Sedenje je lahko tudi nevarno

Če si prikovana na stol – na delovnem mestu, doma, na vlaku, avtobusu, avtu ali letalu – obstaja velika verjetnost, da boš tarča krvnega strdka.

18. 7. 2014

Ne bi te radi prestrašili, saj je verjetnost, da po večurnem sedenju nastane krvni strdek, sicer zelo majhna, a še vedno dovolj velika, da vzbuja skrb.

Dolgotrajno nepremično sedenje poveča tveganje tudi pri zdravih ljudeh.

Da bi se izognila tudi najmanjšemu tveganju, moraš:

1. poskrbeti za dovolj prostora:

Prtljago daj v za to namenjen prostor nad glavo ali ob straneh, da boš imela med sedenjem čim več prostora za premikanje nog. Enako velja za delovno mizo – prostor za razmigavanje nog potrebuješ ne glede na to, kje sediš.

2. redno skrbeti za dober pretok krvi:

To pomeni, da se moraš izogibati dolgotrajnemu mirovanju. Gibanje pomaga venam pri odtekanju krvi proti srcu, zato migaj s stopali in krči kolena, če že ne moreš vstati in se sprehoditi.

3. biti pozorna, da te med sedenjem ne tišči rob sedeža:

Sedenje mora biti povsem udobno in mehko. V primeru, da te med sedenjem kaj tišči, spremeni položaj. Poskusi podpreti hrbtenico z blazino ali v klobčič zvito jopico. Takoj se boš postavila pokonci in izboljšala svoj sedeči položaj.

4. popiti več tekočine:

Med dolgotrajnim sedenjem se pretok krvi v venah zmanjša za več kot polovico, zato popij več vode, ta namreč redči kri. Pa še na stranišče te bo prijelo in tako se boš morala sprehoditi.

Izogibaj se pitju kave in alkoholnih pijač, te tekočine namreč veljajo za diuretik – in povzročajo dehidracijo, s tem se kri gosti in težje kroži po telesu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri