So presnojedci bolj zdravi od vsejedcev?

Že kar samoumevno se zdi, da bi morala biti sveža, surova zelenjava prehransko bogatejša in v vseh pogledih vrednejša od njene kuhane ali  drugače obdelane različice. Pa je temu res vedno tako? Je kuhanje 'umor'?

So presnojedci bolj zdravi od vsejedcev? (foto: shutterstock) shutterstock
21. 8. 2012

Uživanje sveže, surove in ekološke hrane razbremenjuje naš prebavni sistem.

Papaja, avokado, neolupljen kivi, mango, ananas, fermentirana hrana (kisla repa/zelje, nepasterizirana kefir in jogurt), česen, čebula, oreščki, semena in nenazadnje kalčki. Vsa našteta živila vsebujejo obilje encimov, da vitaminov, mineralov ter ostalih koristnih snovi niti ne omenjamo.

Kaj pa, če taista živila skuhamo?

"Tudi kuhana hrana ima svoje prednosti – verjemite mi na besedo!" je v svojem blogu Surova ali kuhana zelenjava? prepričano zapisal Mario Sambolec, prehranski strokovnjak in trener fitnesa.

Ni vse črno in ni vse belo!

Ko govorim o prehrani v splošnem, poudarjam, da se je treba ogibati ignorantskim, neutemeljenim, ter ozkoglednim stališčem, saj zna mogočen, pogosto še ne v celoti razumljen vpliv hrane na naše telo, vsakič presenetiti. Dojeti to je težje, kot svoja prepričanja enostavno strniti na točko: kuhana hrana je mrtva, recimo. Take splošne vzklike izven konteksta je pripisati pokvarjenemu delu sistema, kateremu enotno rečemo zdrava hrana.

"'Surovi' entuziasti so člen vegansko/vegetarijanske verige že od nekdaj. Njihova sveta zapoved narekuje, da so encimi v surovi hrani 'živi', zatorej aktivni, v kuhani pa denaturirani in s tem neaktivni. Ok, nedvomno je nekaj na tem, a vseeno se mi poraja vprašanje: ja in? Po takem prepričanju bi morala biti vsa hrana užita surova, v želji, da bi se izognili uničenju, za prebavo tako dragocenih encimov. Saj razumem in se tudi strinjam - surova hrana je super okusna ter nedvomno zdrava - a kaj to pomeni za vse moje gastrointestinalne prebavne encime, katere že od pamtiveka izločajo različne žleze človeka? Še več, v nas naj bi obstajalo vsaj 11 polipeptidnih prebavnih hormonov, ki po naravni poti upravljajo izločanje encimov," je bil ponovno brez dlake na jeziku Mario Sambolec in dodaja:

"Posameznik, ki uživa surovo hrano, se mi ne zdi boljšega zdravja zaradi neimenovane višje sile življenja, ki jo živila posredujejo v svoji, zgolj surovi obliki, temveč zato, ker poje veliko zelenjave, sadja, oreščkov in semen. Ni sladkorja, ni predelane hrane, skratka - ni antihrane, kot pravimo skupku industrijskih umetnin."

Več o dilemi Surovo ali kuhano?, ki med drugim postreže tudi z dejstvi in dokazi o hrani, od katere imamo več dobrega in je torej neprimerno bolj zdrava ravno kuhana, pa si preberi na blogosferi Maria Sambolca.