Šest osnovnih vaj avtogenega treninga

Kdor izvaja avtogeni trening, izboljša tudi kakovost življenja, kreativnost in sproščenost. Je manj dovzeten za stres in tako tudi na prehlade in izgorelost.

Šest osnovnih vaj avtogenega treninga (foto: profimedia) profimedia
23. 11. 2014

To metodo je razvil berlinski psihiater Johannes Heinrich Schultz (1884–1970) okoli leta 1930. Izhajal je iz hipnoze in ugotavljal, da morajo biti ljudje sposobni takega vpliva nase sebe, da se globoko sprostijo. Takrat dejansko vplivamo na procese, ki drugače niso dostopni naši volji: dihanje, bitje srca, krvni pritisk ...

Prvi koraki

Avtogeni trening je razdeljen na tri stopnje, v katerih se izvede šest vaj Lahko se ga naučite sami, s pomočjo zgoščenk, ali pa se vpišeš na tečaj. Potrebuješ le malce potrpljenja in dnevne vaje.

Dobra novica: dovolj bo pet do deset minut! Vztrajnost se izplača. Kdor ga obvlada, se lahko globoko sprosti že v nekaj minutah – ne glede na to, kje je.

Za začetek sami sebi povemo naslednjo formulo za pomirjanje: Čisto mirna sem!

  • Ta formula bo čez nekaj časa postala sprostilni signal za tvojo notranjost! V mislih si nekajkrat mirno reci: "Čisto mirna sem. Nič me ne more zmotiti." Ta mir boš začutila v telesnih vajah.

Začetniki nato začnejo z vajo teže (glej spodaj). Po dveh tednih boš to zelo hitro vzpostavila in nato nadaljevala z drugo, tretjo in tako naprej. Pomembno je sprejemanje.

Šest osnovnih vaj

Vsaka vaja se začne s formulo pomirjanja, ki je izhodiščna točka in istočasno cilj treninga!

  • 1 Vaja teže

V mislih si petkrat do sedemkrat ponovi: "Moja desna roka je prijetno težka." Ko boš začutila (nekaj) teže v njej, ponovi to še z levo. Na koncu se spomni na cilj treninga: "Čisto mirna sem."

  • 2 Vaja toplote

"Moje roke so prijetno tople. " Ta formula izboljša prekrvavitev mišičevja. Stavek si v mislih ponovi petkrat. Ko boš vadila nekaj časa, lahko občutek razširiš na: "Moje telo je prijetno toplo."

  • 3 Vaja srca

Stres pogosto poskrbi za povišanje utripa, zato ga lahko (spet) pomiriš s to vajo: "Moje srce bije mirno in enakomerno." Tudi ta stavek si ponovi nekajkrat in zaključi s formulo pomirjanja (v sredini).

  • 4 Vaja dihanja

Zavedanje dihanja igra osrednjo vlogo. Formula se glasi: "Moje dihanje poteka mirno in tekoče." Pomembno je, da ne poskušaš vplivati na dihanje, temveč ga le zaznaš!

  • 5 Vaja trebuha

V trebušnem delu je mnogo živčnih poti, ki so pomembne za dobro počutje in zdravje. Sproščanje boš dosegla z naslednjim stavkom (ponovi ga petkrat do sedemkrat): "Moj trebuh je prijetno topel in mehak."

  • 6 Vaja čela

Tako kot ti prija hladen obkladek pri glavobolu, tako sproščujoče in osvežilno na nas deluje hladno čelo. Reci si: "Moje čelo je prijetno hladno." Po nekaj ponovitvah sledi: "Vse je čisto lahko in prosto."

Foto: profimedia, shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri