Shujšala si, kako naprej?

Ko dosežeš težo, ki si jo želela, se ti zdi, kot da se ti je z največjim veseljem nasmehnilo celotno vesolje. Toda ne glede na to, ali si shujšala pet ali 50 kilogramov, je največji izziv to, da se ne zrediš ponovno.

12. 9. 2012

Zvezdnice z jo-jo kilogrami

Raziskave so pokazale, da 96 do 98 odstotkov ljudi, ki so hujšali, v treh letih spet dobi vso težo, ki so jo izgubili – in vrne se hitreje, kot so jo izgubili, obenem pa so težji še za tri kilograme več kot pred hujšanjem.

Izogni se jo-jo učinku hujšanja in ostani mirna ob svoji srečni teži ...

Misli kot suhice

"Hitro izgubiti težo je enako, kot da bi odletela v drugo časovno cono in trpela zaradi premika ure – tvoje telo pride tja hitreje kot možgani," razlaga dr. John Gabriel, avtor knjige Gabrielova metoda hujšanja, v kateri ti razkriva, kako delujejo možgani ljudem, ki se redijo, in kako vitkim.

Če boš preklopila na srečno težo v možganih, zatrjuje, da bo tudi tvoje telo ostalo vitko. "Če tvoji možgani verjamejo, da so predebeli, se zelo lahko začnejo obnašati tako kot pred dieto – in te vodijo k izbiri napačne hrane in izogibanju telovadbe. Izbriši 'debele misli' in na novo programiraj svoje možgane s 'suhimi mislimi'. Povej si: 'Nisem na dieti, ves čas živim zdravo.' Premišljuj kot suhi zdravi ljudje in ne boš se zredila nazaj.

Zmigaj se

Najlažje boš ostala suha, če boš kombinirala telovadbo s pravilno prehrano. "Uradna telovadba je pomembna, vendar si moraš napolniti dan tudi z veliko neuradne telovadbe – namesto z dvigalom pojdi peš po stopnicah in med premorom v službi ti pojdi po kavo za vse. Ves dan migaj in ohranila boš postavo, kakršno si si zamislila."

Osredotoči se na občutke

Pozabi na tehtnico – koristneje bo, če se osredotočiš na to, kako se počutiš. Če si izgubila tri ali 30 kilogramov, se boš počutila bolj zdravo in imela boš več energije kot takrat, ko si bila težja. Če te mika, da bi se vrnila k starim navadam, se vprašaj: Ali je vredno občutek zmagoslavja, ko se spravim v ozke kavbojke, menjati za čokoladico? Odgovor bo skoraj vedno odmeven ne.

Ne oziraj se na nepridiprave

(Ne čisto prave) prijateljice lahko sabotirajo tvoje poskuse ohranitve suhe postave, ker so ljubosumne na tvoje novo telo in na tvojo novo disciplino, ko gre za odločitev med tortico ali sveže stisnjenim sokom.

Ne dovoli, da ti vsilijo občutek krivde, če se izmikaš sladici – zakaj bi izničila vse svoje trdno delo le zato, ker je nekdo drug negotov vase?

Če te prijateljice redno skušajo pripraviti do tega, da bi opustila nove navade, premisli, ali so res vredne tvoje družbe. Prave prijateljice bi ti morale privoščiti le to, kar je zate dobro, namesto da bi ti želele, da bi ti spodletelo, in bi bile one 'zmagovalke'.

Ostani družabna

Da boš lahko vztrajno vzdrževala ciljno težo, se ti ni treba odpovedati družbi. Če ješ zunaj, boš lahko jedla zdravo hrano, ki je morda ne bi pripravila sama doma, npr. morske specialitete ali dobrote iz različnih stročnic.

Poleg tega ni treba povsem izbrisati nezdravih jedi. Še vedno si lahko včasih s fantom deliš pico, in če se boš ob naslednjem obroku vrnila k zdravim navadam, ne boš imela nobenih težav z otepanjem s kilogrami.

Da bo tvoja zveza tako uspešna, kot je hujšanje, skupni čas raje preživljajta drugače kot pred krožnikom. Romantični sprehodi, plesne ure ali športi, v katerih se še nista preizkusila, so skupni čas, med katerim ne tvegaš, da bi se zredila."

Spet se navadi

"Zdaj ko si shujšala, opazuj, kako resnično čutiš glede hrane, namesto da bi se basala brez pomisleka. Še vedno ljubiš čips bolj kot življenje? Dovoli si pretrgati navade, ki so te spravile do odvečnih kilogramov, in ne boš se ponovno zredila."

Začni kuhati

Pridobi veščine, ki ti bodo pomagale ostati suha. Nauči se skuhati nekaj lahkih obrokov in imela boš izbiro, ko se bo treba odločiti za zdravo hrano. Če ti bo kuhanje postalo navada, boš zmagala v boju s kilogrami.