolteja, zato je ta v primerjavi z obrazom hitreje starikava in so sončne pege veliko bolj poudarjene.

Klasifikacija tipov kože

TIP KOŽE BARVA POLTI REAKCIJA NA SONCE
Tip 1 Bleda bela polt Vedno opekline, brez porjavelosti
Tip 2 Bela polt Skoraj vedno opekline, minimalna porjavelost
Tip 3 Bela polt Majhne opekline, hitra porjavelost
Tip 4 Svetlo rjava ali olivna polt Majhne opekline, hitra porjavelost
Tip 5 Rjava polt Redko opekline, hitra in temna porjavelost
Tip 6 Temna polt Redko opekline, vedno porjavelost, temen pigment

Da tvoja koža ne bo dobila tistega nenavadnega vonja po skurjenem, obvezno upoštevaj:

  • sončne kreme menjaj vsako leto (zavrzi vse stare embalaže, saj ne zagotovaljajo optimalne zaščite)
  • ne pozabi na nart na nogi, in nog ne zakopavaj v pesek, saj ta odstrani zaščitno kremo
  • vsaki dve uri poskrbi za nov nanos zaščitne kreme (vodoodporna krema ne nudi zaščite za cel dan!)
  • olja, ki lahko povečajo občutljivost na sonce: olje sivke, rožmarinovo olje, olje sandalovine, citrusna olja, AHA (salicina kislina), rastline iz družine Umbelliferae (peteršilj, korenček, angelika, in Centella asiatica).
  • opekline ne smeš predolgo hladiti v vodi, saj to zavira celjenje
  • kožo namaži z lahko vlažilno kremo, nikakor ne z bogatimi kremami in olji