Seksi & zdrava: slovarček z izrazi, ki jih moraš poznati

Stavimo, da si že dobro informirana o kontracepciji, okužbah in vsem, kar sodi zraven, a kratka obnova ti ne bo škodila. Cosmo je tokrat zate pripravil slovarček z izrazi, za katere morda še nisi slišala, pa bi vsekakor morala.

Seksi & zdrava: slovarček z izrazi, ki jih moraš poznati (foto: Profimedia) Profimedia
24. 2. 2016

Amenoreja: izostanek menstruacije. Pomeni skrajno obliko oligomenoreje, saj se menstruacijski cikel pojavi na več kot 90 dni ali pa popolnoma izostane. 

Aids: spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča virus HIV. Prisoten je v telesnih tekočinah okuženega in se prenaša, če pridejo te tekočine v neposredni stik s krvjo ali sluznico. 

ABC-sistem: vodilo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. A – abstinenca od tveganih spolnih odnosov, B – bodi zvesta enemu spolnemu partnerju, C – uporabljaj kondome.

Bazalna telesna temperatura (BTT): je najnižja temperatura, ki jo ima telo med spanjem. Pri ženskah naraste med ovulacijo, kar povzroči hormon progesteron in omogoči ugnezdenje oplojenega jajčeca.  

Cervikalna kapica: vrsta pregradne kontracepcije. Videti je kot čepek iz silikona ali lateksa. Na mestu mora ostati vsaj še šest ur po spolnem odnosu, za ustrezno zaščito pa se uporablja skupaj s spermicidi. 

Cerkvis: maternični vrat, ozki del na spodnji strani maternice. Z rednimi brisi pri ginekologu lahko odkrijejo zgodnje spremembe na celicah materničnega vratu, zato se pregledov nikar ne izogibaj!

Cervikalna sluz: tekočina, ki se izloča iz materničnega vratu. Opaziš jo kot tanek sluzast izcedek iz nožnice. Coitus interruptus: umik spolnega uda med seksom, prekinjen spolni odnos.

Corpus luteum: rumeno telesce; tvorba, ki nastane v jajčniku po ovulaciji iz preostalih celic folikla in izloča ženski spolni hormon progesteron.

Diafragma: vrsta pregradne kontracepcijske metode, ki je videti kot majhen klobuček, narejena pa je iz lateksa ali silikona. Skupaj z uporabo spermicida blokira dostop semenske tekočine do materničnega vratu. 

Dismenoreja: močne bolečine med menstruacijo zaradi krčenja maternice, ki običajno pojenjajo okoli tretjega dne.

Endometrioza: rast endometrijskega tkiva zunaj maternice, ki lahko povzroči hude bolečine v medenici, pogosto v času menstruacije.

Estrogen: ženski spolni hormon, ki nastaja v jajčnikih, v manjši količini pa tudi v nadledvičnih žlezah. Raven estrogena je najnižja prvi dan menstruacije, nato pa se povečuje do ovulacije, ko ga počasi zamenja progesteron. 

Estradiol: eden tvorcev estrogena je najmočnejši naravni estrogen.

FSH: hormon, ki stimulira folikle, izloča pa ga žleza hipofiza. Uravnava delovanje spolnih žlez (pri ženskah jajčnikov, pri moških mod).

Genitalne bradavice: spolno prenosljiva okužba, povzročajo jo humani papiloma virusi. Bradavice se pojavijo na zunanjih ali notranjih delih spolovil, tudi v ustih ali grlu.

Genitalni herpes: spolno prenosljiva bolezen, ki nastane zaradi virusa herpes simplex drugega tipa. Pri številnih ženskah ni nikakršnih simptomov, najpogostejši pa so mehurčki, ki za seboj pustijo razjedo. 

Gestagen: skupno ime za vse endogene in sintetične ženske spolne hormone, ki delujejo podobno kot progesteron.

Gonoreja: spolno prenosljiva okužba, ki se prenaša z bakterijo Neisseria gonorrhoeae. Simptomi so precej boleče ali pekoče uriniranje, rumenkast gnojen izcedek iz nožnice in srbenje.  

Hipomenoreja: šibka menstruacija. Pomeni motnjo, ko menstruacija traja le nekaj ur, največ dan.  Hipermenoreja: obilna krvavitev. Običajno je izguba krvi med menstruacijo okoli 80 mililitrov, pri tej motnji pa je precej večja.

Histeroskopija: pregled maternične votline in materničnega vratu s histeroskopom (tanko kamero). 

Humani papiloma virusi (HPV): družina več kot 60 virusov, ki povzročajo genitalne bradavice in povečujejo nevarnost pojava raka na materničnem vratu. Prenašajo se s spolnimi odnosi.

Implantacijska krvavitev: imenujemo jo tudi ugnezditvena krvavitev ob zanositvi. Veliko žensk jo zamenjuje s pravo menstruacijo, pojavi se šest do devet dni po ovulaciji.

Intrauterini sistem (IUS): oblika kontracepcije v obliki črke T. Vsebuje hormon progestogen, ki odebeli sluznico na materničnem vratu, kar oteži dostop spermijev. Namesti ga ginekolog, nato pa si zaščitena pred nosečnostjo od tri do pet let.   

Jutranja tabletka: pokoi­talna hormonska tabletka, ki se uporablja za nujno kontracepcijo po nezaščitenem spolnem odnosu ali v primeru odpovedi kontracepcijske metode.

Klamidija: spolno prenos­ljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Chlamydia trachomatis. Prepoznaš jo po pogostejši in boleči odpravi na stranišče, belkastem izcedku ali bolečinah v spodnjem delu trebuha.

Kontracepcijska gobica: vrsta pregradne kontracepcije v obliki majhnega koščka pene. Preprečuje dostop do materničnega vratu ter ves čas sprošča spermicid. Gobico se pred uporabo navlaži in stisne, saj se s tem sproži delovanje spermicida.

Kontracepcijska injekcija: hormonska vrsta kontracepcije. Vsebuje hormone, ali samo progestogen ali pa progestogen in estrogen, ki preprečujejo sproščanje jajčec in odebelijo sluznico materičnega vratu. Vbrizga jo zdravnik enkrat na mesec ali enkrat na tri mesece.

Maternični vložek (IUD): kontracepcijski pripomoček v obliki črke T, ki vsebuje bakreno spiralo ali valj. Vstavi ga ginekolog in lahko ostane v maternici tudi do deset let. S sproščanjem bakrovih ionov preprečuje gibanje semenčic po maternici, jajčnikoma pa onemogoči, da bi tvorila jajčeca. 

Menarha: prva menstruacija.  Menoragija: daljša menstruacija. Traja dlje kot teden dni, posledica je večja izguba krvi.  Metroragija: krvavitve, ki niso povezane z menstruacijskim ciklusom. Navadno so vzrok bolezenska stanja (tvorbe v materničnem vratu ali pa hormonska neravnovesja).

Miom: nerakava okrogla, čvrsta in sivo bela rašča gladkega mišičja v maternici. 

Ovulacija: jajčece se izloči iz jajčnika in začne potovati po jajcevodu v maternico. To je čas, ko je ženska plodna. Znano je, da nastopi 14. dan po začetku menstruacije, vendar je to značilno za 28-dnevni ciklus, zato se realno dan ovulacije spreminja glede na trajanje ciklusa. Naravno lahko dan ovulacije ugotoviš tako, da spremljaš svoj izcedek in BTT.

Oligomenoreja: neredna menstruacija. Ciklus je daljši od 35 dni, menstruacija se lahko pojavi celo v razmiku nekaj mesecev.

Pearlov indeks: uporab­ljamo ga pri ocenjevanju učinkovitosti kontracepcijskih metod. Njegovo število pove, kolikšen delež plodnih žensk zanosi v obdobju enega leta ob uporabi ocenjene kontracepcije. Manjše ko je število, bolj zanesljiva je metoda. 

Progestogen: sintetični progestacijski hormon, ki deluje podobno kot progesteron in se ga uporablja v zdravilih.

Progesteron: ženski spolni hormon. Igra glavno vlogo v menstrualnem ciklusu, saj zmanjšuje učinke predmenstrualnega sindroma, ker deluje kot naravni antidepresiv. Zaradi njegovega pomanjkanja pride med nosečnostjo do slabosti in poporodne depresije. 

Polimenoreja: menstruacijski ciklus, krajši od 21 dni.  

Sindrom policističnih jajčnikov: hormonska motnja, ko se v jajčnikih pojavijo drobne ciste, folikli z nezrelimi celicami. Ti ne rastejo in ovulirajo kot pri normalnih jajčnikih, ampak proizvajajo čezmerne količine moških hormonov.

Spermicidi: kemična sredstva, ki uničujejo spermije. Na voljo so v obliki pen, gelov in krem.

SPO: spolno prenosljive okužbe. Danes jih ne imenujemo več spolno prenosljive bolezni, saj se s tem poudari dejstvo, da veliko okužb poteka brez simptomov, a kljub temu lahko pusti trajne posledice. Pri zdravljenju se morata zdraviti oba spolna partnerja.

Spotting: motnje v menstrualnem ciklusu ali tudi v nosečnosti. Kaže se v krajših krvavitvah, izcedkih in ovulacijskih krvavitvah.  

Vaginalni obroček: hormonska kontracepcija, ki se uporablja enkrat mesečno. Obroček je narejen iz prožne plastike premera pet centimetrov in se vstavi v nožnico.

21/7, 24/4, 26/2, 28-dnevno pakiranje kombiniranih kontracep­cijskih tablet: v pretisnem omotu je 21, 24, 26 ali 28 tablet s hormoni (aktivne tablete) in različno število (ali nič) tablet brez hormonov (neaktivne tablete). Pri 21-dnevnem pakiranju naredite 7-dnevni premor brez tablet, v katerem se pojavi krvavitev. Pri drugih jemljete tabletke neprekinjeno 28 dni. Krvavitev nastopi med jemanjem neaktivnih tablet, ki so drugačne barve.