Si na dieti, vendar NIKAKOR ne moreš izgubiti kilogramov? Razlog se lahko skriva TUKAJ

Pravilno jeste, pogosto telovadite, pa se vam še vedno zdi, da se vas ta trmasta teža kar oklepa? Ne glede na to, kdo ste in kakšne so vaše okoliščine, je velika verjetnost, da vzrok tiči v naslednjih 7 stvareh.

Si na dieti, vendar NIKAKOR ne moreš izgubiti kilogramov? Razlog se lahko skriva TUKAJ (foto: Profimedia) Profimedia
17. 4. 2019

Celovito zdravje je življenjski stil in izguba telesne teže nastopi, ko se nehate obremenjevati s tehtnico, poiščete aktivnost, v kateri uživate, hrano pa začnete dojemati kot gorivo in ne kot nekaj, kar bo potešilo vaša čustva in vam zapolnilo čas.

TO je 7 razlogov, zakaj morda ne morete skuhjšati:

Uživate napačno prehrano

Če ne izgubljate telesne teže, morate razloge najprej poiskati v kuhinji. Nekateri ljudje vso energijo usmerijo v kurjenje kalorij in sploh ne pomislijo na to, kaj vnašajo vase. Prehrana predstavlja kar 80 % bitke.

Ob dnevih, ko trenirate za moč ali izvajate težavnejše treninge, pojejte večino škrobnatih ogljikovih hidratov (denimo krompir, rjavi riž, semena),
ob dnevih, ko boste počivali in izvajali lažjo karido vadbo, pa se držite beljakovin in zelenjave.

Izogibajte se dodatnemu kruhu, sladkorju ter vsej predelani prehrani. Namesto tega raje poiščite izdelke, ki imajo na etiketi čim manj sestavin – če jih ne morete izgovoriti, verjetno tudi ni pametno, da bi jih vnašali v svoje telo.

Preveč pojeste

Če ste že popolnoma prečistili svojo prehrano in še vedno ne izgubljate telesne teže, gre morda za to, da preprosto pojeste preveč. Da bi se znebili kilogramov, mora telesu kalorij primanjkovati, kar pomeni, da boste morali pokuriti več kot pojeste.

To seveda ne pomeni, da se morate za karkoli prikrajšati. V življenju je ključno ravnovesje, zato se nikar ne preobremenite z vsakodnevnim preštevanjem kalorij oziroma tehtanjem.

Jejte, kadar ste lačni, in sicer dovolj počasi, da se boste lahko ustavili, še preden boste povsem siti. Čez dan pojejte tudi kakšen zdrav prigrizek, poleg tega si lahko občasno privoščite tudi »zdrave« pregrehe, na primer, par s čokolado oblitih jagod oziroma puding s kokosom in chia semeni.

Če se boste določenim stvarem odrekali, se vam bo namreč zazdelo, da nekaj zamujate in se boste začeli prenažirati.

Ne dvigujete uteži

Ta točka gre z roko v roki s točko številka tri. To seveda ne pomeni, da ne morete oziroma ne smete izvajati kardio treningov. Ravno obratno. In če imate radi tek ali kolesarjenje (ne samo zaradi izgubljanja teže), potem s tem nikar ne prenehajte.

Če bi radi v prvi vrsti izgubili težo, pa vam bodo druge vrste vadbe bolj pripomogle k temu. Najboljši način za hujšanje in krepitev mišic so, poleg kardio vadbe, določene oblike treninga za moč. Več mišične mase ima vaše telo, več maščobe boste lahko pokurili.

V svojo običajno rutino vnesite še nekaj kratkih eksplozivnih vaj in intervalni trening. Te vaje so precej bolj učinkovite pri vzpodbujanju hormonov, ki načenjajo trmasto maščobo.
Nato dodajte še malo treninga za moč. Vaje, kot so npr. sklece, počepi in izpadni koraki, so nadvse primerne za krepitev, da boste lahko začeli dvigovati prave uteži.

Ne trenirate dovolj

Vadba in zdrava prehrana nista vedno popolnoma izenačeni. Potrebnih je precej poskusov, da boste odkrili, kaj vašemu telesu resnično ustreza. Če boste dlje časa preživeli v fitnesu, tudi ne pomeni, da boste zato v boljši formi.

Če želite k življenju obuditi svojo strast do teka, lahko TUKAJ dobite brezplačne prijavnine za zeloooo priljubljen MARATON.

Če niste športnik, bodybuilder oziroma trenirate za maraton, kot povprečen posameznik ne bi smeli telovaditi več kot uro na dan. Vaša vadba se mora osredotočati na težavnost, ne na čas.

Ne posvetite dovolj časa okrevanju

Okrevanje in počitek sta pogosto pomembnejša kot sama vadba. Takrat telo namreč pokuri največ maščob, zato si vzemite čas za popolno okrevanje, da boste naslednji dan lahko trdo delali.

Najpomembnejše pa je, da prisluhnete svojemu telesu. Trdo trenirajte, a mu privoščite tudi počitek.

Če pa bi že naslednji dan po treningu spet radi razgibali celo telo, naredite lahko kardio vadbo ali raztezne vaje.

Vaše telo je podvrženo prevelikemu stresu
Vadba stresno vpliva na vaše telo. Če ste zdravo uravnotežili z vadbo povezani stres in okrevanje, je vaše telo zdravo in lahko izgubi odvečno maščobo. Če telesu ne boste dali dovolj časa za okrevanje, pa bo začelo proizvajati prevelike količine stresnega hormona kortizola. Kortizol je povsem običajen hormon, pa tudi zelo pomemben med vadbo, ker sodeluje pri procesih, ki mišicam dajejo potrebno energijo.

Če je vaše telo kortizolu izpostavljeno dlje časa, pa lahko povzroči negativne učinke, denimo maščobo na mestih, kjer je nočete imeti.

Vadba pa ni edini vir stresa, ki lahko povzroči prekomerno količino kortizola. Če se v zasebnem življenju oziroma v službi soočate s stresom, bo vaše telo tudi proizvedlo preveč tega hormona. Če z vadbo prenehate, tudi telo neha proizvajati kortizol; težje pa je izklopiti mentalni stres, ki nas obremenjuje. Zato poskrbite, da boste tako mentalno kot čustveno zdravi, ne samo fizično. Stremeti morate k celovitemu zdravju.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Fotografije: Profimedia

Preberi še: So tvoje kavbojke pretesne? Našle smo TRIK, kako jih USPEŠNO razširiš (v trenutku!)

Priporočamo tudi: OMG! Poglej to fantastično preobrazbo naše bralke (+njen celoten PROGRAM)