Slovenkam se ne mudi zanositi!

Nosečnost je naraven proces, ki v ženskem telesu sproži številne spremembe. Ključnega pomena ob zanositvi je podatek o času spočetja, hkrati pa tudi sama priprava na nosečnost.

1. 3. 2012 | Promocijsko sporočilo

Clearblue je v ta namen lansiral nov test za ugotavljanje nosečnosti Clearblue Digital z indikatorjem zanositve, ob lansiranju pa v Sloveniji še izvedel raziskavo o nosečnosti.

Ena izmed glavnih ugotovitev raziskave je, da kar tri petine anketiranih Slovenk med 20 in 40 letom o nosečnosti še ne razmišlja ter večinoma uporablja zaščito.

Datum spočetja je pomemben

Zdrava nosečnost se prične s trenutkom spočetja, ko se žensko telo prične spreminjati s sunkovito hitrostjo in prilagajati potrebam razvoja zarodka.

Čas nosečnosti je razdeljen na tri obdobja, imenovana trimesečja, celotna nosečnost pa običajno traja 40 tednov oziroma 9 mesecev. Ženska o datumu spočetja velikokrat le ugiba, s pomočjo novega testa za ugotavljanje nosečnosti Clearblue Digital z indikatorjem zanositve pa lahko poleg informacije o nosečnosti izve tudi, koliko časa je že noseča. Clearblue urinski test z več kot 99-odstotno zanesljivostjo v enem koraku ugotovi nosečnost, hkrati pa je enostaven za uporabo in daje nedvoumne ter jasne rezultate.

"Lahko priznam, da sem kar hitro ugotovila, da sem noseča. Vseeno sva se skupaj z možem odpravila v lekarno in kupila Clearblue test za ugotavljanje nosečnosti. Takoj je pokazal želeni plus, kar naju je izjemno razveselilo, novico pa sva takoj delila tudi s starši. Nosečnost je bila na začetku malce težja zaradi slabosti, po tem obdobju pa lahko rečem, da je bil to najlepši čas mojega življenja!" je o svoji nosečnosti povedala znana slovenska pevka in mlada mamica Nuška Drašček.

Ženske se na nosečnost odzivajo zelo različno.

Večini nosečnost predstavlja najbolj vznemirljivi čas življenja, povsem normalno pa je, da žensko prevzame tudi skrb, ali vse poteka v najlepšem redu.

"Ko se odločamo za starševstvo, je pomembno, da smo na to poslanstvo telesno in čustveno pripravljeni. To je pomembno za oba partnerja. Priporoča se zdrav način življenja z zdravo prehrano in primernim vnosom tekočin. Ženskam se priporoča tudi zmerna telesno aktivnost, če je le možno na svežem zraku, ter izogibanje kajenju, prekomernemu pitju alkoholnih pijač in drogam," je povedala mag. Uršula Reš Muravec, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.

"Nosečnicam priporočamo dodatno jemanje folne kisline, izogibanje stresnim situacijam in dovolj časa za počitek. Pomembno pa je, da ta redno hodi na ginekološke preglede in opravi vse potrebne preiskave."

Izsledki raziskave, izvedene pod okriljem Clearblue v februarju 2012, kažejo, da tri petine anketiranih Slovenk med starostjo 20 in 40 let ne razmišlja o nosečnosti in uporablja zaščito.

Petina anketirank načrtuje nosečnost, ena petina pa zaščite ne uporablja, kljub temu, da ne načrtuje nosečnosti.

Raziskava je pokazala tudi, da:

  • tri četrtine vprašanih žensk pozna točen datum zadnje menstruacije, 90% jih ve kdaj so imele nazadnje spolne odnose;
  • večini vprašanih se v prvih tednih po zanositvi zdi pomembno prenehanje uživanja alkohola, prenehanje kajenja, obisk pri zdravniku in pričetek jemanja folne kisline;
  • večina  vprašanih bi izračun o dolžini nosečnosti prepustila ginekologu;
  • točen datum zanositve je vprašanim ženskam pomemben predvsem zato, da bi lahko dobro skrbele za zdravje svojega otroka, več kot tretjina anketirank pa si želi izvedeti točen datum zanositve, da bi lahko pričele z načrtovanjem svojega porodniškega dopusta;
  • več kot 90 % žensk bi novico o zanositvi partnerju sporočile takoj, medtem ko bi ostalim (družini in prijateljem) novico sporočile kasneje.