Včasih se zunanji del rumenjaka obarva sivo ali zeleno. Je takšno jajce nevarno pojesti? Preveri. 👇
Morda ne maraš tekočega rumenjaka, zato jajce vedno pustiš vreti minuto dlje. Rezultat? Trdo kuhano jajce, seveda, vendar z zeleno ali sivo-zeleno obrobo na rumenjaku. Ne izgleda mamljivo in celo nekoliko nezdravo. Ali je res?
Najprej preverimo, kako dolgo kuhati jajce, da dobiš konsistenco, ki jo želiš:
5 minut: kuhan beljak in tekoč rumenjak – popoln za pomakanje
6 minut: nekoliko manj tekoč rumenjak
7 minut: skoraj strjen rumenjak – rahlo lepljiv
8 minut: kuhano jajce
10 minut: klasično trdo kuhinjo jajce – vendar ne suho in kredasto.
Jajce, ki ga boš kuhala, naj bo vedno sobne temperature, tako je manj verjetnosti, da bo počilo, še pišejo na strani BBC food.
Sploh veš, kakšen MED ješ? TAKO prepoznaš ponarejenega (zelooo enostavno)
Kaj narediti, če se rumenjak obarva?
Brez skrbi si ga privošči. Barva rumenjaka se spremeni zaradi kemične reakcije, ki vključuje žveplo iz jajčnega beljaka in železo iz jajčnega rumenjaka.
Gre torej za železo v rumenjaku, ki se ob dolgem kuhanju poveže z žveplom iz beljaka in tako se na zunanji strani rumenjaka tvori železov sulfid, ki ima zelen odtenek.
Kot še pišejo na strani Univerze Nebraska Lincoln, obarvanje običajno povzroči prekuhavanje, lahko pa tudi visoka vsebnost železa v vodi za kuhanje.
Takšno jajce lahko torej brez skrbi poješ.
Če te izgled moti, pa se izogibaj prekuhavanju. Po devetih do desetih minutah je bilo jajce zagotovo dovolj dolgo v loncu.
Prav tako jajca po kuhanju hitro ohladi, najbolje v ledeni kopeli, da se ne bodo še naprej kuhala v lupini.
Preberi več na Aktivni.si
Velika noč: Fantastična orehova potica BREZ peke (po receptu naše urednice)
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi