So učinkovitejše protibolečinske tablete ali akupunktura?

V začetku letošnjega leta je na to temo potekala nadvse zanimiva klinična študija, ki jo je vodil profesor medicine Ted Kaptchuk, izsledki te študije pa so presenetili udeležence, raziskovalce in svet medicine!

So učinkovitejše protibolečinske tablete ali akupunktura? (foto: shutterstock) shutterstock
22. 4. 2013

Že dva tedna po pričetku Kaptchukove klinične raziskave novih zdravil, je okoli tretjina od 270tih v študijo vključenih pacientov tožilo nad groznimi stranskimi učinki.

Novi tretmaji za stare bolečine

Vsi v študijo vključeni pacienti so upali, da jim bodo novi tretmaji pomagali premagati hude bolečine v rokah, naj si bo komolcih, zapestju ali ramenu.

Vsi ti kronično trpeči posamezniki so bili razdeljeni v dve skupini: prvim so predpisali uživanje protibolečinskih tablet, drugo polovico pa zdravili z akupunkturnimi tretmaji.

Kmalu po začetku zdravljenj so se tako iz prve kot iz druge skupine pričeli serijsko pritoževati, da se je njihovo stanje tako poslabšalo, da zdaj ne morejo niti vstati iz postelje. Tiste, ki so jemali protibolečinske tablete, so mučile slabosti, one, ki so bili podvrženi akupunkturi, pa so tožili nad zatekanjem in rdečico na mestih akupunkturnega tretmaja.

"Stranski učinki so bili zares neverjetni," je po končani študiji poročal Kaptchuk in potrdil, da so bile vse te neprijetnosti povsem v skladu s svarili, o katerih so z udeleženci odkrito spregovorili še pred pričetkom raziskave.

Večini so tretmaji zelo pomagali

A kar je pri vsem skupaj morda še najbolj presenetljivo, je dejstvo, da je večina preostalih (torej dve tretjini udeležencev) poročala o izboljšanju zdravstvenega stanja, pri čemer so o znantno pozitivnejših učinkih poročali v skupini z akupunkturnimi tretmaji.

In naj na tem mestu kar takoj poudarimo:

  • izsledki te raziskave nikakor NE potrjujejo dejstva, da bi bila akupunktura bolj učinkovita od protibolečinskih tablet. Tega ni doslej dokazal še NIHČE, še manj pa naj bi to dokazala omenjena Kaptchukova študija.

Tableti, ki so jih uživali udeleženci raziskave, so bili zgolj placebo sladkorčki, 'akupunkturne' igle pa so bile zgolj lažne igle (ki so se ob pritisku na kožo zložile same vase in torej nikoli niso predrle povrhnjice).

Dotična študija skratka nikakor ni bila primerjalna študija dveh konkretnih tretmajev, temveč je bila zgolj študija dveh placebo tretmajev (s še kako izjemnimi placebo in nocebo učinki).

Presenečena?

Več o tej izjemno zanimivi študiji si lahko prebereš na speltni povezavi harvardmagazine.com: The Placebo Phenomenon!