Skrivnosti tvojih poskokic

Dobro se primi za naramnice svojega modrčka – razkrivamo ti, kaj je normalno in kaj ni.

29. 5. 2008

Če si podobna večini punc, imaš ljubezensko/sovražno razmerje s svojim oprsjem. Sovraštvo pride na vrsto, ko se tvojim joškicam zmeša – ko te srbijo ob najbolj neprimernih priložnostih ali se ti ‘prižgejo lučke’. Te okoliščine te spravijo v zadrego ali še huje, povzročijo ti skrbi, saj ne veš, ali si res zdrava.

Če ti ta opis dobro pristaja, nisi sama. Ko smo na Cosmu spraševali bralke, ali imajo kakšne težave z dojkami, ki bi jih rade rešile, smo bili preplavljeni s pošto. Preberi si najpogostejše klice na pomoč, ki smo jih obravnavali, plus odgovore A, B, C in dvojni D, kako se spoprijeti s težavami.

>

>

Še skozi oblačila je očitno, da sta moji dojki različnih velikosti.”

Nobena nima popolnoma enakega para (tudi tvoji očesi in roki nista enaki), majhno število žensk pa ima vidno neenake prsi. To težavo lahko odpraviš tako, da kupiš modrček, ki ustreza velikos­ti večje dojke, drugo košarico pa podložiš s penasto blazinico ali silikonskim podložkom.

Trajnejša rešitev (ki pa ima večjo ceno in morebitne brazgotine kot posledico) je estetska kirurgija. Lahko si zmanjšaš večjo dojko, vstaviš vsadek v manjšo ali narediš kombinacijo obojega. Ali pa si popestriš življenje, tako kot je pestra oblika tvojega telesa – tvoj dragi sicer razlike najbrž sploh ne bo opazil, saj so moški nori na prsi, in ne na njihove pomanjkljivosti, lahko pa si vajine igrice popestrita prav zaradi razlik.

Včasih me prsi neznansko zasrbijo in se moram popraskati – celo na javnem mestu.”

Po prhanju na debelo namaži svoj parček z losjonom. To bo tvojo kožo ohranilo vlažno, ker zmanjšuje napade srbenja zaradi suhe kože. Potem poišči perilo, ki odvaja vlago in je narejeno iz mikrovlaken, ki dihajo in posledično manj dražijo.

Srbenje plus rdečica je lahko znak alergije. Če to opaziš, si pomagaj s kortizonsko kremo in potem zamenjaj znamko pralnega praška in mila, da boš videla, ali je razlika. Če opaziš eno območje rdeče kože, ki se lušči, imaš lahko glivično infekcijo. Uporabi kremo proti glivicam, ki se dobi brez recepta, da jih boš uničila.

Če se luskasta ranica pojavi na bradavici in se noče zaceliti, obišči zdravnika. To je lahko znak redke vrste raka dojke.

Moje prsi so popolnoma povešene in mehke.

”Ker ima toliko žensk modrčke, ki kljubujejo gravitaciji, in vsadke, ki segajo vse do brade, lahko hitro pozabimo, da je normalno, da so prsi mehke in visijo. Toda če so tvoje posebno ohlapne, to verjetno pomeni, da imaš veliko več mastnega kot žleznega tkiva, ki pomaga ohranjati čvrstost.

Še en vzrok: kite, ki podpirajo tvoj parček, so se morda raztegnile, podobno kot staro perilo. Drugi povzročitelji povešenosti vključujejo dojenje in izgubo teže. Tudi tek brez pravilne podpore se lahko konča s povešenostjo (in bolečinami, ko tvoje joškice med vadbo poskakujejo po svoje).

Ker je povešenost normalna, je ne moremo kar tako preprečiti. Če boš nosila modrček z nastavljivimi naramnicami in (če imaš vsaj košarico B) žično konstrukcijo, bo olajšal kitam pretirano breme. Ko telovadiš, obleci športni modrček s posebno oblikovanimi košaricami, da boš preprečila poskakovanje.

Še boljša rešitev: namesto na to, kako povešene so tvoje prsi, se osredotoči na to, kako seksi se počutiš zaradi njih. Nosi ultra vroče ‘push-up’ modrčke in v postelji uživaj v položajih, ki omogočajo tvojemu moškemu, da draži tvoj parček, ko si raztegnjena na postelji, od zadaj ali ob žličkanju. A verjemi, tudi poskakovanje mu bo neskončno všeč!

Moje prsi so smešne oblike – kot stožci.”

Tako kot obraz in telo so tudi vsake dojke popolnoma drugačne od drugih in prav ničesar ne moreš narediti, da bi jih za vedno spremenila.

Toda lahko spremeniš njihov videz, tako da kupiš pravi modrček. Rahlo podložen ori­sovalni modrček, ki preoblikuje prsi, tako da jih dviguje ali ustvarja črto med tvojima ‘stožcema’, lahko skrije katerokoli težavo z obliko, zaradi katere se ne počutiš dobro.

Za koničaste dojke poskusi različice modrčkov, ki imajo posebno oblikovane košarice, ki bodo pomagale, da bo tvoj parček bolj okrogle

oblike.

Garderobne motnje

Prsi in oblačila niso vedno najbolj ubran par. Pomagaj jim, da se bodo bolje razumeli.

Padajo ti ven iz nizko rezanih majic.

Morda so košarice preveč plitve, da ne obvladajo tvojih punc, ali pa elastika ni dovolj močna in zaradi tega spleza gor na hrbtu ter povzroči, da se košarice znižajo in prsi priletijo na svobodo. Prodajalke v trgovini s perilom so po navadi prave mojstrice v presoji, kakšen model je najboljši zate, zato le poskusi predlagano vrsto modrca.

Bradavičke ti stojijo pokonci.

Skrij jih (če želiš) v rahlo podloženem modrčku, ki prikriva erekcijo bradavic. Lahko preizkusiš tudi različne pokrovčke, ki jih dobiš v trgovinah s spodnjim perilom, našli smo jih tudi v H&M, seksi različice pa v trgovini z erotičnim perilom. Nekatere prilepiš na svoje lučke in jih ‘zatemniš’, druge le natančno vstaviš v modrček.

Prsi ti odpenjajo gumbe na bluzah.

Morda so tvoje prsi neproporcionalno večje kot tvoje telo in so ti zato oblačila, ki so prave velikosti za telo, premajhna za tvoje bohotne zaklade. Če je tako, bluze na zapenjanje verjetno niso najboljša izbira zate. Če jih že moraš nositi, jih prilepi znotraj z obojestranskim lepilnim trakom, in vse bo ostalo na svojem mestu.

“Sovražim biti gola zgoraj pred svojim moškim – imam strije.”

Strije so tanke rdečkaste ali bele proge, ki se pogosto pojavijo, ko je koža na tvojem parčku raztegnjena zaradi hitre rasti v puberteti, med nosečnostjo ali ko se zrediš. Večina žensk jih ima, koliko bodo očitne, pa je odvisno od raztegljivosti tvoje kože in genetike. Slaba novica: nikoli ne izginejo, čeprav naj bi dnevna uporaba kreme proti strijam zmanjšala rdečo barvo novih strij. Na srečo bodo čez leta zbledele in postale podobne barve, kot je tvoja koža.

Ne skrbi preveč, da jih bo tvoj moški opazil. Moški niso ravno znani po tem, da opažajo podrobnosti. Ko slečeš zgornji del, se bodo njegove oči razprle zaradi bližnjega srečanja s tvojim oprsjem … in ne zaradi tankih črtic, porisanih po tvoji koži – teh še opazil ne bo.

Moje prsi so na otip tako gručaste, da me spopade srh, ko se jih moj moški dotakne.”

Vse prsi so vsaj malce gručaste. To je bolj poudarjeno pred menstruacijo, predvsem če imaš fibrocistično bolezen prsi, stanje, ki povzroča, da ti dojke otekajo, da so občutljive za dotik in te bolijo.

Kofein povzroča, da zadržuješ tekočino, zato boš imela manj težav z otekanjem, če se boš pred menstruacijo odrekla kavi. Prav tako pazi na vnos soli: natrij povzroči, da telo zadržuje vodo. Toda če opaziš grudico na določenem mestu, ki se ne spreminja z menstruacijo, pojdi h ginekologu. Redko je, toda lahko je znak raka dojke.

Skrbi me, da je moja areola okrog prsne bradavice prevelika in pretemna.”

Areoli sta kot tarči – temnejši področji kože, ki obkrožata tvoje bradavice. Prav tako kot velikost in oblika prsi je njun videz zelo različen od posameznice do posameznice. Lahko so majhne kot kovanci ali široke kot podstavek za kozarec.

Nekatere so rožnate, nekatere rjave in nekatere skoraj črne. Temnejša ko je tvoja koža, temnejše bodo tvoje areole. Hormoni jih v nosečnosti potemnijo in takšne lahko ostanejo tudi dolgo potem, ko boš rodila.

Če si negotova glede njihove velikosti, obstaja estetska operacija, ki jih lahko zmanjša, toda ne brez brazgotin in možnih težav pri dojenju. Toda namesto da spre­minjaš velikost areol, bi bilo bolje, da prilagodiš svoj odnos do telesa. Resnica je, da so večini moških areole vsake oblike in velikosti seksi.

Petra Kocjančič