Sevanje 'mobija' ugodno vpliva na spomin

Po številnih poročilih o škodljivostih uporabe mobilnih telefonov na zdravje ljudi so se znanstveniki dokopali do prvih potencialno dobrodejnih vplivov sevanja.

12. 1. 2010

Floridski znanstveniki so s preizkusi na miših prišli do spoznanja, da lahko sevanje mobilnih telefonov do neke mere celo ščiti spominske procese v možganih.

Miške z mobilci

Tako so 96 mišk, ki so jih genetsko spremenili, tako da so jih ‘programirali’ za nagnjenost k obolevanju od Alzheimerjeve bolezni, kot tudi vse ostale, torej zdrave (nedementne) miške, dve uri dnevno, sedem do devet mesecev dolgo, izpostavljali sevanju mobilnih telefonov.

Izkazalo se je, da je mobilna radiacija dejansko ščitila delovanje spomina pri miškah, ki so bile programirane za Alzheimerja.

Morda velja na tem mestu pripomniti še, da:

  • so se takšni rezultati pokazali šele po nekaj mesecih uporabe na miškah (pri ljudeh bi za podoben učinek bila verjetno potrebna leta),
  • da raziskovalci v resnici še ne vedo, ali bi imelo mobilno sevanje podoben učinek tudi pri ljudeh,
  • pa tudi to, da z izsledki te študije nikakor ne priporočajo 24-urnega izpostavljanja sevanju, saj je glede morebitnih posledic dolgotrajne izpostavljenosti sevanju še veliko neznank.

Raziskujejo dalje

Raziskavo trenutno nadaljujejo v smeri testiranj različnih frekvenc, da bi tako še izboljšali dobljene rezultate.

Več o raziskavi si lahko prebereš tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri