Sijati od zdravja

'Lepi od znotraj žarimo tudi navzven', prav stara modrost. Na to nedvomno vpliva seveda tudi vse tisto, kar zaužijemo.

8. 10. 2013 | Promocijsko sporočilo

Med osnovnimi živili, ki jih potrebuje naše telo za uravnotežen in zdrav razvoj, naj ne bi manjkali niti mleko in mlečni izdelki.

Mleko je zakladnica hranil, ki izgrajujejo in obnavljajo človeški organizem, mu dajejo energijo in uravnavajo njegove funkcije. Sodijo med osnovne skupine živil, ki naj bi jih ljudje uživali vsak dan.

Znanstvene raziskave še vedno potrjujejo, da mleko vsebuje esencialne (nujno potrebne) aminokisline (te so del beljakovin), esencialne maščobne kisline (te so del različnih vrst maščobe), nepogrešljiva kalcij in magnezij v najboljši obliki za presnovo, pa tudi fosfor, kalij, vitamine A, D in še druge sestavine, ki so potrebne za uravnoteženo rast, razvoj in delovanje človeškega telesa. Kot tako je mleko zlasti pomemben vir visoko vrednih mlečnih beljakovin in kalcija, saj v litru mleka najdemo toliko beljakovin kot v štirih kokošjih jajcih, s kozarcem (250 ml) mleka ali jogurta pa zadostimo skoraj polovici dnevnih potreb po kalciju.

Probiotični izdelki

Med mlečnimi izdelki, zlasti fermentiranimi (jogurt, kislo mleko, kefir, napitki) je vse več takšnih, ki so jim dodane probiotične kulture.

V zdravilne in blagodejne učinke mleka je verjela tudi Kleopatra, ki si je rada privoščila mlečne kopeli.

Da mleko pomaga ohraniti lepšo in bolj zdravo kožo, so verjele tudi ženske v slovenskih Brdih, ki so si s pinjencem umivale obraz. Pinjenec je mlečna tekočina, ki ostane po stepanju smetane v maslo. Nekoč so ga uporabljali za preganjanje žeje in za pripravo nekaterih jedi.

  • Kdor mleko pije od zdravja sije.

V Mercatorju so k ponudbi Iz domačih krajev dodali tudi ponudbo 100 % mleka in mlečnih izdelkov  iz takega mleka. Izdelke lahko kupci najdejo na posebej označenih policah v Mercatorjevih  trgovinah, kjer nudijo bogato izbiro mleka in mlečnih izdelkov domačih proizvajalcev.

Več na www.mercator.si