Slovenci pijemo dobre jabolčne sokove

Raziskava prehrambnih navad Slovencev je pokazala, da imamo zelo radi jabolka, zato so pri ZPS v reviji VIP objavili test 12 vzorcev jabolčnih sokov domačih in tujih proizvajalcev.

15. 3. 2011

Med njimi je bilo 7 vzorcev sokov proizvedenih iz sveže stisnjenih jabolk in 5 vzorcev sokov proizvedenih iz zgoščenega jabolčnega soka. Na testu so preverili deklaracije, vsebnost vitamina C, količino topne suhe snovi, morebitno prisotnost mikotoksina patulina in senzorične lastnosti jabolčnih sokov.

Pri preverjanju deklaracij so ugotovili nepravilnosti pri dveh jabolčnih sokovih, in sicer pri soku 'Marque Repere, Pur jus de pomme' in pri soku 'Andros, Pommes Pressees', dekleracije na ostalih sokovih pa so ustrezale zakonsko določenim standardom.

Srednje bogato z vitaminom C

Trije vzorci (Andros - Pommes Pressees, Happy day Rauch in Apple juice) vsi narejeni iz sveže stisnjenih jabolk in z dodanim vitaminom C, so vsebovali bistveno več omenjenega vitamina kot drugi vzorci. Ker pa je dodani vitamin C verjetno sintetičen, so ti vzorci za vsebnost vitamina C dobili le oceno dobro. Pri ostalih vzorcih je bila vsebnost vitamina C zelo nizka, zato so bili slabše ocenjeni. Noben od vzorcev ni vseboval mikotoksina patulina.

Izrazit okus po jabolkih

Senzorične lastnosti testiranih jabolčnih sokov je ocenila strokovna komisija. Rezultati preizkusa so pokazali, da Slovenci na splošno pijemo (zelo) dobre jabolčne sokove, saj je kar 6 vzorcev prejelo najvišjo testno oceno. Med njimi s senzoričnimi lastnostmi izstopa 'Apple juice, direkt gepresst' iz Hoferja. Tudi ostali vzorci so se dobro odrezali, sicer pa so imeli jabolčni sokovi iz sveže stisnjenih jabolk nekoliko bolje izražene senzorične lastnosti kot jabolčni sokovi proizvedeni iz zgoščenega jabolčnega soka.

Cena ni nujno pokazatelj kakovosti

Dr. Tanja Pajk Žontar, strokovnjakinja za prehrano iz ZPS je povedala:

"Cene sokov iz zgoščenega jabolčnega soka so se gibale od 0,69 do 1,25 evra/l. Med njimi je prvo mesto zasedel jabolčni sok Fructal, ki je bil najdražji. Cene jabolčnih sokov iz sveže stisnjenih jabolk pa so bile od 0,99 do 2,88 evra/l. V omenjeni kategoriji sta bila najdražja sokova iz ekološke pridelave, oba proizvedena iz jabolk topaz (Spar Premium in Repovž). Zmagovalec je Apple juice (Hofer), ki je v tej kategoriji tudi najcenejši. Ponovno se je torej izkazalo, da cena pri prehranskih izdelkih ni vedno pokazatelj kakovosti. Jabolčnega soka ne smemo zamenjati z jabolčnim nektarjem. Jabolčni sok je sadni sok, ki je narejen le iz sadja in mu ni nič dodano. Jabolčni nektar pa ima najmanj 50% jabolčnega soka (sadnega deleža) in druge dodatke, kot so voda, sladkor, kisline in druge dovoljene dodatke. Nas pa veseli, da so rezultati testa pokazali, da Slovenci na splošno pijemo dobre jabolčne sokove."

Več na www.zps.si