Si vedela, da je TA zelenjava najbolj redilna? + ideja, s katero jedjo jo lahko nadomestiš 👍

Če želiš izgubiti nekaj kilogramov, se tej zelenjavi izogni v širokem loku! 🤯

Si vedela, da je TA zelenjava najbolj redilna? + ideja, s katero jedjo jo lahko nadomestiš 👍 (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2022

Uživanje več zelenjave je pogosto glavno vodilo vsake diete in uravnoteženega prehranskega načrta, kar pa ne pomeni, da je vsaka vrsta enako dobra in zaželena. Nekatera zelenjava ima namreč tako vzisok glikemični indeks, da se ji je - vsaj, če želiš izgubiti nekaj kilogramov - bolje izogniti.  

Jamie Oliver je kar 12 kg izgubil BREZ diete in ekstremnega športanja (+njegov TOČEN recept)

Raziskava znanstvenikov, v kateri so več kot dvajset let spremljala več kot 130.000 ljudi, je namreč pokazala, da so na splošno največ shujšali tisti, ki so uživali največ sadja in zelenjave.

Največ kilogramov so izgubili tisti, ki so pogosto uživali jagodičevje, jabolka, hruške, izdelke na osnovi soje in listnato zelenjavo.

Za razliko od teh koristnih živil je bilo ugotovljeno, da je škrobna zelenjava, kot so krompir, koruza in grah, povezana tudi s povečanjem telesne mase, najverjetneje zaradi visokega glikemičnega indeksa.

Hrana z visokim glikemičnim indeksom namreč rado dvigne raven sladkorja v krvi in ​​spodbudi občutek lakote.

Najslabše pa se je izkazala ...

... pazi to, koruza! Vsi tisti, ki so povečali uživanje koruze, so se že po dveh letih navadno zredili za 0,9 kilograma. Tisti, ki so jedli zelenjavo, bogato z vlakninami, kot je fižol, so sčasoma pogosteje shujšali.

Pred vsako spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetuj z zdravnikom.

6-dnevna dieta, ki odpravlja NAPIHNJENOST in očisti jetra (+ jedilnik, po katerem NE boš lačna)

Fotografije: Profimedia

Preberite več na Elle.si